Banner Antigenul carbohidrat CA 50

Antigenul carbohidrat CA 50

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Antigenul carbohidrat CA 50 este un marker tumoral cu sensibilitate ridicată ce poate fi depistat cu rapiditate, întrucât apariția tumorilor canceroase eliberează valori ridicate ale acestuia.

CA 50 este folosit pentru determinarea cancerului de colon sau a cancerului pancreatic, prin intermediul anticorpilor monoclonali.

De asemenea, antigenul CA 50 este un indicator foarte util în diagnosticarea și stabilirea prognosticului în cele mai multe tipuri de cancere, astfel că determinarea sa la nivel de valori serice devine foarte importantă. Celulele canceroase specifice acestor tipuri de cancere (pancreas, în cele mai multe dintre cazuri) pot elibera în sânge niveluri mari de CA 50, astfel că pentru diagnostic se poate face determinarea imunologică a nivelurilor de CA 50.

Determinarea serică a antigenului CA 50 poate evidenția caracteristici similare cu cele ale antigenului CA 19-9, însă diferența constă în faptul că CA 50 poate avea valori mari chiar și în cazul pacienților Lewis negativi, cu tumori maligne.

De asemenea, în cazul diagnosticării anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cel pancreatic și cel hepatic, CA 50 poate fi mai specific în determinări, având o sensibilitate mai mare.

Probă Antigenul carbohidrat CA 50 Medlife

Când este recomandată determinarea antigenului carbohidrat CA 50

Determinarea serică a CA 50 este necesară în cazul pacienților care prezintă suspiciune de tumori gastrointestinale, cum ar fi în cazul cancerului gastric, pancreatic, hepatic sau colorectal.

De asemenea, indicatorul CA 50 poate determina și existența tumorilor canceroase endometriale. De aceea, antigenul carbohidrat este recomandat să fie determinat în afecțiuni hepatobiliare și în evaluarea carcinoamelor endometriale.

Procedura recoltare

Recoltarea analizelor se face pe stomacul gol sau după prânz, fără o pregătire specifică a pacientului. Sunt recoltate probe din sânge venos, într-un vacutainer fără anticoagulant.

Interpretare rezultate

Rezultatele valorilor markerului tumoral CA 50 oferă informații importante despre afecțiunile benigne și maligne hepatice, biliare sau gastrointestinale. Nu sunt necesare pregătiri speciale ale pacientului, iar proba poate fi prelucrată în circa 6 zile, timp în care se măsoară valorile imunologice ale CA 50.

Valoarea de referință* a concentrației serice de CA 50 se încadrează în intervalul 0 - 25 U/mL3.

Valorile de referință sunt date de aparatura, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot diferi de la un laborator la altul.

Interferențe și limite

Interferențele apar în momentul în care probele sunt contaminate bacterian sau atunci când acestea nu sunt prelucrate imediat sau depozitate în condiții potrivite de temperatură.

Valori crescute

Valorile crescute ale CA 50, peste intervalul de referință, pot indica existența unor tumori la nivel gastrointestinal, pancreatic și hepatic. Deși nu are specificitate în ceea ce privește un anumit organ, de-a lungul testelor clinice s-a evidențiat faptul că valori ridicate ale CA 50 pot exista și în cazul tumorilor pancreatice sau hepatobiliare benigne.

Rezultatele obținute în urma acestei analize sunt așadar utile, deoarece o valoare mare poate însemna existența unor tumori ce trebuie diagnosticate și tratate.

Bibliografie

  1. “Detection by Monoclonal Antibody of Carbohydrate Antigen ca 50 in Serum of Patients with Carcinoma on JSTOR.” Jstor.org, 2022, www.jstor.org
  2. ‌Haglund, Caj, et al. “Serum ca 50 as a Tumor Marker in Pancreatic Cancer: A Comparison with ca 19-9.” International Journal of Cancer, vol. 39, no. 4, 15 Apr. 1987, pp. 477–481, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1002/ijc.2910390412

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu