AFECȚIUNI

06 Mai 2022

Culoarea urinei: Ce semnifică și când ar trebui să apelezi la medic?

scris de

Aungurenci Alexandru, Medic Specialist Urologie

Culoarea urinei: Ce semnifică și când ar trebui să apelezi la medic?

Urina este unul din produșii de excreție ai organismului, rezultată după filtrarea sângelui în rinichi. Înca din antichitate, urina a fost unul dintre principalii indicatorii ai funcționării organismului, modificările acesteia putând sugera prezența unor boli.

Ce culoare are urina normală?

Culoarea normală a urinei este galben pai și se datorează unor substanțe pigmentate – urobilină și bilirubină – eliminate odată cu substanțele toxice și reziduurile metabolice ale organismului. Nuanțele de culoare ale urinei pot fi influențate, în primul rând, de cantitatea de lichide consumate în 24 de ore, precum și de eliminarea unor substanțe exogene precum: medicamente, pigmenți alimentari, substanțe de contrast etc.

Urina transparentă

Numită și urină incoloră, aceasta apare dacă se elimină apă în cantitate mare din organism. Aceasta poate apărea, în mod normal, în contextul unui consum crescut de lichide (peste 2 litri/zi) sau în contextul ingerării unei cantități mari de apă într-un interval scurt de timp. Acesta din urmă este un mecanism normal de echilibrare a lichidelor din organism și nu reprezintă manifestarea vreunei afecțiuni specifice aparatului urinar.

La pacienții cunoscuți cu boli cardiovasculare (hipertensiune artierială, insuficiență cardiacă etc.), urina deschisă la culoare sau chiar transparentă poate să apară în urma unor tratamente diuretice care stimulează eliminarea de apă din organism.

Uneori, urinările frecvente, cu urină transparentă, în cantitate mare, însoțite de senzație de sete permanentă, pot sugera prezența unei afecțiuni intrinseci a rinichiului (nefropatii interstițiale, insuficiență renală acută etc.) sau a unei afecțiuni endocrine (diabet zaharat, diabet insipid etc.).

Urina de culoare galben deschis

Urina normală este compusă din apă, într-o proporție de peste 95%, și substanțe reziduale precum: creatinină, uree, bilirubină, urobilinogen (rezultate din reacțiile metabolice ale organismului), electroliți (sodiu, potasiu, clor etc.). Urina de culoare galben deschis reflectă un consum normal de lichide (aproximativ 2 litri/zi), variațiile acesteia reflectând starea de hidratare a organismului.

Urina de culoare galben închis

Culoarea galben închis a urinei reflectă o creștere a concentrației urinei datorată unui consum scăzut de lichide. Culoarea urinei dimineața: de cele mai multe ori, urina este foarte galbenă la culoarea din cauza aportului scăzut sau chiar a absenței lichidelor de pe parcursul serii și al nopții. În cursul zilei, această culoare a urinei poate apărea în urma unui consum scăzut de lichide sau a pierderii de lichide prin alte surse (transpirație, respirație etc), ceea ce sugerează ca ar trebui să consumăm mai multe lichide.

Urina de culoarea chihlimbarului sau a mierii

Această urină mai închisă la culoare apare frecvent în deshidratări datorate ingestiei scăzute de lichide ori prin pierderi abundente de lichide (arsuri, stări febrile prelungite, peritonite etc). În aceste cazuri, aportul de lichide (prin ingestie sau perfuzabil) trebuie completat cu administrarea de săruri și electroliți.

Urina portocalie

Poate apărea datorită unor forme severe de deshidratare a organismului dar și ca urmare a eliminării, în exces, a unor pigmenți biliari. Aceasta apare frecvent în afecțiuni ale ficatului (hepatite acute sau cronice), ale căilor biliare (calculi ai căilor biliare principale, tumori - colangiocarcinom) sau ale pancreasului (cancerul de cap de pancreas) și sunt însoțite de colorarea în galben a pielii și a mucoaselor (icter). În sumarul de urină predomină prezența bilirubinei și a urobilinogenului deși celelalte componente pot fi în limite normale. În acest caz sunt necesare investigații gastroenterologice suplimentare.

Urina roz

Urina de culoare roz poate fi sugestivă pentru prezența unui colorant eliminat pe cale urinară sau a unor sângerări de mică intensitate în tractul urinar. Colorarea în roz a urinei se poate produce după consumul de fructe și legume precum afinele, sfecla roșie, rubarbă, etc. dar și în contextul consumului unor medicamente.

Urina roșie

Urina roșie poate apărea frecvent în contextul consumului unor fructe și legume ce pot elibera coloranți naturali roșii, dar cel mai frecvent poate să apară în urma sângerărilor în tractul urinar.

Hematuria (urina cu sânge), este un semn clinic foarte important ce poate sugera existența unei afecțiuni urinare sau a unei afecțiuni conexe aparatului urinar. Acest semn este necaracteristic unei maladii a tractului urinar, putând să apară în contextul prezenței unor formațiuni tumorale ale aparatului urinar, al litiazei urinare, al unor infecții urinare (cistită hemoragică), în contextul unor afecțiuni renale (nefropatii) sau după traumatisme ale aparatului urinar. Alte cauze ale hematuriei mai pot fi tratamentele anticoagulante sistemice care pot produce sângerări spontane la nivelul tractului urinar. Din cauza multitudinii de factori etiologici, se consideră că hematuria reprezintă o urgență de diagnostic, iar tratamentul se recomandă în funcție de afecțiunea principală. La femei, urina roșiatică poate fi confundată cu sângerările genitale (metroragie). De aceea este importantă diferențierea celor două semne pentru a investiga cât mai amănunțit cauza sângerării.

Alte cauze medicale ale urinei roșii mai pot fi afecțiuni hemolitice precum: porfiria, talasemia, deficitul de glucozo-6-fosfat dehidrogenază, sindromul nutcracker sau reacțiile transfuzionale.

Urina verde

Ce înseamnă urina verde? Urina de culoare verde poate să apară cel mai des după ingestia de preparate pe bază de albastru de metil sau în contextul unor infecții urinare cu Pseudomonas aeruginosa.

Urina albastră

Urina de culoare albastră apare după ingestia prelungită de albastru de metil odată cu concentrarea acestei substanțe în urina, dar și în cazul altor medicamente cu excreție urinara ce pot produce acest pigment.

Urina maro închis sau neagră

Culoarea maro închis sau neagră a urinei apare în cazuri rare, frecvent după sângerări mai vechi ale tractului urinar, când cheagurile de sânge (restante în vezică urinară) încep să se dezintegreze.

Suplimentele de fier pentru corectarea anemiilor sau în contextul unor afecțiuni medicale: alcaptonurie, melanom malign metastatic, pot duce al apariția unei urine foarte închisă la culoare.

Urina albă

Urina albă poate apărea în mai multe afecțiuni ale aparatului urinar. Eliminarea în exces a unor sărurilor de calciu (hipercalciurie), oxalat, fosfați, poate produce urină de culoare albă.

În afecțiuni nefrologice, eliminarea în exces a proteinelor prin urină sau eliminarea de limfă în urină (chilurie) poate produce colorarea acesteia în alb.

În infecțiile severe ale tractului urinar poate apărea o încărcătura foarte abundentă de bacterii, leucocite (celule albe) și alte celule ale sedimentului urinar care pot produce o urină albă foarte densă (piurie).

Însă există și infecții atipice ale tractului urinar care pot produce urină de culoare albă, precum: infecția cu candida albicans (candidurie), tuberculoza urinară (eliminarea de cazeum prin urină).

Factori de risc

Modificările de culoare ale urinei pot reprezenta un semn foarte important pentru diagnosticul unor afecțiuni ale aparatului urinar și ale altor sisteme conexe acestuia. Ignorarea acestor semne, în absența escaladării lor, poate produce evoluția silențioasă a unor afecțiuni ale aparatului urinar fără a putea fi diagnosticate la timp. De aceea, ori de câte ori se observa o modificare de culoare a urinei, va trebui să vă adresați unui medic urolog pentru o consultație. După discuția cu dumneavoastră, medicul va efectua o examinare clinică și o ecografie de aparat urinar și va putea recomanda apoi o serie de analize. Pentru diagnosticul complet al modificărilor urinare, sumarul de urină și urocultura sunt de importanță majoră.

Bibliografie

  1. “Urine Color: What It Says about Your Health.” Cleveland Clinic, 8 Nov. 2021, https://health.clevelandclinic.org
  2. Watson, Kathryn. “Urine Colors Explained.” Healthline, Healthline Media, 27 Jan. 2022, www.healthline.com
  3. “Urine Color - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2020, www.mayoclinic.org
  4. Akhilesh Kumar Singh, et al. “Differentials of Abnormal Urine Color: A Review.” ResearchGate, 21 Oct. 2014, www.researchgate.netSolicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.