Banner Aluminiu plasmatic

Aluminiu plasmatic

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informaţii generale

În condiții normale, consumul zilnic de aluminiu prin alimentație este în jur de 5-10 mg, și se elimină complet din organism. Excreția metalului se realizează prin filtrare glomerulară, activitate ce nu se realizează la pacienții cu insuficiență renală. Astfel, concentrația aluminiului în sânge crește, și apar manifestări toxice. Nivelul aluminiului seric/plasmatic se monitorizează la pacienții dializați, ei fiind mai expuși toxicității din mai multe cauze: apa utilizată de aparatul de dializă poate conține aluminiu; albumina folosită poate fi încărcată cu aluminiu; procesul dializei nu este eficace în eliminarea aluminiului; administrare orală de geluri fixatoare de fosfat, pe bază de aluminiu, folosite pentru a minimaliza acumularea de fosfați, pot elibera cantități mici de metal care se adună. 
Aluminiul nefiltrat se leagă de albumină și este dispersat în organism, cauzând anemie microcitară, respectiv depozitându-se în creier și oase. Depozitele cerebrale sunt corelate cu demența de dializă, iar cele osoase înlocuiesc calciul în procesul de mineralizare, perturbând astfel formarea osteoidului normal.
Depozitarea osoasă a aluminiului deranjează, de asemenea, schimbul de calciu, element ce devine neaccesibil reabsorbției în sânge (proces controlat de hormonul paratiroidian – PTH) și apare hiperparatiroidismul secundar. 
La fel, nivelul sanguin al aluminiului crește peste valorile de referință la pacienții cu proteze articulare metalice. Sursa: https://en.wikipedia.org/wiki/Aluminium; http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/8373

Recomandari pentru analiza Aluminiu plasmatic

Monitorizarea nivelului de aluminiu in timpul dializei. Monitorizarea deteriorarii protezelor articulare metalice. 

Interferente analitice la analiza Aluminiu plasmatic

In caz de administrare de materiale de contrast cu continut de iod sau gadoliniu, se amana recoltarea 96 de ore. Se utilizeaza vacutainere speciale, fara continut de aluminiu in dop.

Interpretarea rezultatelor pentru analiza Aluminiu plasmatic

Valori crescute

Insuficienta renala fara dializa: > 60 ng/ml. Proteza articulara in stare buna: 6-10 ng/ml. Proteza articulara deteriorata: >10 ng/ml.

Interval de referință

<1 µg/100 mL 0.7- 2.2 µmol/L

Proba lucru / Pregatire transport

Vacutainer heparina (verde) necentrifugat

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu