Infarct miocardic acut

Alte denumiri: Atac de cord

Infarctul miocardic acut este de fapt numele medical pentru un atac de cord. Un atac de cord este o afectiune care pune in pericol viata si apare atunci cand fluxul de sange catre muschiul inimii este taiat brusc, provocand leziuni tisulare. Acesta este de obicei rezultatul unui blocaj in una sau mai multe artere coronare. Un blocaj se poate dezvolta datorita acumularii placii, o substanta formata in mare parte din grasimi, colesterol si produse reziduale celulare.

Deoarece profunzimea necrozei nu poate fi determinata cu precizie prin metode clinice, infarctele se clasifica de obicei, in functie de prezenta sau absenta supradenivelarii segmentului ST si a undelor Q pe traseele ECG. Volumul miocardic necrozat poate fi estimat cu aproximatie pe baza cresterii CK si a timpului cat acest marker ramane crescut. 

 • Infarctul miocardic fara supradenivelare de segment ST (NSTEMI, infarct subendocardic)reprezinta necroza miocardica (obiectivata prin dozarea markerilor cardiaci din sange) fara supradenivelare acuta a segmentului ST sau aparitia undelor Q. Pot fi prezente modificari ECG precum subdenivelare de segment ST si/sau inversare a undelor T.
 • Infarctul miocardic cu supradenivelare de segment ST (STEMI, infarct transmural)reprezinta necroza miocardica asociata cu modificari ECG de tip supradenivelare a segmentului ST care nu dispare rapid dupa administrare de nitroglicerina, sau de tip bloc de ramura recent instalat. Pot fi prezente si unde Q.

Medici specialiști - Cardiologie

Bello Aleksander
Bello Aleksander
Medic Specialist Cardiologie
Bello Aleksander
Bello Aleksander
Medic Specialist Cardiologie

Cardiologie

Deniz Cadil
Deniz Cadil
Medic Specialist
Deniz Cadil
Deniz Cadil
Medic Specialist

Cardiologie

BLD
Bica Lucia Dumitrita
Medic Specialist
BLD
Bica Lucia Dumitrita
Medic Specialist

Cardiologie

SM
Spinache Mihaela
Medic Specialist
SM
Spinache Mihaela
Medic Specialist

Cardiologie

Cauze / Agent infecțios / Factori de risc

Cauzele infarctului miocardic acut

Inima ta este principalul organ al sistemului cardiovascular care include de asemenea diferite tipuri de vase de sange. Unele dintre cele mai importante vase sunt arterele. Ele duc sange bogat in oxigen in corp si in toate organele. Arterele coronare iau sange bogat in oxigen in special pentru muschiul inimii. Atunci cand aceste artere sunt blocate sau ingustate din cauza unei acumulari de placa, fluxul de sange catre inima ta poate scadea semnificativ sau se poate opri complet. Acest lucru poate provoca un atac de cord. 

Cativa factori pot duce la blocarea arterelor coronare sunt:

 • “Colesterolul rau”, numit si lipoproteina de densitate mica (LDL), este una dintre cauzele principale ale unui blocaj in artere. Colesterolul este o substanta incolora care se gaseste in alimentele pe care le consumi. De asemenea, corpul tau il face in mod natural. Nu tot colesterolul este rau, dar colesterolul LDL se poate lipi de peretii arterelor tale si poate produce placa. Placa este o substanta dura care blocheaza fluxul de sange in artere. Trombocitele de sange, care ajuta sangele sa se coaguleze, se pot lipi de placa si se pot acumula in timp.
 • Grasimi saturate- Grasimile saturate pot contribui, de asemenea, la acumularea placii in arterele coronare. Acestea se gasesc mai ales in carne si produse lactate, inclusiv in carne de vita, unt si branza. Aceste grasimi pot duce la un blocaj arterial prin cresterea cantitatii de colesterol rau din sistemul dumneavoastra sanguin si reducerea cantitatii de colesterol bun.
 • Grasimi nesaturate- Un alt tip de grasime care contribuie la arterele infundate este grasimea trans sau grasimea hidrogenata. Grasimile trans sunt de obicei produse artificial si pot fi gasite intr-o varietate de alimente procesate. Grasimea trans este de obicei listata pe etichetele alimentare drept ulei hidrogenat sau ulei partial hidrogenat.

Factori de risc pentru infarctul miocardic acut

Anumiti factori va pot creste riscul de a face un atac de cord:

 • Tensiune arteriala crescuta - Aveti un risc mai mare de atac de cord daca aveti tensiune arteriala ridicata. Tensiunea arteriala normala este sub 120/80 mm Hg (milimetri de mercur) in functie de varsta. Pe masura ce numerele cresc, la fel si riscul de a dezvolta probleme cardiace. Avand tensiunea arteriala ridicata va afecteaza arterele si accelereaza acumularea placii.
 • Diabetul - Diabetul este o afectiune care determina cresterea glicemiei sau a glucozei. Nivelurile ridicate de zahar din sange pot deteriora vasele de sange si, in cele din urma, pot duce la boala coronariana. Aceasta este o stare grava de sanatate care poate declansa atacuri de cord la unele persoane.
 • Obezitatea - Sansele dvs. de a face un atac de cord sunt mai mari daca sunteti foarte supraponderali. Obezitatea este asociata cu diverse afectiuni care cresc riscul de atac de cord, inclusiv:
 • diabetul, tensiune arteriala crescuta, niveluri ridicate de cholesterol si trigliceride.
 • Fumatul - Fumatul creste riscul de atac de cord. Poate duce, de asemenea, la alte afectiuni si boli cardiovasculare.
 • Varsta - Riscul de a face un atac de cord creste odata cu varsta. Barbatii prezinta un risc mai mare de atac de cord dupa varsta de 45 de ani, iar femeile prezinta un risc mai mare de atac de cord dupa varsta de 55 de ani.
 • Istoricul de familie - Este mai probabil sa aveti un atac de cord daca aveti un istoric familial de boli cardiace precoce. Riscul dvs. este deosebit de mare daca aveti membri ai familiei de sex masculin care au dezvoltat boli de inima inainte de 55 de ani sau daca aveti membri ai familiei de sex feminin care au dezvoltat boli de inima inainte de 65 de ani.

Alti factori care va pot creste riscul de atac de cord includ:

 • Stresul;
 • Lipsa de exercitiu;
 • Utilizarea anumitor medicamente ilegale, inclusiv cocaina si amfetaminele;
 • Istoric de preeclampsie sau tensiune arteriala ridicata in timpul sarcinii.

Complicatiile infarctului miocardic acut

 • Ritmuri cardiace anormale (aritmii). Se pot dezvolta „scurtcircuite” electrice, rezultand ritmuri cardiace anormale, unele dintre ele putand fi grave, chiar fatale;
 • Insuficienta cardiaca. Un atac ar putea deteriora atat de mult tesutul inimii incat muschiul ramas nu poate pompa suficient sange din inima. Insuficienta cardiaca poate fi temporara sau poate fi o afectiune cronica rezultata din deteriorarea extensiva si permanenta a inimii;
 • Stop cardiac brusc. Fara avertizare, inima ta se opreste din cauza unei tulburari electrice care provoaca o aritmie. Atacurile cardiace cresc riscul de stop cardiac brusc, care poate fi fatal fara tratament imediat.

Simptome

Simptomele infarctului miocardic acut

Simptomele de NSTEMI si STEMI sunt la fel. Cu cateva zile sau saptamani inainte de eveniment, aproximativ doua treimi din pacienti prezinta simptome prodromale, cum ar fi angina instabila sau crescendo, dispnee si oboseala. 

De obicei primul simptom de infarct este durerea profunda, substernala, viscerala, cu caracter surd sau de presiune, care adeseori iradiaza la nivelul spatelui, mandibulei, bratului stang, bratului drept, umerilor, sau in toate aceste regiuni. Durerea este similara cu cea din angina pectorala, dar are intensitate si durata mai mari, se asociaza mai frecvent cu dispnee, diaforeza, greata si voma si se amelioreaza in mica masura sau numai temporar in repaus sau dupa administrare de nitroglicerina. 

Unii pacienti prezinta sincopa. Disconfortul este atribuit adeseori indigestiei, in special deoarece eructatia sau consumul de antiacide par a ameliora simptomatologia. Femeile prezinta mai frecvent disconfort toracic atipic. Pacientii varstnici devolta mai frecvent dispnee decat durere toracica de tip ischemic. 

In cazul episoadelor ischemice severe pacientul resimte adeseori durere intensa, agitatie si anxietate. Pot aparea greata si voma, in special in caz de infarct miocardic inferior. Tegumentele pot fi palide, reci, diaforice. Uneori exista cianoza centrala sau periferica. 

Pulsul este filiform si TA variabila, insa multi pacienti prezinta un grad oarecare de hipertensiune in timpul episodului dureros. 

Simptomele unui atac de cord mai includ:

 • Scurtarea respiratiei;
 • Transpiratie;
 • Anxietate;
 • Tuse.

