Banner Acid hipuric

Acid hipuric

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Determinarea acidului hipuric din urină este recomandată pentru identificarea intoxicațiilor cu toluen. Intoxicația cu toluen afectează funcția sistemului nervos central.

Acidul hipuric (HA) este un metabolit rezultat în urma conjugării hepatice a acidului benzoic cu glicina sau din metabolismul bacterian intestinal al fenilalaninei.

Toluenul este un lichid limpede și insolubil în apă, cu miros dulceag, ce este folosit pe scară largă ca solvent organic în industria auto, în vopsele, pentru producția de încălțăminte, materiale adezive sau în industria farmaceutică.

Toluenul poate fi absorbit în sânge din tractul gastrointestinal, plămâni, mucoase sau prin piele, în urma expuneri. Aproximativ 80% din toluenul care este absorbit de organism ajunge să fie metabolizat la nivelul ficatului sau rinichilor în acid benzoic și acid hipuric, urmând ca o parte din acești metaboliți să fie excretată la nivelul urinei.

Probă Acid hipuric Medlife

Când este recomandată determinarea acidului hipuric

Determinarea acidului hipuric poate fi recomandată de medicul specialist pentru monitorizarea expunerii profesionale sau accidentale la toluen.

Simptomatologia intoxicației cu toluen poate include:

  • stări de euforie;
  • fatigabilatilitate;
  • ataxie;
  • afectarea vederii;
  • lipsa coordonării.

Procedura recoltare

Determinarea acidului hipuric se realizează dintr-o probă de urină spot, depozitată într-un recipient special pentru colectarea urinei. Este foarte importantă toaletarea zonei, atât la femei, cât și la bărbați, pentru a nu fi contaminată proba.

Interpretare rezultate

Valorile normale* ale testului ce măsoară acidul hipuric sunt cuprinse în intervalul: 0 - 2 g /L.

*Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot să difere de la un laborator la altul.


Interferențe și limite

Depozitarea necorespunzătoare a probei poate influența acuitatea rezultatelor.


Valori crescute

Valori crescute ale acidului hipuric se întâlnesc în intoxicația cu toluen.

Este foarte important ca rezultatele să fie interpretate de medicul specialist în context clinic.


Valori scăzute

Valorile scăzute ale testului nu prezintă semnificație clinică.

Bibliografie

  1. Pereira, Elisa, and Maria José. “Hippuric Acid in Urine: Reference Values.” Revista de Saude Publica, vol. 36, no. 6, 1 Dec. 2002, pp. 723–727, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov , https://doi.org/10.1590/s0034-89102002000700010
  2. Ticinesi, Andrea, et al. “Disentangling the Complexity of Nutrition, Frailty and Gut Microbial Pathways during Aging: A Focus on Hippuric Acid.” Nutrients, vol. 15, no. 5, 24 Feb. 2023, pp. 1138–1138, www.ncbi.nlm.nih.gov , https://doi.org/10.3390/nu15051138
  3. Oginawati, Katharina, et al. “Urinary Hippuric Acid Level as a Biological Indicator of Toluene Exposure on Batik Workers.” Heliyon, vol. 7, no. 8, 1 Aug. 2021, pp. e07775–e07775, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2021.e07775

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu