Hepatita cronica

Hepatita este o inflamatie a ficatului. In hepatita cronica, inflamatia ficatului dureaza cel putin sase luni. Aceasta afectiune poate fi usoara, provocand daune relativ mici sau mai grave, cauzand distrugerea multor celule hepatice. Unele cazuri de hepatita cronica duc la ciroza si insuficienta hepatica.

Echipa medicala MedLife - Ecografie 4D Expert, Hepatologie

Iacob Maria Speranta,Medic Primar, Doctor in Stiinte Medicale
Medic Primar,...

Hepatita cronica - Cauze / agent infectios / factori de risc

Hepatita cronica este cel mai adesea cauzata de virusul hepatitei B si virusul hepatotei C. Aceste virusuri sunt in principal transmise de la persoana la persoana prin contact sexual sau prin contactul cu sange sau alte fluide corporale atunci cand acele sunt impartasite sau in timpul transfuziilor de sange. Motivul pentru care unele cazuri de hepatita virala devin hepatita cronica, iar altele nu ramane necunoscut. Adesea, persoana infectata nu este constienta de simptomele initiale sau simptomele sunt atat de usoare incat pacientul a considerat ca nu are nevoie de asistenta medicala. Acest lucru este valabil mai ales pentru hepatita cronica C. In timp, ambele tipuri de hepatita (B si C) pot duce la complicatii grave ale cirozei datorita distrugerii continue a celulelor hepatice si cicatrizarii rezultate.

Hepatita cronica - Simptome

La inceput, hepatita cronica nu provoaca simptome la toti pacientii. Persoanele cu simptome cel mai frecvent se plang de oboseală.

Alte simptome comune includ:

 • Usor disconfort la nivelul abdomenului superior;
 • Pierderea poftei de mancare;
 • Stari de voma;
 • Dureri in corp.

Daca hepatita cronica devine mai severa, pacientii pot prezenta si urmatoarele simptome:

 • Icter (ingalbenirea pielii si a ochilor);
 • Umflarea abdomenului;
 • Pierdere in greutate;
 • Slabiciune musculara;
 • Confuzie care poate progresa spre coma.

Hepatita cronica - Tratament

Scopurile tratamentului pentru hepatita cronica sunt prevenirea avansarii bolii si prevenirea cirozei si insuficientei hepatice. Hepatita cronică B si C sunt tratate cu medicamente antivirale, iar cele mai noi medicamente au rate incredibile de succes. Daca aveti hepatita C, trebuie sa primiti vaccinul pentru hepatita A și B, cu exceptia cazului in care testele de sange arata ca sunteti deja imun la aceste virusuri.

Hepatita cronica - Preventie

Cel mai bun mod de a proteja impotriva hepatitei cronice este sa va protejati impotriva virusilor hepatitei B si C. Vaccinarile pentru hepatita B sunt recomandate lucratorilor din domeniul sanatatii si persoanelor care calatoresc in anumite tari. Sugarii sunt acum in mod curent vaccinati impotriva hepatitei B. Prezervativele trebuie folosite intotdeauna in timpul contactului sexual pentru a preveni infectia. Atunci cand vreti sa va faceti un tatuaj sau un piercing, asigurati-va ca procedura se va realiza intr-o unitate in care toate echipamentele sunt sterilizate in mod adecvat.

Hepatologie - alte afectiuni

Adaugă comentariu nou

Plain text

 • Taguri HTML permiseŞ <br>
 • Etichetele HTML nu sunt permise.
 • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
2 + 2 =
Rezolvați această problemă aritmetică simplă și introduceți rezultatul. De exemplu, pentru 1+3 introduceți 4.