Banner Antigen virus respirator sincițial (RSV)

Antigen virus respirator sincițial (RSV)

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Determinarea antigenului virusului sincițial respirator se recomandă pentru diagnosticarea infecției cu virus sincițial respirator.

Virusul respirator sincițial (RSV, Respiratory syncytial virus) este un virus ARN monocatenar, aparținând familiei Paramyxoviridae și genului Pneumovirus.

Virusul respirator sincițial este unul dintre cele mai comune virusuri care infectează copiii din întreaga lume şi din ce în ce mai recunoscut ca un agent patogen important la adulți, în special la vârstnici. Cel mai frecvent scenariu clinic întâlnit în infecția cu virusul respirator sincițial este o infecție a căilor respiratorii superioare.

Infecția poate apărea din surse exogene (fomite) și contactul cu persoane infectate, prin inhalarea picăturilor aerosolizate.

Principalul tratament pentru marea majoritate a infecțiilor cu virusul respirator sincițial este de susținere.

Probă Antigen virus respirator sincițial (RSV) Medlife

Când este recomandată determinarea antigenului pentru virusul respirator sinciţial

Testul pentru determinarea antigenului virusului sincițial respirator se recomandă în diagnosticarea infecției cu RSV.

Infecția cu virusul sincițial respirator la copii se prezintă sub formă de bronșiolită.

Bronșiolita este un proces inflamator în căile respiratorii mici ale plămânilor și este cel mai frecvent sindrom clinic asociat cu infecția cauzată de virusul respirator sincițial. Se prezintă, de obicei, la sugarii cu vârsta sub 1 an, dar poate fi diagnosticată și la copiii de până la 2 ani. Se caracterizează printr-un istoric scurt de febră de grad scăzut, tuse, coriză (inflamare a mucoasei nazale), dificultăți de respirație și apetit redus. De obicei, simptomele ating apogeul în severitate clinică între zilele 3 și 5 de boală.

Procedura recoltare

Determinarea antigenului virusului sincițial respirator se realizează dintr-o probă ce conține secreție nazală. Nu este necesară o altă pregătire prealabilă a pacientului.

Interpretare rezultate

Rezultatele obținute în urma determinării antigenului virusului sincițial respirator sunt prezentate pacientului sub forma: pozitiv / negativ.

Se recomandă interpretarea rezultatelor în context clinic, coroborarea cu alte investigații paraclinice și urmărirea în dinamică.


Interferențe și limite

Probele transportate/depozitate incorect, cele contaminate și probele cu tampon uscat se resping.


Rezultat pozitiv

Un rezultat pozitiv pentru RSV confirmă prezența infecției în organism.


Rezultat negativ

Un rezultat negativ nu exclude infecția.

În cazul în care rezultatul testului este negativ, iar persoana testată este simptomatică, poate sugera faptul că pacientul este infectat cu un alt virus.

Rezultate fals-negative pot apărea în cazul unui nivel redus de particule virale, sub limita de detecție a metodei.

Bibliografie

  1. Shang, Zifang, et al. “Respiratory Syncytial Virus: From Pathogenesis to Potential Therapeutic Strategies.” International Journal of Biological Sciences, vol. 17, no. 14, 27 Sept. 2021, pp. 4073–4091, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov , https://doi.org/10.7150/ijbs.64762
  2. “Respiratory Syncytial Virus (RSV) Real Time RT-PCR Kit (PDHS-CR009) - Creative Biogene.” Creative-Biogene.com, 2019, www.creative-biogene.com

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu