medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Artrită

Artrită

Descoperă informații utile despre această afecțiune: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre artrită

Artritele reprezintă afecțiuni inflamatorii ale articulațiilor, de cauze multiple, factorul declanșator fiind cel care le determină forma și evoluția.

Procesul inflamator face parte din mecanismele naturale de apărare ale organismului în fața unor agenți nocivi, cum ar fi traumatismele, alergiile, infecțiile. Inflamația poate fi acută, ca un răspuns imediat, de durată scurtă, în fața unei agresiuni locale sau cronică, de lungă durată, prin expunere prelungită la agenții patogeni și prin reacții imune continue ale organismului.

În context reumatologic, pot fi afectate una sau mai multe articulații, de la nivelul membrelor superioare (umăr, cot, articulații mici ale mâinilor) și inferioare (genunchi, gleznă, articulații mici ale picioarelor). La acest nivel, inflamația determină dilatarea vaselor sangvine și activarea răspunsului imun care va conduce la apariția semnelor inflamației: tumefacția zonei, durere și căldura locală, eritem (înroșirea pielii la acest nivel) și diminuarea mobilității articulare (acestea fiind simptome ale artritei reumatoide).

artrita-cauze-simptome-tratament

Cauze

Artritele post-traumatice sunt rezultatul unei traume directe la nivel articular (cădere de la înălțime, accidente sportive, rutiere etc.), pot surveni la orice vârstă și vizează orice tip de articulație. Pacientul observă tumefacția zonei, însoțită de durere și diminuarea mișcărilor articulare. Majoritatea se remit spontan sau în urma tratamentului specific, dar în unele cazuri, afectarea este de lungă durată, cu complicații locale.

Artropatiile inflamatorii cronice pot afecta mai multe articulații și au caracter progresiv, inflamația constantă determinând în timp distrugerea cartilajului articular și apariția eroziunilor osoase. Cauzele pot fi genetice, autoimune, metabolice, infecțioase și reprezintă un grup distinct de boli printre care se numără:

 • artrita reumatoidă - boală sistemică, autoimună, de cauză necunoscută, cu afectare articulară multiplă și manifestări extraarticulare;
 • artrita juvenilă - apare în perioada copilăriei;
 • artrita psoriazică - artrita asociată psoriazisului;
 • artrita gutoasă - în context de anomalie metabolică, caracterizată prin prezența hiperuricemiei;
 • artrita reactivă - apare în medie după o lună de la o infecție cu un germen cu poartă de intrare enterală sau genitală;
 • artrite în cadrul bolilor de țesut conjunctiv  - exemplu: lupus eritematos sistemic, boală mixtă de țesut conjunctiv.

Prin consult medical, se identifică cauzele artritelor, se monitorizează simptomele și se oferă tratamentul specific fiecărei afecțiuni.

Factori de risc

Factori favorizanți ai artritelor sunt:

 • vârsta - unele afecțiuni predomină în rândul populației la anumite grupe de vârstă (exemplu: decadele 3-5 de viață pentru lupus eritematos sistemic);
 • sexul feminin - unele artrite sunt întâlnite mai frecvent în rândul femeilor (exemplu: poliartrita reumatoidă);
 • factori de mediu - razele ultraviolete, medicamente, substanțe chimice;
 • alimentația (exemplu: ingestia crescută a purinelor poate declanșa apariția gutei);
 • infecțiile, un exemplu fiind artrita reactivă care poate fi cauzată de anumite bacterii: Shigella, Salmonella, Yersinia, Chlamydia trachomatis, Ureaplasma urealyticum.

Simptome

Simptomatologia artritelor presupune:

 • tumefacție articulară, însoțită adesea de eritem și căldură locală, observată de pacient și evaluată de către medic, prin consult medical și investigații imagistice, cum ar fi ecografia musculoscheletală;
 • durere articulară, de intensitate variabilă, cu un caracter specific, inflamator, definit prin ameliorarea durerii în urma efectuării mișcărilor în ax ale articulațiilor;
 • limitarea mobilității articulare, fiind afectate flexia, extensia, rotația;
 • o caracteristică a inflamației articulare este redoarea matinală, adică intensificarea durerii și tumefacției în timpul nopții și dimineața, la trezire și ameliorarea parțială după efectuarea primelor mișcări.
artrita-cauze-simptome-tratament

Diagnosticare

Diagnosticul artritelor presupune:

 • efectuarea anamnezei, prin care medicul va afla caracterul durerii, momentul apariției, factorii agravanți și de ameliorare;
 • examenul clinic – inspecția și palparea articulațiilor afectate, evaluarea mobilității articulare;
 • o serie de investigații care pot cuprinde:
  • analize de sânge: VSH, proteină C reactivă, fibrinogen, pentru evaluarea inflamației;
  • factorul reumatoid, anticorpi antinucleari, antigen HLA B 27 - pentru identificarea determinismului genetic;
  • analize uzuale: hemoleucogramă, GOT, GPT, creatinină, acid uric - pentru evaluarea afectărilor extraarticulare, ce pot apărea în cadrul bolilor sistemice;
  • investigații imagistice: RMN, ecografie musculoscheletală, radiografie.

Tratament

Tratamentul artritelor vizează folosirea antiinflamatoarelor, analgezicelor, terapiei reumatologice - imunosupresoare, corticoterapie, așa cum este indicată de către medicul curant. Totodată, exercițiile fizice adaptate fiecărei afecțiuni în parte pot ajuta la îmbunătățirea funcției articulare și la menținerea tonusului muscular.


Complicații

Complicațiile ce pot apărea în cazul artritelor sunt reprezentate de prelungirea perioadelor dureroase, pierderea răspunsului la tratamentul antialgic, apariția simptomelor noi sau o intensitate mare a durerii, care afectează în mod semnificativ calitatea vieții. Uneori somnul, deplasarea, activitățile zilnice curente pot deveni foarte dificile.

Adresați-vă în cel mai scurt timp medicului în următoarele situații:

 • suspicionați prezența unei fracturi;
 • la apariția febrei;
 • durerea este atât de intensă încât devine insuportabilă.

Prevenție

Prevenția artritelor presupune:

 • evitarea traumatismelor;
 • diminuarea factorilor de risc, cum ar fi cei de expunere la agenți infecțioși sau diete alimentare incorecte;
 • reducerea efortului fizic excesiv mai ales pentru cei aflați într-o condiție fizică necorespunzătoare și a expunerii la temperaturi scăzute în cazul artritelor degenerative, adică inflamații care se adaugă unei boli artrozice, întâlnite mai ales la pacienții vârstnici.

Autor

Dr. Lilea Georgiana

Medic Specialist Reumatologie

Bibliografie

 1. Punzi, Leonardo, et al. “Post-Traumatic Arthritis: Overview on Pathogenic Mechanisms and Role of Inflammation.” RMD Open, vol. 2, no. 2, Sept. 2016, p. e000279, www.ncbi.nlm.nih.gov/, 10.1136/rmdopen-2016-000279

Echipa medicală - Reumatologie

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.