Descriere: 

CA 50 este un antigen oncofetal carbohidrat care se gaseste in membrana unor celule din tesutul pancreatic normal, meconiu, vezica biliara normala. Este folosit ca marker tumoral deoarece este exprimat de tumori si eliberat in fluxul sanguin unde poate fi detectat in mod specific prin tehnici imunologice bazate pe anticorpi monoclonali. Este similar, dar nu identic cu markerul tumoral CA 19-9.

CA 50 prezinta o distributie mai extinsa decat CA 19-9 in cancere si poate fi detectat si la pacientii Lewis negativi (ale caror celule nu pot sintetiza CA 19-9.)

CA 50 este in stransa legatura cu componenta mucinoasa tumorala ale carei valori crescute preoperatorii are o oarecare influenta prognostica in cancerul colorectal, dar cu o mai mica sensibilitate decat CA 242 sau CEA. Impreuna cu acesti markeri, CA 50 se utilizeaza in folow-up-ul dupa chirurgia neoplasmului colorectal, valorile acestuia ( ca si ale CEA sau CA 242) scazand dupa chirurgia curativa.

Acest test este mai util pentru determinarea eficacitatii tratamentului decat pentru screeningul pentru cancer (mai ales in cancer pancreatic).

In cancerul hepatic este comunicata o sensibilitate mai mare (55%) pentru CA 50 decat pentru CA 19-9.

Recomandari: 
  • monitorizarea eficacitatii terapiei in carcinoamele pancreatice
  • cancerele gastrointestinale (pancreatic, gastric, hepatic, colorectal) dar si in alte malignitati (cancere endometriale).
Interpretare valori mari: 

Valori crescute ale CA 50 au fost intalnite in carcinoamele endometriale.
Valori moderat crescute de CA 50 au fost constatate si in afectiuni hepatobiliare benigne.

Interferente analitice: 

Cresteri nespecifice ale CA 50 pot sa apara si in patologie benigna, ovariana,respiratorie, pancreatita 

bibliografie: 

1.Ghid de boli - My med.ro

2.www.cdt-babes.ro/articole/markeri_tumorali_generalitati.php

3.www.clinicaoncologieseverin.ro/markeri-tumorali-in-urmarirea-pacientilor-cu cancer.html

4. Jurnalul de Chirurgie, Iasi, 2007, Vol. 3, Nr. 3