Este important sa retineti ca nu toate persoanele care sufera de atacuri de cord prezinta aceleasi simptome sau aceeasi gravitate a simptomelor. Durerea in piept este cel mai frecvent simptom raportat atat la femei cat si la barbati. De fapt, unele femei care au suferit un atac de cord raporteaza ca simptomele lor se simteau ca simptomele gripei.

Tratament

Diagnosticarea infarctului miocardic acut

Abordarea este aceeasi indiferent de tipul sindromului coronarian acut. Se efectueaza evaluari ECG seriate si dozari repetate ale markerilor cardiaci, urmarindu-se diferentierea intre angina instabila, NSTEMI si STEMI. 

ECG este investigatia cea mai importanta si ar trebui efectuata in primele 10 minute de la prezentare. Este elementul central al algoritmului decizional, deoarece tratamentul cu fibrinolitice aduce beneficii la pacientii cu STEMI, dar creste riscul la cei cu NSTEMI.

Daca sunteti intr-o setare de urgenta pentru simptomele unui atac de cord, vi se va intreba despre simptomele dvs. si veti avea tensiunea arteriala, pulsul si temperatura controlata. Veti fi conectat la un monitor de inima si veti face teste pentru a vedea daca faceti un atac de cord.

Teste suplimentare:

 •  Analize de sange. Anumite proteine ​​cardiace se scurg lent in sangele dumneavoastra dupa afectarea inimii in urma unui atac de cord. Medicii din camera de urgenta vor lua probe de sange pentru a testa prezenta acestor enzyme;
 • Raze x la piept. O imagine cu raze X a pieptului tau permite medicului tau sa verifice dimensiunea inimii si a vaselor de sange si sa caute lichid in plamani;
 • Cateterism coronarian (angiograma). Un colorant lichid este injectat in arterele inimii printr-un tub lung si subtire (cateter) care este alimentat printr-o artera, de obicei in picior sau inghinal, catre arterele din inima ta. Colorantul face vizibile arterele pe raze X, dezvaluind zone de blocaj;
 • Test de stres. In zilele sau saptamanile de la atacul de cord s-ar putea sa faceti si un test de stres pentru a masura modul in care inima si vasele de sange reactioneaza la efort. S-ar putea sa mergi pe o banda de alergare sau sa pedalezi o bicicleta stationata in timp ce este atasat la o masina ECG. Sau este posibil sa primiti un medicament pe cale intravenoasa care va stimuleaza inima similar cu modul in care face exercitii fizice.

Tratamentul infarctului miocardic acut

Atacurile de cord necesita tratament imediat, astfel incat majoritatea tratamentelor incep in camera de urgenta. O procedura minim invaziva numita angioplastie poate fi utilizata pentru a debloca arterele care furnizeaza sange inimii. In timpul unei angioplastii, chirurgul dvs. va insera un tub lung si subtire numit cateter prin artera dvs. pentru a ajunge la blocaj. Acestea vor umfla apoi un mic balon atasat la cateter pentru a redeschide artera, permitand reluarii fluxului de sange. Chirurgul dvs. poate, de asemenea, sa plaseze un tub de plasa mic, numit stent, la locul blocajului. Stentul poate impiedica artera sa se inchida din nou.

In unele cazuri, medicul dumneavoastra poate dori sa efectueze o grefa de bypass coronariana. In aceasta procedura chirurgul iti va reorganiza venele si arterele, astfel incat sangele sa poata curge in jurul blocajului. O serie de medicamente diferite pot fi, de asemenea, utilizate pentru a trata un atac de cord:

 • Diluatoare de sange, cum ar fi aspirina, sunt adesea folosite pentru a sparge cheagurile de sange si pentru a imbunatati fluxul de sange prin arterele inguste;
 • Tromboliticele sunt adesea folosite pentru a dizolva cheagurile;
 • Medicamentele antiplachetare, cum ar fi clopidogrel, pot fi utilizate pentru a preveni formarea de noi cheaguri si cresterea cheagurilor existente;
 • Nitroglicerina poate fi utilizata pentru largirea vaselor de sange;
 • Beta-blocantii scad tensiunea arteriala si va relaxeaza muschiul cardiac. Acest lucru poate ajuta la limitarea severitatii afectarii inimii;
 • Inhibitorii ACE pot fi, de asemenea, folositi pentru a scadea tensiunea arteriala si a reduce stresul asupra inimii;
 • Calmante pot fi utilizate pentru a reduce orice disconfort simtiti.
Coduri de diagnostic asociate
 • Infarct Miocardic Acut,fara Alte Precizare
Specialități asociate
 • Cardiologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.