Informații generale
Antitrombina (Antitrombina III) este cel mai important inhibitor al sistemului de coagulare, aparținând familiei inhibitorilor de serin protează (serpine).
Antitrombina inhibă toate proteinazele căii intrinseci de coagulare, în special trombina, factorul Xa, factorul IXa și, într-o mai mică măsură, plasmina (enzima fibrinolitică).
Antitrombina III are importanță în patogenia tromboembolismului (formarea cheagurilor de sânge) și, împreună cu heparina, previne apariția formării trombozelor (a cheagurilor de sânge). Antitrombina este anticoagulantul esențial din plasmă și este un regulator-cheie al sistemului de coagulare. Absența Antitrombinei III este incompatibilă cu viața.
Determinarea Antitrombinei III permite diagnosticul deficienței congenitale sau dobândite a acestei serpine, condiție asociată riscului de tromboză. În consecință, testul permite depistarea precoce a pacienților cu risc crescut de tromboză.
Când este recomandată determinarea antitrombinei
Evaluarea homeostaziei (menținerea în limite normale a constantelor sângelui) necesită ca, pe lângă determinarea inhibitorilor de coagulare (Antitrombina, Proteina C), să se țină cont și de factorii procoagulanți (ex: măsurarea PT și APTT).
Trebuie luat în considerare și pH-ul real al sângelui, acidoza fiind asociată cu creșterea deficitelor funcționale ale Antitrombinei III și a altor inhibitori ai coagulării.
Determinarea Antitrombinei III este recomandată în următoarele situații:
- suspectare a deficitului congenital de Antitrombină III, mai ales în prezența unei boli tromboembolice la pacienți cu vârsta sub 50 de ani, cu istoric familial de episoade tromboembolice;
- nașteri înainte de termen;
- avorturi recurente;
- suspectare a deficitului de Antitrombină III dobândit: postoperator, în sepsis, coagulare intravasculară diseminată (CID);
- monitorizare a terapiei de substituție Antitrombină III;
- suspiciune de rezistență la heparină;
- în unele familii, mai mulți membri pot avea manifestări de tromboembolism recurent și valori scăzute ale Antitrombinei III;
- tromboze venoase mezenterice: pentru identificarea pacienților care ar putea beneficia de profilaxia cu medicamente antitrombotice cumarinice, mai degrabă decât cu medicamente antitrombotice heparinice;
- tromboză venoasă profundă la nivelul membrelor inferioare, la nivelul venelor iliace, venelor femurale și superficiale ale picioarelor;
- embolie pulmonară;
- apariția trombilor (cheagurilor de sânge) la nivelul venelor retiniene, venelor mezenterice, venelor splenice;
- cazuri, mai puțin frecvente, de tromboză arterială.
Procedura recoltare
Antitrombina III este o analiză care se efectuează din sânge, recoltat prin puncție venoasă, fără o pregătire prealabilă specială a pacientului.
Recomandarea este ca recoltarea să fie făcută dimineața, a jeun (pe nemâncate), dar, în anumite situații, se poate recolta și postprandial (la minimum două ore de la ultima masă). Se recoltează sânge venos în vacutainer cu aditiv citrat de sodiu, vacutainer cu dop albastru.
Proba este centrifugată și, din plasma astfel obținută, analiza este efectuată imediat sau, dacă nu este posibil, plasma este congelată la - 20 grade C. Tratamentul cu heparină trebuie întrerupt cu două zile înaintea recoltării.
Interpretare rezultate
Intervalul de referință (valorile normale) pentru Antitrombina III variază în funcție de vârsta pacientului, dar și de metoda de lucru a laboratorului.
Valori normale:
- la sugari: 26% - 61%
- la sugari peste 6 luni și adulți: 80% - 120%
Bibliografie
- Lothar Thomas ,Clinical Laboratory Diagnostics ,cap 16.20.1,16.20.5 ,16.20.7
- Henry’s Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods 23rd Edition (2017), pg 264, pg 835-837
- Fischbach-A-Manual-of-Laboratory-and-Diagnostic-Tests-7th, pg 112-113
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.