Informații generale
Amilaza este o enzimă produsă de pancreas și glandele salivare ce are ca rol principal degradarea carbohidraților în substanțe mult mai simple, cum sunt anumite zaharuri, care pot fi ușor de digerat de organism. Mai exact, 40% din amilaza totală din organism este produsă de pancreas, restul de 60% de glandele salivare (glandele parotide). Ea intervine în digestia glucidelor încă din cavitatea bucală. Structural, amilazele sunt de două feluri: alfa – amilaze și beta - amilaze, iar cele două isoforme se diferențiază prin locul clivării lanțului polizaharidic. Amilaza serică este de tip alfa – amilază.
Cantități extrem de mici de amilază sunt produse și de alte organe și țesuturi. Mucoasa intestinului subțire, ovarele, trompele uterine și placenta (în sarcină) produc și ele enzima, dar la un nivel scăzut. Din amilaza produsă de pancreas, în mod fiziologic, doar o foarte mică parte ajunge și în sânge și este rapid eliminată prin urină. Ca atare, un nivel scăzut al amilazei este specific unui organism sănătos.
Determinarea nivelului de amilază se mai numește și amilază serică totală pentru că determinarea se face cu ajutorul unei probe de sânge iar detecția se realizează din ser. Pe baza acestei analize se estimează nivelul total de amilază din organism. Amilaza serică este o analiză specifică pancreatitei acute. Când pancreasul nu mai funcționează normal, nivelul amilazei serice începe să crească. Deși este cel mai des folosit test pentru detectarea pancreatitei acute, determinarea de amilază serică are și alte indicații.
Amilaza serică poate fi un indicator și pentru afecțiunile care duc la inflamația glandelor salivare, în special a parotidelor, cum ar fi oreionul (parotida epidermică acută).
Pentru pancreatitele acute, amilaza serică crescută este un indicator care are aproximativ 95% specificitate, însă nu poate exclude afecțiuni în afara pancreasului. Ca urmare, interpretarea determinării nivelului de amilază serică se face de către medicul specialist, în funcție și de alte indicii clinice. Spre exemplu, determinarea nivelului de amilază serică este util și pentru abordarea pacientului cu abdomen acut atunci când medicul evaluează necesitatea intervenției chirurgicale.
Amilaza serică nu este singura analiză specifică nivelului acestei enzime. Determinarea amilazei se poate face și din urină. Amilaza urinară crește proportional cu cea serică și rămâne crescută câteva zile după ce amilaza serică s-a normalizat. Acest aspect are utilitate în diagnosticul pancreatitelor acute și evaluarea recăderilor.
Când este recomandată determinarea amilazei serice
Amilaza serică poate fi determinată și în urgență la pacienții la care se suspicionează pancreatita acută, dar și la oricare dintre pacienții care prezintă abdomen acut, adică balonare exagerată și dureri intense la nivelul abdomenului.
Pentru că determinarea amilazei serice este un test specific pancreatitei acute, se recomandă realizarea ei în cazul în care apar semne și simptome asociate acestei afecțiuni, cum ar fi:
- Dureri abdominale;
- Febră;
- Pierderea apetitului alimentar;
- Greață;
- Vărsături.
Analiza care stabilește nivelul de amilază din organism este recomandată și în:
- Diagnosticul diferențial al pancreatitei acute și cronice;
- Evaluarea efectului îndepărtării calculilor biliari;
- Diagnosticarea afecțiunilor pancreasului;
- Evaluarea inflamațiilor glandelor salivare, glandelor parotide;
- Monitorizarea tratamentului în cancerul pancreatic;
- Colecistită acută;
- Obstrucție intestinală;
- Oreion;
- Sarcină tubară.
Determinarea amilazei serice se poate realiza simultan cu alte teste și investigații, cum ar fi: lipaza, hematocritul, analize de laborator specifice funcționării ficatului și CT (computer tomograf).
Procedura recoltare
Determinarea nivelului de amilază serică nu necesită pregătiri speciale. Se realizează dintr-o probă de sânge recoltată a jeun (pe nemâncate).
În cazurile în care determinarea se realizează în urgență, amilaza poate fi recoltată și post prandial (după masă).
Interpretare rezultate
Pentru amilaza serică valorile de referință* (valorile normale în afara unei afecțiuni) sunt mai mici de 100 U/L.
Creșterea nivelului de amilază serică poate indica existența unei afecțiuni, în cele mai multe cazuri vorbind despre afecțiuni la nivelul pancreasului.
La anumiți pacienți cu oreion sau macroamilazemie, nivelul amilazei serice poate să rămână în intervalul valorilor normale, fără a fi determinat o creștere.
*Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot diferi de la un laborator la altul.
Bibliografie
- “Amylase (Blood) - Health Encyclopedia - University of Rochester Medical Center.” Rochester.edu, 2022, www.urmc.rochester.edu/
- Moridani, Majid Y., and Irvin L. Bromberg. “Lipase and Pancreatic Amylase versus Total Amylase as Biomarkers of Pancreatitis: An Analytical Investigation.” Clinical Biochemistry, vol. 36, no. 1, Jan. 2003, pp. 31–33, www.sciencedirect.com, 10.1016/s0009-9120(02)00419-8
- Moridani, Majid Y., and Irvin L. Bromberg. “Lipase and Pancreatic Amylase versus Total Amylase as Biomarkers of Pancreatitis: An Analytical Investigation.” Clinical Biochemistry, vol. 36, no. 1, Jan. 2003, pp. 31–33, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/, 10.1016/s0009-9120(02)00419-8
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.