Banner Acid tricloracetic

Acid tricloracetic

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Testul ce măsoară acidul tricloracetic poate fi recomandat de medicul specialist pentru monitorizarea expunerii la tricloretilenă.

Acidul tricloracetic este un acid monocarboxilic ce prezintă aceeași structură ca și acidul acetic, doar că cei trei hidrogeni metilici sunt înlocuiți cu clor.

Acidul tricloracetic este utilizat pentru exfolierea pielii, îndepărtând straturile superficiale ale acesteia. Chemoexfolierea cu acid tricloracetic este eficientă pentru pacienții cu keratoze actinice ale feței și scalpului. Keratozele actinice sunt leziuni ale pielii, ce pot reprezenta precursorii premaligni ai carcinomului cu celule scuamoase și ai celulelor bazale. Principala cauză a instalării keratozelor actinice o reprezintă expunerea cronică la lumina ultravioletă.

Prezența acidului tricloracetic în urină poate avea mai multe surse. ATCA reprezintă unul dintre metaboliții ce apar ca urmare a expunerii la tricloretilenă, inhalarea vaporilor de tricloretilenă sau consumul de apă contaminată cu tricloretilenă. Acid tricloracetic este și un metabolit al metil-cloroformului și tetracloroeteni, aceștia reprezentând, de asemenea, compuși clorurați.

Tricloretilena este un compus toxic pentru sistemul nervos, și este un solvent stabil, utilizat ca și degresant sau diluant pentru vopsele. ATCA poate fi utilizat și în procesele de biochimie, pentru precipitarea proteinelor sau moleculelor de ADN și ARN.

Probă Acid tricloracetic (ATCA) Medlife

Când este recomandată determinarea analizei acidului tricloracetic (ATCA)

Determinarea acidului tricloracetic (ATCA) poate fi recomandată de medicul specialist persoanelor expuse industrial la tricloretilena, tricloretan sau percloretilenă.

Testarea acidului tricloracetic monitorizează cantitatea de solveți organici absorbită de persoanele expuse, însă este recomandată evaluarea rezultatelor raportate la mediul de lucru, pentru a se putea califica un rezultat ca fiind normal sau anormal.

Procedura recoltare

Determinarea acidului tricloracetic (ATCA) nu presupune niciun risc, iar pacientul nu necesită o pregătire specială, ci doar trebuie să urmeze indicaţiile oferite de medic pentru recoltare. Înaintea testării, medicul specialist poate recomanda întreruperea tratamentului cu anumite medicamente care pot influența rezultatul analizei.

Testarea se realizează dintr-o probă de urină recoltată în 24 de ore, într-un recipient din plastic special pentru colectarea urinei. Urina este colectată într-un recipient curat, uscat și steril. Este recomandat ca pacientul să toaleteze foarte bine zona organelor genitale, cu apă și săpun, pentru a nu contamina proba cu celulele aflate la nivelul pielii.

Interpretare rezultate

Valorile de referință* pentru testul ce măsoară acidul tricloracetic (ATCA) nu diferă în funcție de vârstă și sex și sunt următoarele: 0 - 10 mg/l.

* Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și acestea pot să difere de la un laborator la altul.


Interferențe și limite

Depozitarea și transportarea necorespunzătoare a probei poate influența acuitatea rezultatelor. De asemenea, este foarte important ca eșantionul să nu fie contaminat biologic.


Valori crescute

Valori crescute ale acidului tricloracetic (ATCA) sunt specifice expunerii profesionale la tricloretilenă, tricloretan sau percloretilenă. Rezultatele trebuie interpretate în context clinic de medicul specialist, pentru a se asigura tratamentul necesar și specific fiecărui pacient în parte.


Valori scăzute

Valorile scăzute ale acidului tricloracetic (ATCA) confirmă absența expunerii la tricloretilenă, tricloretan sau percloretilenă.

Bibliografie

  1. BRODLAND, DAVID G., and RANDALL K. ROENIGK. “Trichloroacetic Acid Chemexfoliation (Chemical Peel) for Extensive Premalignant Actinic Damage of the Face and Scalp.” Mayo Clinic Proceedings, vol. 63, no. 9, Sept. 1988, pp. 887–896, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov , https://doi.org/10.1016/s0025-6196(12)62691-3
  2. “FFTRU - Overview: Trichloroacetic Acid, Urine.” @Mayocliniclabs, 2023, www.mayocliniclabs.com
  3. Cheung, K. “Automated Trichloroacetic Acid Precipitation Method for Urine Total Protein - c K Cheung, Y T Mak, R Swaminathan, 1987.” Annals of Clinical Biochemistry, 2022, https://journals.sagepub.com
  4. CDC. “Centers for Disease Control and Prevention.” Centers for Disease Control and Prevention, 27 Mar. 2023, https://www.cdc.gov

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu