cell

Calculator analize

Acid valproic

Acidul valproic este un medicament folosit predominant în tratamentul crizelor epileptice de tip absență, parțiale și tonico/clonice, al tulburării bipolare și al migrenelor.
Acidul valproic circulant se găsește legat de proteină în proporție de 85-90%. În caz de administrare concomitentă de medicamente care se leagă puternic de proteine, acidul valproic este strămutat de pe acestea, astfel crescând nivelul fracțiunii libere. Deoarece atât eficacitatea neurologică, cât și toxicitatea sunt direct influențate de nivelul fracțiunii liber circulante a acidului valproic, este bine de știut valoarea acestuia în următoarele situații: administrare simultană de medicamente care se leagă puternic de proteine, hipoalbuminemie, sarcină, insuficiență renală sau hepatică, la vârstnici.
Cele mai frecvente efecte adverse sunt greață, vomă, somnolență, gura uscată. Printre cele mai serioase reacții adverse se numără hepatotoxicitatea, pancreatita, riscul crescut de suicid. Cunoscut teratogen, nu este recomandat femeilor de vârstă reproductivă. Există forme cu acțiune rapidă și forme retard. Sursa: http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/37068; http://www.lab-cerba.com/index.php/en/medical-skills/67; https://en.wikipedia.org/wiki/Valproate

Interpretarea rezultatelor pentru analiza Acid valproic

Interpretare valori mari:

Doza toxica de acid valproic: >25 mcg/ml

Interpretare valori mici:

Doza insuficienta de acid valproic: <5 mcg/ml

Recomandari pentru analiza Acid valproic

Evaluarea compliantei pacientului. Monitorizarea tratamentului cu acid valproic.

Informații recoltare

Stabilirea momentului de recoltare pentru analizele tip TDM (terapeutic drug monitoring) trebuie sa tina cont de timpul de injumatatire si perioada de echilibru specifice fiecarui medicament; pentru monitorizare se recomanda recoltarea la aceeasi ora, inainte de administrarea urmatoarei doze.

Interval de referință

347- 693 µmol/l 50- 100mg/l

Executant

CERBA

Proba lucru / Pregatire transport

Vac. EDTA capac mov necentrifugat / pinguin

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.