Banner Antigen Streptococ beta-hemolitic de grup A

Antigen Streptococ beta-hemolitic de grup A

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informaţii generale

Testul are ca scop identificarea antigenului de Streptococ beta-hemolitic de grup A și poate fi recomandat de medicul specialist atunci când pacientul prezintă simptomatologie specifică, cum ar fi durere în gât, febră sau umflarea amigdalelor. În unele cazuri, infecția cu Streptococcus pyogenes poate duce și la apariția unor erupții cutanate ale pielii.

Testul rapid al streptococului beta-hemolitic de grup A oferă rezultate rapide prin identificarea antigenului și este adesea recomandat copiilor suspectați de infecții. În cazul în care rezultatul testul este negativ, dar simptomatologia este prezentă, medicul specialist poate recomanda efectuarea de teste suplimentare.

Streptococulul beta-hemolitic de grup A sau Streptococcus pyogenes reprezintă o cauză frecventă de faringită, mai ales la copii. Streptococulul A este o bacterie ce poate induce apariția diferitelor infecții ce afectează amigdalele și gâtul.

Faringita streptococică este o afecțiune ce provoacă o durere severă a gâtului și dificultăți de înghițire şi care se tratează cu ajutorul antibioticelor. Faringita streptococică se răspândește foarte rapid de la o persoană la alta prin strănut sau tuse, dar și prin folosirea de mai multe persoane a acelorași obiecte de uz igienic personal.  
 

banner analiza medicala

Când este recomandată determinarea antigenului Streptococ beta-hemolitic de grup A

Testul ce identifică prezența Streptococului beta-hemolitic de grup A poate fi recomandat de medicul specialist atunci când este prezentă simptomatologia specifică, care poate include:

Testul mai poate fi recomandat și cadrelor din sistemul medical, pentru a se evita transmiterea afecțiunilor nosocomiale.
 

Procedura recoltare

Determinarea Streptococului beta-hemolitic de grup A se realizează dintr-o probă recoltată cu un tampon steril din gât. Tamponul trebuie să atingă amigdalele, peretele posterior al faringelui, dar și orice altă zonă ce prezintă inflamație. Medicul poate recomanda evitarea consumului de lichide sau alimente înainte de realizarea recoltării.

Interpretare rezultate

Rezultatul testului pentru antigen streptococ beta-hemolitic de grup A apare sub forma prezent/absent.


Interferenţe şi limite

Consumul de alimente sau lichide înainte de recoltare poate afecta acuitatea rezultatului.


Rezultat pozitiv

Un rezultat pozitiv al testului confirmă prezența streptococului beta-hemolitic de grup A. Medicul specialist poate recomanda începerea unui tratament pe bază de antibiotice.


Rezultat negativ

Un rezultat negativ al testului confirmă absența streptococului beta-hemolitic de grup A. Dacă pacientul prezintă, totuși, durere și disconfort în zona gâtului, medicul specialist va recomanda efectuarea unor teste suplimentare, pentru a se descoperi cauza acestora.
 

Bibliografie

  1. Santos, Odimara, et al. “Detection of Group a Beta-Hemolytic Streptococcus Employing Three Different Detection Methods: Culture, Rapid Antigen Detecting Test, and Molecular Assay.” Brazilian Journal of Infectious Diseases, vol. 7, no. 5, Oct. 2003, pp. 297–300, doi:https://doi.org/10.1590/s1413-86702003000500003
  2. “Beta Hemolytic Streptococcus Culture (Throat) - Health Encyclopedia - University of Rochester Medical Center.” Rochester.edu, 2023, www.urmc.rochester.edu
  3. “Strep Throat - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org
  4. Lieu. “Cost-Effectiveness of Rapid Latex Agglutination Testing and Throat Culture for Streptococcal Pharyngitis.” Pediatrics, vol. 85, no. 3, 2019, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
     

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu