Banner Acid valproic

Acid valproic

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Acidul valproic este un medicament folosit predominant în tratamentul crizelor epileptice de tip absență, parțiale și tonico/clonice, al tulburării bipolare și al migrenelor, dar nu în cazul migrenelor acute.

Acidul valproic circulant se găsește atașat de proteine (în special de albumină) în proporție de 85-90%, ceea ce înseamnă că doar 10-15% circulă liber în sânge și are acțiune farmacologică. În cazul administrării concomitente de medicamente ce conțin alte substanțe care se atașează de proteine, se observă creșterea fracțiunii libere a acidului valproic.

Eficacitatea neurologică a acidului valproic, dar și toxicitatea acestuia sunt direct influențate de nivelul fracțiunii liber circulante a acidului valproic. Ca urmare, este necesară stabilirea nivelului de acid valproic în următoarele situații: administrarea simultană de medicamente care se atașează puternic de proteine, hipoalbuminemie, sarcină, insuficiență renală sau hepatică, la vârstnici.

Acidul valproic face parte din clasa de medicamente anticonvulsivante (antiepilepticele) utillizate în tratamentul convulsiilor. Aceste medicamente nu se limitează doar la tratamentul convulsiilor, ci pot fi prescrise și în reducerea durerii neuropatice.

Anticonvulsivantele sunt folosite, în special, în tratamentul epilepsiei pentru crizele grand mal, petit mal, crizele psihomotorii, dar și în unele afecțiuni cum ar fi nevralgia de trigemen. Felul în care acționează în organism aceste medicamente este încă studiat de comunitatea științifică. Totuși, în prezent, părerea unanimă este că acestea, cu excepția fenobarbitalului, blochează influxul de sodiu în neuronii a căror membrană a fost afectată.

Acidul valproic este utilizat în tratamentul crizelor epileptice de tip absență simplă sau complexă și pentru controlul crizelor generalizate care includ și crize de absență, situație în care medicamentul este administrat în asociere cu alte anticonvulsivante.

Dozajul de acid valproic trecut în prospect poate suferi modificări la recomandarea medicului în funcție de vârsta, greutatea, starea generală de sănătate, felul în care răspunde la tratament, precum și alte medicamente pe care le ia pacientul. Ca urmare, e absolut necesar să-i comunicați medicului dumneavoastră ce alte medicamente luați, inclusiv medicamente fără prescripție sau pe bază de plante. Acidul valproic trebuie luat zilnic la aceeași oră pentru a menține constant nivelul de acid din organism. Cei care iau acid valproic pentru crize sunt sfătuiți să nu întrerupă administrarea înainte de a se consulta cu medicul, mai ales că dozele trebuie scăzute gradual.

Acid valproic în sarcină și alăptare

Acidul valproic nu este recomandat gravidelor. El poate duce la malformații congenitale sau retard psihic la nou-născut. În cazul în care o femeie urmează un tratament pe bază de acid valproic și rămâne însărcinată, decizia de întrerupere a tratamentului este luată în urma unui consult medical, iar medicul specialist poate recomanda un înlocuitor pentru acidul valproic.

Femeile care alăptează nu au recomandare de a întrerupe tratamentul cu acid valproic, deci este compatibil cu alăptarea, dar decizia finală cu privire la schema de tratament potrivită este recomandat să fie luată în acord cu medicul specialist, nu exclusiv pe baza indicației din prospect.

Probă Acid valproic Medlife

Când este recomandată determinarea acidului valproic

Dozele inițiale administrate de acid valproic sunt de 15 mg/kg corp/zi și medicul curant poate lua decizia de a crește doza, progresiv, până la maximum 60 mg/kg corp/zi.

Acidul valproic are un volum de distribuție de 0,2 l/kg și un timp de înjumătățire în organism de 9-16 ore la adult, iar la copil acest timp este semnificativ redus. Acidul valproic se leagă în proporție de 85-90% de proteinele plasmatice.

În prezent, determinarea periodică a nivelului anumitor medicamente în sânge este considerată o practică medicală eficientă pentru scăderea efectelor adverse. Determinarea nivelului unui anumit medicament în sânge, cum este acidul valproic, este utilă și în cazurile în care complianța pacientului la tratament este scăzută, pentru că analiza permite ajustarea schemei terapeutice de către medicul specialist. Monitorizarea terapeutică a unui medicament (TDM = Therapeutic Drug Monitoring) permite menținerea concentrației în intervalul terapeutic, adică în acel interval de valori ale nivelului în ser (plasmă sau sânge integral) în care medicamentul respectiv își exercită efectele clinice cu reacții adverse minime pentru majoritatea pacienților. Altfel spus, monitorizarea terapeutică a unui medicament, deci inclusiv stabilirea nivelului de acid valproic din organism, este necesară pentru a adapta tratamentul la nivel individual astfel încât schema terapeutică să ofere cât mai multe beneficii, iar efectele secundare să fie reduse.

Medicul specialist poate recomanda această analiză oricărui pacient care urmează o schemă de tratament pe bază de acid valproic.

Scopul analizei:

  • Evaluarea complianței pacientului (observarea felului în care răspunde la tratament);
  • Monitorizarea tratamentului cu acid valproic (eliminarea în procentaj cât mai mare a posibilelor efecte adverse).

Procedura recoltare

Analiza pentru determinarea nivelului de acid valproic se realizează dintr-o probă de sânge recoltată la momentul în care s-a atins starea de echilibru a pacientului care urmează tratamentul.

Stabilirea momentului de recoltare pentru analizele tip TDM (Terapeutic Drug Monitoring) trebuie să țină cont de timpul de înjumătățire. Pentru monitorizare, se recomandă recoltarea la aceeași oră, înainte de administrarea următoarei doze.

Proba se recoltează în așa numita “steady state”, adică stare de echilibru, când cantitatea de medicament ce pătrunde în organism este egală cu cea eliminată. Atunci când o doză fixă de medicament este administrată regulat, medicamentul se va acumula în organism în cursul fazei de absorbție până este atinsă starea de echilibru. La această stare se ajunge în funcție de timpul de înjumătățire al medicamentului, adică intervalul de timp în care concentrația de medicament din sânge se reduce la jumătate.

Acidul valproic are un timp de înjumătățire în organism de 9-16 ore la adult, iar la copil acest timp este semnificativ redus. Timpul de înjumătățire depinde de rata de metabolizare și excreție a fiecărui pacient.

Probele de sânge pentru analizele tip TDM pot fi recoltate în două momente diferite:

  1. În momentul nivelului maxim (peak samples): la 2-3 ore după administrarea unei doze orale, la 30-60 minute după o doză administrată intravenos, la 2-4 ore după o doză administrată intramuscular sau la 1-1 ½ ore după o doză administrată intranazal;
  2. În momentul nivelului minim (trough samples): exact înaintea administrării următoarei doze; acest moment este recomandat în majoritatea cazurilor.

Intervalul de timp necesar pentru a se ajunge la steady state, exemple:

Medicament Timp de înjumătățire Timp până la Steady State:
Digoxin 36-48 h 7-10 zile
Amiodarona 26-107 zile Nu se aplică
Flecainida 12-27 h 3-6 zile
Teofilina 7-11 h (adult) 15-55 ore (adult);
1-8 h (copil) 5-40 ore (copil)
Vancomicina 3-8 h 1-2 zile
Carbamazepin 14-47 h (adult) 7-12 zile (adult)
8-19 h (copil) 2-4 zile (copil)
Fenobarbital 81-117 h (adult) 17-24 zile (adult)
40-70 h (copil) 8-15 zile (copil)
Gabapentin 5-7 h (adult) 1-2 zile (adult)
4-6 h (copil) 1-2 zile (copil)
Acid valproic 9-16 h (adult) 2-4 zile (adult)
5-13 h (copil) 2-4 zile (copil)

Interpretare rezultate

Interval de referință pentru acidul valproic este 50 - 125 mcg/mL

Interferențe și limite

Pentru un rezultat relevant al determinării nivelului de acid valproic, este necesar să fie respectate cu stricteţe recomandările pentru prelevarea probei biologice de laborator.

Valori scăzute

Un nivel scăzut al acidului valproic în sânge în raport cu intervalul de referință poate indica un dozaj inadecvat în schema de tratament și, ca urmare, indică stabilirea unor noi doze recomandate.

Valori crescute

Un nivel crescut de acid valproic poate fi asociat cu efecte toxice asupra organismului.

Cele mai frecvente efecte adverse ale acidului valproic sunt greața, voma, somnolența, gura uscată. Printre cele mai serioase reacții adverse se numără hepatotoxicitatea, pancreatita, riscul crescut de suicid.

Cunoscut teratogen, nu este recomandat femeilor de vârstă reproductivă. Există forme cu acțiune rapidă și forme retard.

În interpretarea clinică, se ține cont și de momentul recoltării probei: la nivelul maxim (peak samples) sau la nivelul minim (trough samples). Pentru o acuratețe mai mare a rezultatelor, în unele cazuri, medicul poate decide recoltarea a două probe de sânge, în momente diferite.

Bibliografie

  1. “Valproic Acid Oral: Uses, Side Effects, Interactions, Pictures, Warnings & Dosing - WebMD.” Webmd.com, 2022, www.webmd.com
  2. https://www.nhs.uk/

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu