Banner Anticorpi anti-receptori acetilcolină

Anticorpi anti-receptori acetilcolină

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Determinarea nivelului de anticorpi anti-receptori acetilcolină este recomandată în diagnosticarea pacienților suspecți de Miastenia gravis. De asemenea, dozarea lor este indicată pentru a determina severitatea bolii şi pentru a monitoriza răspunsul pacienţilor la tratamentul instituit. Analiza este utilă și pentru a diferenţia forma de miastenie congenitală de forma dobândită.

Miastenia Gravis este considerată a fi o boală autoimună, fiind adesea asociată cu alte afecțiuni de același tip, precum vitiligo, tiroida autoimună sau Lupus eritematos sistemic (LES). Miastenia Gravis este caracterizată printr-un puternic deficit de mișcare, cauzat de pierderea funcțiilor musculare, ca urmare a limitării impulsurilor primite de la creier. Anticorpii anti-receptori acetilcolină sunt cei care duc la pierderea funcției neuromusculare, cauzând astfel slăbiciunea musculară.

Pacienții care suferă de Miastenia Gravis acuză oboseală puternică și incapacitatea de a realiza acțiuni locomotorii, ca urmare a deteriorării răspunsului muscular. În plus, odată cu evoluția bolii, sunt afectate fibrele musculare de la nivelul feței (prin limitarea posibilității de a vorbi sau a mesteca) și musculatura de la nivelul ochilor (pleoape căzute).

Probă Anticorpi anti-receptori acetilcolină Medlife

Când este recomandată determinarea anticorpilor anti-receptori acetilcolină

Dozarea anticorpilor anti-receptori acetilcolină se recomandă în cazul pacienților cu suspiciune de apariție a Miasteniei gravis, a Miasteniei oculare sau LEMS (Sindromul miastenic Lambert-Eaton, asociat sau neasociat unei forme de cancer).

În același timp, determinarea nivelului de anticorpi anti-receptori acetilcolină se face și în scopul monitorizării tratamentului pentru Miastenia gravis, pentru determinarea evoluției bolii.

Procedura recoltare

Recoltarea probelor pentru analize se face din sânge venos, în vacutainere fără anticoagulant.

Se recomandă întreruperea tratamentelor pe bază de miorelaxante, dar și evitarea efectuării de anestezii, care ar putea influența rezultatul analizei.

Interpretare rezultate

Rezultatele testului pentru anticorpii anti-receptori acetilcolină pot indica următoarele valori*:

Valori Semnificație
< 0.25 nmol/l negativ
0.25 - 0.40 nmol/l echivoc
> 0.40 nmol/l pozitiv

* Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți, iar aceste valori pot să difere de la un laborator la altul.

Interferențe și limite

Interferențe pot apărea în cazul administrării de substanțe miorelaxante (substanțe care relaxează musculatura).

De asemenea, dacă pacientul a suferit o anestezie generală cu 24-48 de ore înainte de recoltarea analizelor, există posibilitatea înregistrării unor valori mari pentru anticorpii anti-receptori acetilcolină.

Valori scăzute

Valorile scăzute ale anticorpilor anti-receptori acetilcolină exclud prezența Miasteniei gravis sau a Miasteniei oculare. Totodată, valori scăzute se pot înregistra și în cazul regresiei acestor afecțiuni.

Cu toate acestea, valori fals negative ale anticorpilor anti-receptori acetilcolină se pot întâlni în Miastenia gravis congenitală sau în Miastenia oculară, astfel că, dacă simptomatologia este prezentă chiar și în cazul valorilor scăzute, se recomandă retestarea la un interval de 2-4 săptămâni.

Valori crescute

Dată fiind specificitatea ridicată a markerului, prezența unor valori mari a anticorpilor anti-receptori acetilcolină reflectă existența Miasteniei gravis sau a Miasteniei oculare.

Valori crescute ale rezultatelor se pot observa și în absența evidentă a simptomelor, chiar cu câteva săptămâni înainte de apariția acestora. Din acest motiv, determinarea anticorpilor poate fi un mijloc bun de diagnosticare, incipient observării bolii la nivel de simptomatologie medicală.

Valori crescute pot fi identificate și în cazul pacienților cu cancer pulmonar primar sau în cazul identificării unor afecțiuni hepatice autoimune, situație care implică și analize specifice de gastroenterologie.

Bibliografie

  1. Cassata, Cathy. “What Is Myasthenia Gravis? Symptoms, Causes, Diagnosis, Treatment, and Prevention.” EverydayHealth.com, 15 Oct. 2020, www.everydayhealth.com
  2. “Overview of the treatment of myasthenia gravis.” Uptodate.com, 2022, www.uptodate.com

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu