Banner Apolipoproteina B

Apolipoproteina B

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Determinarea apolipoproteinei B se recomandă a fi efectuată împreună cu profilul lipidic și apolipoproteina A1 pentru a determina raportul dintre acești doi parametri (apo B/ apo A1). Raportul este folosit ca alternativă a raportului colesterol total/ HDL pentru a evalua riscul dezvoltării bolilor cardiovasculare.

Apolipoproteina B (apo B), proteina structurală a lipoproteinelor aterogene (care produc ateroame), prezintă două forme majore: apolipoproteina B48 (din intestinul subțire) și apolipoproteina B100 (din ficat). Apolipoproteina B 48 se întâlnește în chliomicroni, iar apolipoproteina B100 este întâlnită în VLDL (lipoproteine cu densitate foarte scăzută), ILDL (lipoproteine cu densitate intermediară), LDL (lipoproteine cu densitate scăzută, „colesterol rău”) și lipoproteina (a).

Nivelurile apolipoproteinei B sunt măsură directă a numărului de lipoproteine aterogene circulante, independent de conținutul de colesterol din particule.

În timp ce LDL, principala lipoproteină serică purtătoare de colesterol, este ținta terapeutică principală pentru managementul și prevenirea bolilor cardiovasculare aterosclerotice, există dovezi puternice că apolipoproteina B este un indicator mai precis al riscului cardiovascular decât colesterolul total sau colesterolul LDL.

Probă Apolipoproteina B  Medlife

Când este recomandată determinarea apolipoproteinei B

Efectuarea apolipoproteinei B este recomandată pentru:

  • Evaluarea riscului de a dezvolta boli cardiovasculare;
  • Persoanele care prezintă familiale de boli de inimă și/ sau hiperlipidemie (nivel crescut de lipide), în special în cazul în care persoana prezintă niveluri semnificativ crescute de trigliceride;
  • Monitorizarea unui pacient care urmează un tratament pentru hipercolesterolemie.

Tulburările rare ale apolipoproteinei B pot apărea la orice vârstă, inclusiv la nou-născuți și pot cauza multe probleme, inclusiv deficiențe de vitamine și anomalii neurologice.

Procedura recoltare

Determinarea apolipoproteinei B se realizează dintr-o probă de sânge venos, în vacutainer fără anticoagulant, cu sau fără gel separator. Este necesar ca pacientul să nu mănânce cu 12-14 ore înaintea recoltării.

Interpretare rezultate

Laboratorul MedLife utilizează metoda nefelometrică pentru dozarea apolipoproteinei B, iar valorile normale sunt prezentate în tabelul următor:

Bărbați 0,55 - 1,25 g/L
Femei 0,55 – 1,40 g/L

* Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot diferi de la un laborator la altul.

Interferențe și limite

Serul intens hemolizat, lipemic sau puternic contaminat bacterian se respinge deoarece interferează cu rezultatul obținut.

Valori scăzute

Nivelul de apolipoproteină B poate fi scăzut în bolile care afectează producția de lipoproteine sau sinteza și ambalarea acestora în ficat, dar și în:

  • Sindromul Reye;
  • Hipertiroidism;
  • Malnutriție sau malabsorbție;
  • Ciroză;
  • Utilizarea medicamentelor precum: estrogen (la femeile aflate în postmenopauză), niacină și tiroxina.

Valori crescute

Nivelul apolipoproteinei B poate fi crescut în următoarele situații:

  • Diabet;
  • Hipotiroidism;
  • Sindrom nefrotic;
  • Sindrom Cushing (nivelul de LDL este crescut la pacienții care suferă de sindrom Cushing și se corelează adesea cu severitatea bolii);
  • Sarcină (nivelul apo B va crește temporar, revenind la valori normale după naștere);
  • Utilizarea medicamentelor precum: androgeni, beta-blocante, diuretice.

Bibliografie

  1. Behbodikhah, Jennifer, et al. “Apolipoprotein B and Cardiovascular Disease: Biomarker and Potential Therapeutic Target.” Metabolites, vol. 11, no. 10, 8 Oct. 2021, p. 690, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 10.3390/metabo11100690
  2. Sridevi Devaraj, et al. “Biochemistry, Apolipoprotein B.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 20 Sept. 2021, www.ncbi.nlm.nih.gov
  3. Makri, Angeliki, et al. “Lipoprotein Particles in Patients with Pediatric Cushing Disease and Possible Cardiovascular Risks.” Pediatric Research, vol. 86, no. 3, 21 May 2019, pp. 375–381, https://escholarship.org, 10.1038/s41390-019-0438-0

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu