Informații generale
Acidul metilmalonic în ser reflectă felul în care are loc procesul de nutriție din organismul nostru. Determinarea nivelului de acid metilmalonic în ser ne arată cum digerăm alimentele și care este nivelul de vitamina B12 din corp.
În mod normal, organismul nostru produce cantități mici de acid metilmalonic atunci când digerăm proteine. Însă atunci când în organism există o deficiență de vitamina B12, cantitatea de acid metilmalonic în ser începe să crească semnificativ. Un singur organ este responsabil de producția acestui acid și de introducerea sa în sistemul circulator: rinichiul (organ pereche).
Organismul nostru are nevoie de un nivel satisfăcător de vitamina B12 ca să poată funcționa la parametri optimi. Vitamina B12 este vitală pentru producerea celulelor roșii din sânge și, fără această vitamină, sistemul nervos central nu ar putea funcționa. În momentul în care nivelul de vitamină B12 din corpul nostru începe să scadă semnificativ se instalează anemia.
Vitamina B12 ajută la:
- Păstrarea funcțiilor neurologice;
- Producția de celule roșii în sânge;
- Sinteza normală a ADN-ului.
Determinarea de acid metilmalonic în organism este o metodă simplă și eficientă pentru a vedea dacă avem sau nu suficientă vitamina B12. Diferența dintre analiza care determină direct nivelul de vitamină B12 și determinarea de acid metilmalonic în ser constă în faptul că determinarea nivelului de acid metilmalonic în ser este un test mult mai sensibil, cu o acuratețe mai mare, care ajută inclusiv în diagnosticarea pacienților cu un nivel normal de vitamină B12, dar care prezintă simptomele unei deficiențe a acestei vitamine.
Mai mult, determinarea acestui acid îi oferă medicului specialist informații cu ajutorul cărora poate stabili dacă deficiența este la debut. În anumite situații, la recomandarea medicului, cele două teste se pot fac simultan pentru a lămuri cazurile ambigue.
Există și situația în care determinarea de acid metilmalonic în ser este făcută cu testul pentru homocisteină, un aminoacid care se găsește legat de proteinele din plasmă.
Alimentația are un impact major în nivelul de vitamină B12 din organism. Consumul de alimente precum carne roșie, fructe de mare, pește, lactate și cereale duce la o creștere a nivelului de vitamină B12. Acesta este motivul pentru care persoanele vegane și vegetariene, cu diete foarte stricte, prezintă o astfel de deficiență și au nevoie de suplimente alimentare. Este şi cazul femeilor însărcinate care primesc această recomandare, inclusiv atunci când alăptează, pentru a nu risca să transmită nou-născutului deficiența de vitamină B12.
Când este recomandată determinarea acidului metilmalonic în ser
Determinarea de acid metilmalonic în ser nu reprezintă o analiză uzuală, de screening. Ea este recomandată cel mai frecvent în situațiile în care a fost determinat un nivel scăzut de vitamină B12 în organism. De asemenea, această analiză de sânge este recomandată atunci când apar simptome ale deficienței vitaminei B12.
Simptomele acestei deficiențe se manifestă diferit de la un pacient la altul, însă printre cele mai comune se numără:
- disfuncționalități cognitive (exemplu: dificultăți de concentrare, probleme de memorie etc);
- dificultăți la mers;
- stări de iritare;
- icter (apare la pacienții și cu afectare hepatică);
- stări de slăbiciune, de oboseală accentuată;
- depresie;
- schimbări bruște ale stării de spirit;
- insomnie;
- dureri de cap;
- amorțeală la nivelul mâinilor și picioarelor;
- durere și/sau umflarea limbii;
- demență (la pacienții cu vârstă înaintată).
Determinarea de acid metilmalonic în ser poate fi recomandată și atunci când medicul suspicionează acidemia metilmalonică (o tulburare metabolică rară care nu permite organismului să asimileze vitamina B12, să proceseze anumite grăsimi și proteine). Această afecțiune se întâlnește în special la copii și nou-născuți și poate să fie prezentă într-o formă ușoară sau severă, putând pune viața în pericol. Medicul specialist poate recomanda, în acest caz, și alte analize de laborator pe lângă acidul metilmalonic în ser.
Procedura recoltare
Determinarea de acid metilmalonic în ser nu necesită pregătiri speciale. Analiza se realizează dintr-o probă de sânge venos, care poate fi recoltată fie a jeun (pe nemâncate), fie postprandial (după masă). Totuși, în anumite cazuri, medicul poate recomanda ca pacientul să nu consume înainte de recoltarea probei biologice niciun fel de aliment, ci să bea doar apă.
Interpretare rezultate
Rezultatul determinării de acid metilmalonic în ser este dependent de sexul, vârsta și istoricul medical al pacientului. De aceea este necesar ca valoarea obținută la acest test de laborator să fie interpretată de medicul specialist, în context clinic.
Valorile de referință pentru acidul metilmalonic în ser sunt considerate cele situate în intervalul 9 - 32 μg/L (73 - 271 nmol/L).
Nivelul determinat de acid metilmalonic în ser arată dacă există sau nu o deficiență de vitamina B12 în organism, iar dacă este realizat simultan cu alte teste, poate indica sursa unei disfuncționalități metabolice.
Bibliografie
- Vashi, Pankaj, et al. “Methylmalonic Acid and Homocysteine as Indicators of Vitamin B-12 Deficiency in Cancer.” PLOS ONE, vol. 11, no. 1, 25 Jan. 2016, p. e0147843, www.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1371/journal.pone.0147843
- Gomes, Ana P., et al. “Age-Induced Accumulation of Methylmalonic Acid Promotes Tumour Progression.” Nature, vol. 585, no. 7824, 19 Aug. 2020, pp. 283–287, www.ncbi.nlm.nih.gov 10.1038/s41586-020-2630-0
- Pedersen, Theresa L., et al. “Methylmalonic Acid Quantification in Low Serum Volumes by UPLC–MS/MS.” Journal of Chromatography B, vol. 879, no. 19, June 2011, pp. 1502–1506, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1016/j.jchromb.2011.03.039
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.