Banner Aluminiu urinar

Aluminiu urinar

Află informații utile despre această analiză:

 • Când este recomandată
 • Care este procedura de recoltare
 • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Determinarea aluminiului urinar poate fi recomandată de medicul specialist atunci când există suspiciunea acumulării de aluminiu în organism.

Aluminiul (Al) este un metal de culoare argintiu - alb, considerat a fi al treilea cel mai abundent element din natură. Acesta poate fi prezent în particulele de aer ambiental sau profesional, însă poate fi întâlnit și în apă, sol sau alimente.

Expunerea excesivă la aluminiu a fost asociată cu efecte adverse scheletice, neurologice, imunologice, respiratorii sau hematopoietice. În prezent, aluminiul este utlizat pentru fabricarea oalelor, cosmeticelor, aditivilor alimentari, dozelor pentru băuturi, dar și în industria avioanelor.

Zilnic, omul intră în contact cu aluminiul, urmând ca aportul obișnuit să fie de 5 - 10 mg, pe care acesta să le elimine complet. Procesul de excreție al aluminiului este realizat de glomerulii rinichilor, care îl filtrează de la nivelul sângelui, urmând ca apoi să fie eliminat prin urină.

Acumularea aluminiului în organism este toxică și poate avea urmări grave, deoarece acesta se poate lega de proteine, în special de albumină, ca mai apoi să fie transportat și depus la nivelul creierului. Cantități crescute de aluminiu la nivelul creierului au fost asociate cu demență. Fibroza pulmonară a fost asociată cu expunerea prelungită la aluminiu. Mai mult, lucrătorii expuși profesional au prezentat modificări neuropsihologice și disfuncție nervoasă centrală dependentă de doză. La nivelul oaselor, aluminiul poate înlocui calciul și poate duce la mineralizarea acestora.

Monitorizarea biologică a aluminiului este considerată a fi un instrument util pentru depistarea efectelor expunerii profesionale.

Probă Aluminiu urinar Medlife

Când este recomandată determinarea aluminiului urinar

Determinarea aluminiului urinar poate fi recomandată de medicul specialist în următoarele situații:

 • pentru monitorizarea expunerii la aluminiu;
 • pentru monitorizarea uzurii implanturilor protetice metalice;
 • pacienților care au suferit arsuri și li se administrează albumină intravenoasă;
 • în insuficiență renală;
 • pacienților dializați.

Dozarea aluminiului urinar poate fi recomandată împreună cu dozarea aluminiului seric.

Procedura recoltare

Determinarea aluminiului urinar se realizează dintr-o probă de urină spot, colectată și depozitată într-un recipient special pentru colectarea urinei. Este foarte importantă toaletarea zonei, atât la femei, cât și la bărbați, pentru a nu fi contaminată proba.

Interpretare rezultate

Rezultatele testului* ce măsoară aluminiul urinar sunt cuprinse în intervalul: 0 - 200 µg / L

*Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot să difere de la un laborator la altul.


Interferențe și limite

Depozitarea necorespunzătoare a probei poate influența acuitatea rezultatelor.


Valori crescute

Valori crescute ale aluminiului urinar pot fi asociate cu o expunere prelungită la acest metal. De asemenea, valori crescute se pot întâlni și în insuficiență renală sau anemie la pacienții cu hemodializă cronică ori demență.

Este foarte important ca rezultatele să fie interpretate de medicul specialist, în context clinic.


Valori scăzute

Valorile scăzute ale testului nu prezintă semnificație clinică.

Bibliografie

 1. Gitelman, Hillel J. “Aluminum Exposure and Excretion.” Science of the Total Environment, vol. 163, no. 1-3, 1 Feb. 1995, pp. 129–135, www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/004896979504483H?via%3Dihub, https://doi.org/10.1016/0048-9697(95)04483-h
 2. Ogawa, Masanori, and Fujio Kayama. “A Study of the Association between Urinary Aluminum Concentration and Pre-Clinical Findings among Aluminum-Handling and Non-Handling Workers.” Journal of Occupational Medicine and Toxicology, vol. 10, no. 1, 31 Mar. 2015, occup-med.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12995-015-0055-8, https://doi.org/10.1186/s12995-015-0055-8
 3. Galarneau, Jean‐Michel, et al. “Urinary Metals as a Marker of Exposure in Men and Women in the Welding and Electrical Trades: A Canadian Cohort Study.” Annals of Work Exposures and Health, vol. 66, no. 9, 25 Feb. 2022, pp. 1111–1121, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35211721/, https://doi.org/10.1093/annweh/wxac005
 4. “ALU - Overview: Aluminum, 24 Hour, Urine.” @Mayocliniclabs, 2023, www.mayocliniclabs.com/test-catalog/overview/8828#Clinical-and-Interpretive

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu