Banner Antistreptolizina O (ASLO)

Antistreptolizina O (ASLO)

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

ASLO este prescurtarea de la “Anticorpi anti-StreptoLizina O”. Acești anticorpi își fac apariția în sânge în urma infecției cu streptococ beta-hemolitic de grup A, care produce streptolizina.

ASLO este analiza care pune în evidență, în sângele bolnavilor, anticorpii anti-streptolizina O. Rezultatele se exprimă în unități ASLO/ml ser, analiza fiind cantitativă.

Un test ASLO verifică dacă a existat în organism o infecție cu Streptococ beta hemolitic de grup A care a produs streptolizina O și a rămas netratată sau dacă această infecție este încă prezentă la momentul analizei.

Nivelul de anticorpi antistreptolizina devine detectabil în 1-2 săptămâni de la producerea infecției streptococice și atinge un maximum la 3-6 săptămâni de la infectare. Dacă și după 6 săptămâni nivelul anticorpilor rămâne ridicat sau chiar crește (ASLO crescut), se poate suspecta o reinfecție.

Determinarea concomitentă a titrurilor de ASLO și anti-DNaza B (antideoxiribonucleaza B) poate diagnostica până la 95% din cazurile de infecție streptococică, fiind utilă pacienților care au o glomerulonefrită poststreptococică la care titrul ASLO rămâne mic.

Probă Antistreptolizina O (ASLO) Medlife

Când este recomandată analiza antistreptolizina O (ASLO)

Analiza este recomandată după o infecție cu Streptococ beta-hemolitic de grup A care poate fi localizat cel mai frecvent la nivelul amigdalelor, faringelui, dar și la nivelul urechii, sinusurilor, pielii și care se manifestă prin durere, roșeață locală, febră.

O infecție netratată corespunzator poate produce complicații: glomerulonefrita acută, reumatism articular acut, endocardită, tulburari neurologice.

Determinarea titrului ASLO se recomandă atât pentru monitorizarea evoluției infecțiilor streptococice (faringita, amigdalita, scarlatina, etc), cât și pentru urmărirea evoluției în timp a acestor boli spre vindecare sau spre apariția complicațiilor.

Analiza ASLO se recomandă să se facă periodic pentru monitorizarea pacienților cu reumatism articular acut, endocardită sau tulburări neurologice poststreptococice.

Procedura recoltare

Analiza ASLO nu necesită pregătiri speciale, se realizează dintr-o probă de sânge recoltată a jeun (pe nemâncate), în vacutainer fără anticoagulant cu sau fără gel separator.

Interpretare rezultate

Pentru analiza ASLO valorile de referință* sunt stabilite în funcție de vârstă:

  • 0 - 16 ani: < 150 UI/mL
  • > 16 ani: < 200 UI/mL

Un rezultat ASLO în interiorul intervalului de referință indică absența infecției din organism.

* Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot diferi de la un laborator la altul.

Interferențe și limite

În perioada unui tratament cu antibiotic, determinarea ASLO poate să fie influențată semnificativ de administrarea tratamentului, ca urmare este recomandat ca această analiză să fie făcută în afara tratamentului.

Valorile ridicate de beta-lipoproteine sau de colesterol, la fel ca tratamentul cu antibiotic, pot inhiba creșterea titrului ASLO.

Dacă serul supus analizei este contaminat cu bacterii, se obțin rezultate fals crescute.

În cazuri foarte rare, gamopatiile, în special tipul IgM, pot să influențeze rezultatele.

Titrul ASLO poate fi crescut și la unii purtători sănătoși de streptococ betahemolitic grup A.

Valori scăzute

La un pacient cu reumatism articular acut, tratat, obținerea unor valori constant scăzute ale nivelului ASLO indică o evoluție favorabilă a tratamentului și a bolii.

Infecțiile cutanate (ale pielii) sunt asociate cu un răspuns ASLO slab.

Valori crescute

Nivelul anticorpilor ASLO atinge valori foarte mari în special în reumatismul articular acut.

Valori mari ASLO se întâlnesc și în glomerulonefrita acută, endocardita bacteriană, erizipel.

Bibliografie

  1. Steer, Andrew C., et al. “Normal Ranges of Streptococcal Antibody Titers Are Similar Whether Streptococci Are Endemic to the Setting or Not.” Clinical and Vaccine Immunology, vol. 16, no. 2, Feb. 2009, pp. 172–175, www.ncbi.nlm.nih.gov/, 10.1128/cvi.00291-08
  2. “What to Know about Antistreptolysin O Titer.” WebMD, WebMD, 17 June 2021, www.webmd.com.
  3. Streptococcal Toxic Shock Syndrome: All You Need to Know. 2022, www.cdc.gov

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu