Banner Antigen virus hepatic Delta (VHD)

Antigen virus hepatic Delta (VHD)

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Analiza pentru antigenul virusului hepatic Delta este importantă în screeningul și diagnosticarea hepatitei de tip D, cronică.

Hepatita D este provocată de virusul hepatic Delta (VHD) și este o afecțiune destul de rară, care nu poate apărea decât la persoanele deja infectate cu hepatita B. Explicația este că VHD nu poate supraviețui și nu se poate multiplica decât în prezența virusului hepatic B.

De obicei, acest virus hepatic D poate ajunge în organismul uman prin aceleași căi de transmitere ca ale virusului B, adică prin expunerea la sânge ori ace infectate, contact sexual neprotejat și, destul de rar, prin transmitere perinatală.

Tabloul simptomatic dat de hepatita D este mult mai sever decât cel provocat de virusul hepatic B, dar, în cele mai multe dintre cazuri, se poate ajunge la vindecare. Simptomele pot fi specifice unei gripe la care se adaugă: dureri abdominale și articulare, greață, oboseală, icter, pierderea poftei de mâncare și urină ori scaune închise la culoare.

În cazul coinfecțiilor cu virusurile hepatice D și B, anticorpii anti-HD sunt nedetectabili, pentru că rămân destul de puțin timp în organism. Coinfecția virusurilor determină instalarea hepatitei acute în organism.

În cazul suprainfecției cu VHD, analizele pentru anticorpi pot returna un rezultat negativ, la scurt timp după instalarea bolii. În cazurile în care infecția este una cronică, niveluri crescute de anticorpi pot fi depistaţi şi după 4-6 luni. Suprainfecția poate induce forme severe de hepatită acută, care pot evolua către o formă cronică a bolii.

Probă Antigen virus hepatic Delta (VHD) Medlife

Când este recomandată determinarea antigenului virusului hepatic Delta (VHD)

Analiza pentru testarea antigenului virusului hepatic D este recomandată pacienţilor cu ficat mărit. De asemenea, și pacienții care se știu deja cu insuficiență hepatică ar putea avea ca recomandare o astfel de testare.

Procedura recoltare

Analiza virusului hepatic D presupune recoltarea de sânge din plica cotului, pe nemâncate (a jeun) într-un vacutainer fără anticoagulant, cu sau fără gel separator.

Serul se va prelucra imediat prin centrifugare, dar dacă acest lucru nu este posibil, poate fi stocat pentru șapte zile la temperaturi de 2-8 °C sau timp de 1 an la -20 °C. Este foarte important să se evite congelarea și decongelarea.

Pacienții nu necesită o pregătire prealabilă, trebuie doar să țină cont că proba de sânge trebuie recoltată dimineața, înainte de a lua micul dejun.

Interpretare rezultate

Valorile antigenului virusului hepatic Delta (VHD) se prezintă ca rezultat pozitiv sau negativ, iar în cazul rezultatelor neconcludente se recomandă retestarea într-un interval de maximum 2 săptămâni.

Interferențe și limite

Pacienții cu imunodeficienţă pot avea un nivel de sinteză al anticorpilor sub limita de detecție, astfel încât să nu apară la analiza antigenului pentru virusul hepatic Delta.

De asemenea, o infecție VHD este foarte rară în absența unei infectări prealabile cu virusul hepatic B, mai ales la persoanele care consumă droguri intravenoase. Însă se poate întâmpla ca la analize să apară un rezultat negativ la testarea AgHBS (antigenul de suprafață al virusului hepatitei B) pentru că replicările virusului B sunt sub limita detectabilă.

Prelucrarea eronată a probelor sau adăugarea de conservanți și pot returna rezultate eronate.

Bibliografie

  1. Lai, Michael M.C. “HEPATITIS DELTA VIRUS.” Encyclopedia of Virology, 1999, pp. 664–669, www.sciencedirect.com, 10.1006/rwvi.1999.0120
  2. Abdel-Fattah S;el-Kholy MS;Abdel-Fattah SM;el-Shimi S;el-Rasad MM;Mikhail TH;Wassef E. “Delta Virus and Hepatitis B Surface Antigen in Chronic Liver Diseases.” The Journal of the Egyptian Public Health Association, vol. 66, no. 3-4, 2019, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu