Banner Antigen Rotavirus

Antigen Rotavirus

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Determinarea antigenului Rotavirus este esențială pentru confirmarea diagnosticului de gastroenterită virală.

Rotavirusul, cel mai important membru al familiei Reoviridae, este un virus ARN, agentul etiologic al a gastroenteritei acute atât în țările dezvoltate, cât și în cele în curs de dezvoltare.

Virusul infectează celulele epiteliale ale vilozităților mature ale intestinului subțire. De obicei, simptomele infecției cu rotavirus apar la 48 de ore de la contaminarea cu microorganismul. Aceste simptome durează între 3 și 8 zile și pot fi însoțite de diaree abundentă, vărsături, febră, stare de rău. Cele mai frecvente și severe simptome sunt diareea apoasă și vărsăturile, ducând la deshidratare semnificativă și tulburări electrolitice. În climatele temperate, infecția cu rotavirus apare cu precădere iarna și primăvara (din decembrie până în iunie).

Infecția cu rotavirus este, de obicei, localizată la nivelul intestinului.

Transmiterea rotavirusurilor are loc pe cale fecal-orală. În plus, răspândirea virală poate avea loc prin mâini contaminate, fomite și, rar, prin alimente și apă contaminate.

Cea mai sigură cale de prevenire a infecției cu rotavirus este vaccinarea. Deși vaccinul nu protejează 100% împotriva infectării, studiile au demonstrat faptul că vaccinarea a redus numărul de cazuri severe de infectare cu rotavirus.

Probă Antigen Rotavirus Medlife

Când este recomandată determinarea antigenului rotavirus

Infecția cu rotavirus este frecvent diagnosticată pe baza simptomelor și a examenului fizic. Confirmarea diagnosticului de gastroenterită virală se poate pune pe baza depistării rapidă a antigenelor virale de rotavirus, într-o probă de scaun.

Procedura recoltare

Determinarea antigenului rotavirus și adenovirus se realizează dintr-o probă de scaun recoltată într-un coprorecultor fără mediu de transport. Proba se aduce la laborator în aceeași zi, iar dacă acest lucru nu este posibil, se păstrează maximum 24 de ore la 2 – 8°C.

Nu este necesară o altă pregătire prealabilă a pacientului înainte de recoltare.

Interpretare rezultate

Rezultatele obținute în urma determinării antigenului rotavirus sunt prezentate pacientului sub forma pozitiv/negativ.

Se recomandă interpretarea rezultatelor în context clinic, coroborarea cu alte investigații paraclinice și urmărirea în dinamică.


Interferențe și limite

După o săptămână de la infecție, numărul de particule virale este în scădere, făcând proba mai puțin reactivă. Pentru a evita obținerea de rezultate fals-negative, este recomandată recoltarea probei de scaun în termen de maxim o săptămână de la debutul simptomelor.


Rezultat pozitiv

Un rezultat pozitiv pentru antigen rotavirus confirmă etiologia virală a gastroenteritei.


Rezultat negativ

Un rezultat negativ nu exclude infecția. Rezultate fals-negative pot apărea în cazul unei recoltări și/sau a unui transport inadecvat, dar și în cazul unui nivel redus de particule virale, sub limita de detecție a metodei.

Bibliografie

  1. Usman, Norina, and Manuel Suarez. “Adenoviruses.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 9 Jan. 2023, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559072/
  2. LeClair, Caitlin E, and Kelly A McConnell. “Rotavirus.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 2 Jan. 2023, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK558951/
  3. Li, Wei, et al. Rotavirus and Adenovirus Infections in Children during COVID-19 Outbreak in Hangzhou, China. Vol. 10, no. 9, 1 Sept. 2021, pp. 2281–2286, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8506064/, https://doi.org/10.21037/tp-21-150
  4. Dennehy, Penelope H. Rotavirus Vaccines: An Overview. Vol. 21, no. 1, 1 Jan. 2008, pp. 198–208, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2223838/, https://doi.org/10.1128/cmr.00029-07

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu