Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Radioterapie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Ficatul, alături de rinichi, reprezintă unul dintre cele mai importante organe ale corpului uman. Datorită rolului său major în detoxifiere și în procesele metabolice, dar și grație capacității de regenerare, ficatul necesită o grijă constantă, deoarece orice dezechilibru al acestui organ se resimte la nivelul întregului corp.
Ficatul are un rol important și în transportul acidului uric spre rinichi, acolo unde acest produs este filtrat și excretat mai apoi în procent de aproximativ 70%, iar restul este degradat în tractul gastrointestinal. Rinichii au rolul de a filtra substanțele toxice, apa și alte substanțe nocive, așadar cele două organe sunt interconectate.
Acidul uric este produsul final al metabolismului bazelor purinice, acizilor nucleici (ADN, ARN) și nucleoproteinelor.
Creșterea nivelului sangvin de acid uric apare ca urmare a:
Determinarea serică a acidului uric este recomandată în: Diagnosticul gutei; Monitorizarea pacienților cu leucemie; Evaluarea unei insuficiențe renale; Evaluarea sindromului metabolic; Monitorizarea terapiei în sarcina toxică.
Determinarea serică a acidului uric este recomandată în:
Se recoltează sânge venos de la plica cotului în vacutainere (eprubete) de biochimie cu dop galben sau roșu (ser), cu sau fără barieră de gel. În cazul recoltării probelor de urină, aceasta se recoltează timp de 24 de ore într-un recipient curat de plastic sau de sticlă.
Se recoltează sânge venos de la plica cotului în vacutainere (eprubete) de biochimie cu dop galben sau roșu (ser), cu sau fără barieră de gel.
În cazul recoltării probelor de urină, aceasta se recoltează timp de 24 de ore într-un recipient curat de plastic sau de sticlă.
Valori de referință* pentru acidul uric:
*Valorile de referință sunt date de aparatura, metoda de lucru și reactivii folosiți și pot diferi de la un laborator la altul.
Stresul fizic și emoțional, postul, obezitatea, consumul excesiv de alcool pot duce la valori serice crescute ale acidului uric. De asemenea, administrarea unor medicamente poate determina creșteri sau scăderi ale acidului uric.
Valori crescute Valori crescute ale acidului uric seric se întâlnesc în: Insuficiență renală; Gută; Hiperuricemie simptomatică; Leucemii și sindroame mieloproliferative cronice; Mielom multiplu; Limfoame; Neoplasme diverse diseminate; Post chimioterapie; Anemie hemolitică; Anemie pernicioasă; Sarcină toxică; Psoriazis; Acidoză metabolică; Cetoacidoză; Intoxicație cu plumb Sindrom Lesch-Nyhan (afecțiune metabolică rară, transmisă recesiv legată de X, caracterizată prin hiperuricemie cu hiperuricozurie, spasticitate, coreoatetoză, retard mental și automutilare compulsivă); Sindrom Down; Rinichi polichistic; Hiperparatiroidism primar; Hipotiroidism; Sarcoidoză.
Valori crescute ale acidului uric seric se întâlnesc în:
Valori scăzute Valori scăzute ale acidului uric seric se întâlnesc în: Boala Wilson (degenerescență hepatolenticulară, boală autozomal recesivă caracterizată de acumulări de cupru în țesuturi); Sindrom Fanconi (afecțiune genetică sau dobândită a tubilor renali, caracterizată prin excreție excesivă de aminoacizi, glucoză, fosfați, acid uric, bicarbonat); SIADH (Syndrome of Inappropiate AntiDiuretic Hormone secretion); Acromegalie; Boala celiacă; Deficit de xantin-oxidază (xantinuria ereditară).
Valori scăzute ale acidului uric seric se întâlnesc în:
Panel inhalator IgE 36 (1)
Informații generale Bolile alergice sunt cauzate de răspunsuri imune exagerate induse de alergeni ce inițiază diferite simptome în organism care, adesea, nu pot fi con...
Vezi detalii
VDRL (sifilis) - RPR calitativ
Informații generale VDRL (Venereal Disease Research Laboratory), analiză cunoscută și ca RPR calitativ, testează infecția cu sifilis, boală transmisă, de obicei, pe ca...
Lactoferina în materii fecale
Informații generale Lactoferina este o proteină care se găsește în mod natural în laptele de la oameni și vaci. În plus, lactoferina este prezentă în mai multe fluide ...
Albumina serică
Informații generale Albumina este substanța care asigură distribuția normală a fluidelor în organismul nostru. Această substanță este produsă de ficat și este consider...
Cadmiu în sânge
Informații generale Testul pentru determinarea cadmiului în sânge se face, de obicei, pentru a verifica posibilitatea intoxicației cu cadmiu sau expunerea la acest met...
Virus varicelo-zoster IgG - Anticorpi
Virusul varicelo-zosterian (VZV) face parte din familia Herpesviridae si este agenul etiologic al varicelei (varsatul de vant) in copilarie si a zonei-zoster la adulti, v...
Free PSA (antigenul specific prostatic liber)
Informații generale PSA este o proteină denumită antigenul specific prostatei. Celulele prostatei sintetizează această proteină care ajunge în sistemul ductal unde ati...
Sodiu seric
Informații generale Analiza pentru sodiu seric identifică dacă în organism există suficient sodiu pentru funcționarea normală a țesuturilor și organelor. Din cantitate...
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Pentru stabilirea unei programări necesare pentru efectuarea analizelor medicale, vă rugăm să apelați numărul de Call Center (021) 9646 . Pentru interpretare rezultate analize medicale, vă recomandăm să solicitați o programare la unul dintre medicii noștri.
©2023 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.