Banner Anticorpi anti Salmonella

Anticorpi anti Salmonella

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Testul Ac Anti-Salmonella confirmă prezența diferitelor forme ale afecțiunilor bacteriene, cauzate de acest bacil la nivelul tractului intestinal.

De la gastroenterite până la febra tifoidă, infecțiile cu Salmonella pot crea multe probleme de sănătate. Infecția cu Salmonella poate migra dincolo de sistemul digestiv, către alte organe, provocând complicații grave. În unele cazuri, ea poate rămâne asimptomatică.

Salmonella este o specie de bacterie gram-negativă, din familia Enterobacteriaceae, având șase subspecii, care includ peste 2.600 de serotipuri. În cele mai multe cazuri, gastroenteritele sunt produse de infecția cu Salmonella enteritidis sau Salmonella typhimurium, în timp ce febra tifoidă și paratifoidă sunt cauzate de infecția cu Salmonella typhi sau Salmonella paratyphi.

Mediul cel mai propice pentru dezvoltarea bacteriei Salmonella este în intestinele umane și animale. Se răspândește prin fecale, iar infecția bacteriană este determinată de consumul de alimente sau băuturi contaminate. Chiar și atingerea alimentelor contaminate, fără o spălare corectă prealabilă a mâinilor, poate favoriza apariția infecției.

Factori de risc pentru infecția cu Salmonella

Călătoriile în țări tropicale sau contactul neigienic cu animalele de companie reprezintă factori de risc importanți pentru afecțiunile ce pot fi cauzate de această bacterie.

De cele mai multe ori, problema rămâne consumul unor alimente crude sau insuficient preparate termic (carne de pui, de vită, de porc, dar și de rață, de curcan și de vițel).

Consumul lactatelor nepasteurizate sau al produselor care conțin lactate nepasteurizate, de la telemea și lapte până la iaurt sau înghețată, poate fi o altă cauză a infecției cu Salmonella. Chiar și fructele și legumele crude, alături de germeni (de pe grâu, lucernă etc.) pot cauza infecția cu această bacterie.

Alți factori includ consumul de ouă crude sau gătite prea puțin, alături de spălarea superficială a mâinilor după folosirea toaletei sau după contactul direct cu fecale, în cazul schimbării scutecelor, de exemplu, și până la atingerea accidentală a fecalelor animalelor de companie.

Spălarea corectă a alimentelor, procesarea lor termică adecvată și respectarea măsurilor de igienă pot reduce riscul de infectare cu acest bacil.

Probă Ac Anti-Salmonella Medlife

Când este recomandată determinarea anticorpilor anti-Salmonella

Testul Ac Anti-Salmonella, cunoscut și ca testul Widal, este recomandat în situația în care este suspectată o gastroenterită sau în caz de febră tifoidă sau paratifoidă, pentru a confirma sau infirma prezența acestei infecții bacteriene.

Greața, vărsăturile și diareea, însoțite de obicei de dureri abdominale, sunt simptomele principale ale infecției bacteriene cu Salmonella. Și febra poate fi un indiciu al apariției infecției.

Rolul Ac Anti-Salmonella este de a neutraliza titrurile din sânge ale bacteriei Salmonella. Testul se repetă, de obicei, după mai multe zile, și doar un rezultat repetat cu titruri mari confirmă infecția.

Chiar și pentru persoanele care nu au călătorit în țări tropicale și nu au intrat în contact cu animale de companie, există o serie de factori de risc în ceea ce privește apariția infecției. Anumite tratamente care scad imunitatea - de la radioterapie și chimioterapie, alături de tratamente cu corticosteroizi, administrarea recentă de antibiotice, dar și unele boli, precum HIV sau sindromul de intestin iritabil, pot scădea rezistența în fața infecției cu Salmonella.

Procedura recoltare

Pentru testul Ac Anti-Salmonella, procedura de recoltare este simplă. Se recoltează sânge venos, de obicei, dimineața, pe stomacul gol. Rezultatul testului Ac Anti-Salmonella, pentru evidențierea infecției cu Salmonella, va fi interpretat după 5 zile lucrătoare de la data prelevării.

Atunci când medicul recomandă monitorizarea cineticii anticorpilor, analiza Ac Anti-Salmonella trebuie repetată după aproximativ trei săptămâni.

Interpretare rezultate

Uneori, efectuarea unui singur test Ac Anti-Salmonella nu este suficientă pentru diagnosticul infecției. Creșterea semnificativă a titrului între două testări succesive este însă elocventă.

Odată ce, în urma Ac Anti-Salmonella, a fost evidențiată infecția, este recomandată administrarea cât mai rapidă a tratamentului pentru a preveni complicațiile. Acestea pot fi reprezentate de bacteriemie (Salmonella în sânge) care poate duce la meningită, endocardită sau osteomielită. Infecția cu Salmonella crește și riscul apariției artritei reactive. Această afecțiune se manifestă prin dureri articulare, conjunctivită și uretrită.

Interferențe și limite

Persoanele vaccinate împotriva Salmonellei (vaccin tifoidic), de obicei, înainte de călătoria în țări tropicale, pot avea rezultate fals pozitive. Dacă și la repetarea testului, după o săptămână, rezultatul este pozitiv, acest lucru confirmă infecția cu Salmonella.

Valori scăzute

Este bine de știut că, în cazul febrei tifoide, anticorpii serici sunt detectabili după aproximativ 7 zile de boală. Titrurile ating apogeul după 4-5 săptămâni de boală. Scăderea este apoi treptată. De aceea, testul poate fi negativ în primele zile de la debutul bolii. De asemenea, tratamentul cu antibiotice în primele faze ale infecției poate indica un rezultat negativ.

Valori crescute

Cu cât titrurile evidențiate de Ac Anti-Salmonella sunt mai mari, cu atât reacția organismului la infecție este mai agresivă și este necesară administrarea cât mai rapidă a tratamentului.

Bibliografie

  1. Andrews, Jason R., and Edward T. Ryan. “Diagnostics for Invasive Salmonella Infections: Current Challenges and Future Directions.” Vaccine, vol. 33, June 2015, pp. C8–C15, www.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1016/j.vaccine.2015.02.030
  2. “Salmonella Infection - Diagnosis and Treatment - Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2019, www.mayoclinic.org/
  3. “Salmonella Laboratory Case Definition (LCD).” Health.gov.au, Australian Government Department of Health and Ageing, 2020, https://www1.health.gov.au/

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu