Apendicita acuta

Apendicita este o inflamatie a apendicelui, afectiunea provoacand dureri in abdomenul inferior.

Apendicita: localizare

La majoritatea oamenilor durerea incepe in jurul buricului si, pe masura ce inflamatia se inrautateste, durerea creste si in cele din urma devine severa.

Desi oricine poate dezvolta apendicita, cel mai adesea apendicita apare la persoanele cu varste cuprinse intre 10 si 30 de ani.

Exista tratament pentru apendicita fara operatie?

Apendicita acuta poate fi vindecata doar prin tratament chirurgical. Medicamentele nu ajuta in combaterea inflamatiei deja prezente si apendicele se poate rupe iar infectia se extinde prin sange sau in cavitatea abdominala, conducand la peritonita. Interventia rapida reprezinta calea cea mai buna pentru a evita eventualele complicatii.

Echipa medicala MedLife - Chirurgie generala

Baldean Adrian - Aurel,Medic Primar
Medic Primar
Samoila (Sandu) Georgeta,Doctor
Doctor
Francisco Venera, Medicina interna
Medic Primar
Spataru Daniela,Medic Primar, Doctor in Stiinte Medicale
Medic Primar,...
 •  
 • 1 of 39

Apendicita acuta - Cauze / agent infectios / factori de risc

Exista mai multe cauze ale apendicitei, cea mai frecventa fiind obstructia lumenului, un blocaj in cavitatea apendicelui, fapt ce permite bacteriilor se inmulteasca rapid.

Apendicita poate provoca complicatii grave, cum ar fi peritonita, si poate pune viata in pericol.

Apendicita: factori de risc

 • Regim alimentar nesanatos;
 • Dereglari de pasaj intestinal;
 • Infectii;
 • Infestarea cu paraziti intestinali.

Apendicita acuta - Simptome

In cazul apendicitei acute pacientii vor resimti urmatoarele semne si simptome:

 • dureri abdominale in partea dreapta, abdomen inferior, care apar initial in capul pieptului, dureri care se pot agrava cand faceti miscari bruste;
 • greata si varsaturi;
 • lipsa pofta de mancare;
 • constipatie sau diaree;
 • febra care poate creste pe masura ce afectiunea se agraveaza.

Simptomele durerii pot varia in functie de varsta si de pozitia apendicelui.

Simptomele apendicitei in sarcina

In cazul femeilor insarcinate, durerea provocata de apendicita poate parea ca vine din abdomenul superior. Aceasta se datoreaza faptului ca apendicele este mai mare in timpul sarcinii.

Apendicita acuta - Tratament

Ce presupune tratamentul chirurgical al apendicitei

Interventia chirurgicala prin care apendicele inflamat este scos poarta numele de apendicectomie si poate fi efectuata ca o interventie chirurgicala deschisa, utilizand o taietura abdominala incisiva de aproximativ 5 pana la 10 cm, sau laparoscopic. Operatia trebuie realizata imediat dupa ce medicul a confirmat diagnosticul de apendicita acuta pe baza istoricului medical, a simptomelor, a ecografia abdominala si a testelor de sange - hemoleucograma.

De precizat ca diagnosticul se pune si dupa ce specialistul a eliminate alt posibil diagnostic diferentiat, cum ar fi colica renala sau intinderea musculara.

Cum ne pregatim pentru operatia de apendicita - apendicectomie

Inainte de a intra in operatie medicul ofera cateva recomandari pe care pacientul trebuie sa le urmeze si va explica care sunt riscurile unei astfel de interventii. Trebuie evitat consumul de alimente si lichide timp de cel putin opt ore inainte de apendicectomie. De asemenea, este important ca medicul sa fie informat despre orice medicamente luate de pacient. De asemenea, medicul trebuie sa fie informat in cazul in care pacienta este gravida sau crede ca ar putea sa fie gravida, precum si in cazul in care are o alergie sau sensibilitate la latex sau la anumite medicamente (cum ar fi substantele anestezice).

Principalele tipuri de interventii chirurgicale in apendicita acuta

Exista doua tipuri de apendicomie: deschisa si laparoscopica. Tipul de chirurgie pe care medicul dumneavoastra il alege depinde de mai multi factori, inclusiv severitatea apendicitei si antecedentele medicale.

Apendicectomia deschisa / apendicectomia prin abord clasic

In cazul apendicectomiei deschise pacientul va fi sub anestezia generala iar chirurgul va face o incizie la nivelul abdomenului, in partea dreapta, de cativa cm, dupa care se patrunde in cavaitatea abdominala. Apendicele inflamat este taiat si apoi indepartat din cavitatea abdominala, dupa care se asigura ca zona este curatata pentru a nu aparea complicatii si incizia este suturata. In inchiderea inciziei se pot folosi fire resorbabile astfel incat semnul ramas in urma operatiei sa fie cat mai putin vizibil.

Apendicectomia deschisa se recomanda daca apendicele dumneavoastra s-a rupt si infectia s-a raspandit la alte organe (peritonita). Este, de asemenea, optiunea preferata pentru persoanele care au avut interventii chirurgicale abdominale in trecut.

Apendicectomia laparoscopica

Apendicectomia laparoscopica presupune cateva mici incizii abdominale. Dupa ce pacientul este anesteziat, chirurgul incepe operatia prin realizarea a trei miniincizii la nivelul abdomenului si se realizeaza pneumoperitoneul. Medicul va cere sa se introduce dioxid de carbon in caviatea abdominala pentru o vizualizare buna si pentru a avea camera de lucru. Apoi se introduc instrumentele de lucru si un laparoscop, un instrument care are o camera video si o sursa de lumina. Lamparoscopul va evidentia apendicele inflamat. Apendicele se taie si se introduce apoi intr-o punga sterila, dupa care se extrage din cavitatea abdominala.

In continuare chirurgul inspecteaza zona in care a fost apendicele pentru a se asigura ca nu exista complicatii, se intrerupe gazul care a creat pneumoperitoneul, se scot instrumentele, iar mini-inciziile sunt cusute cu fire resorbabile.

Apendicita: recuperarea postoperatorie

Cand apendicectomia se termina veti fi tinut(a) sub observatie cateva ore inainte de a fi eliberat(a) din spital. Semnele vitale, cum ar fi respiratia si ritmul cardiac, vor fi monitorizate indeaproape. Personalul din spitale va verifica, de asemenea, orice reactii adverse la anestezie sau procedura.

In primele ore de la operatie dieta este lichidiana (ceai, apa plata), dupa care se poate reveni la dieta normala.

In zilele care urmeaza dupa operatia de apendicita puteti simti dureri moderate in zonele in care au fost facute incizii. Orice durere sau disconfort ar trebui sa se imbunatateasca in cateva zile. Medicul dumneavoastra va poate prescrie medicamente pentru ameliorarea durerii. De asemenea, medicul ar putea prescrie antibiotice pentru a preveni o infectie dupa o interventie chirurgicala. Puteti reduce si mai mult riscul de infectie mentinandu-va incizia curata.

De asemenea, trebuie sa urmariti semnele de infectie, care includ:

 • inrosirea si umflarea in jurul inciziei;
 • febra;
 • frisoane;
 • varsaturi;
 • pierderea poftei de mancare;
 • crampe stomacale;
 • diaree sau constipatie care dureaza mai mult de doua zile.

Desi exista un risc mic de infectie, majoritatea oamenilor se recupereaza de la apendicita. Incizia chirurgicala necesita minima ingrijire, firele de sutura (daca sunt din material neabsorbabil) sunt scoase la 7 zile postoperator, iar daca sunt din material absorbabil nu necesita extragere.

Recuperarea completa de la o apendicita dureaza aproximativ patru pana la sase saptamani. In acest timp, medicul dumneavoastra va recomanda sa limitati activitatea fizica astfel incat corpul dumneavoastra sa se poate vindeca. Va trebui sa participati la o intalnire ulterioara cu medicul dumneavoastra in decurs de doua pana la trei saptamani dupa apendicectomie.

Apendicita acuta - Preventie

Cea mai buna preventie a apendicitei o reprezinta o dieta sanatoasa si, in general, un stil de viata sanatos.

Chirurgie Generala Proctologie, Chirurgie Generala - alte afectiuni