Banner Aspergillus galactomanan - antigen solubil în ser

Aspergillus galactomanan - antigen solubil în ser

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Detectarea Aspergillus galactomanan antigen solubil în ser este o analiză utilizată pe scară largă pentru detectarea aspergilozei invazive.  

Genul Aspergillus cuprinde mai mult de 200 de specii de ciuperci filamentoase. Acestea reprezintă principalii agenți de descompunere a substanțelor organice însă, în același timp, ele produc și toxine care pot induce boli atât ale plantelor, dar și ale oamenilor. 

Aspergiloza este o infecție produsă de Aspergillus spp. și afectează, adesea, sistemul respirator. Reacția alergică este declanșată de inhalarea sporilor de Aspergillus. Pacienții cu un bun sistem imunitar pot să prezinte o simptomatologie minoră însă, atunci când sistemul imunitar este slăbit, în organism se pot declanșa boli pulmonare adiacente sau astm bronșic.

Galactomananul reprezintă o polizaharidă din peretele celular, care este eliberată de speciile Aspergillus în timpul creșterii. Galactomananul este un antigen solubil, stabil la căldură, eliberat în timpul replicării active a celulelor.

Aspergiloza invazivă este o infecție întâlnită în special la pacienții diagnosticați cu afecțiuni precum neutropenie prelungită sau în urma unui transplant.

banner

Când este recomandată determinarea Aspergillus galactomanan - antigen solubil în ser

Determinarea testului Aspergillus galactomanan - antigen solubil în ser poate fi recomandată de medicul specialist pentru diagnosticarea aspergilozei invazive, dar și pentru monitorizarea răspunsului la tratament.

Procedura de recoltare

Determinarea testului nu necesită pregătiri speciale. Aceasta se realizează dintr-o probă de sânge venos, recoltată à jeun (pe nemâncate) sau post-prandial (după masă).

Interpretare rezultate

Rezultatele testului* ce dozează anticorpii nu diferă în funcție de sex sau vârstă, și se prezintă sub forma de: normal < 0.5 Index.

 

*Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot să difere de la un laborator la altul. 

Interferențe și limite

Serurile intens hemolizate, lipemice sau contaminate biologic pot influența acuitatea rezultatelor. Rezultatele trebuie interpretate de medicul specialist, în context clinic.

Rezultate fals pozitive pot apărea în 8 % până la 14% dintre pacienți, ca urmare ca consumului de făinoase ce conțin galactomanan. În astfel de situații, se recomadă repetarea testului dintr-o probă nou recoltată, dar și repetarea testului din proba curentă. Mai multe rezultate pozitive confirmă prezența antigenului de Aspergillus. 

Medicamentele care conțin compuși extrași din speciile genului Penicillium pot, de asemenea, să interfereze cu acuitatea rezultatelor.

Valori crescute

Valori crescute ale antigenului solubil pot fi asociate cu prezența aspergilozei invazive în organism. Medicul specialist poate recomanda și realizarea unor teste suplimentare pentru stabilirea diagnosticului. Atunci când nivelurile antigenice sunt în scădere, răspunsul la terapie este unul pozitiv.

Valori scăzute

Valorile scăzute ale testului semnifică absența antigenului solubil în proba analizată. Un rezultat negativ nu exclude diagnosticul de aspergiloză invazivă. Dacă simptomatologia specifică este prezentă, chiar dacă rezultatele testului sunt negative, medicul specialist poate recomanda repetarea acestuia la un anumit interval de timp.

Bibliografie

  1. Klont, Rocus R, et al. “Utility of Aspergillus Antigen Detection in Specimens Other than Serum Specimens.” Clinical Infectious Diseases, vol. 39, no. 10, 15 Nov. 2004, pp. 1467–1474, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, https://doi.org/10.1086/425317
  2. Avcu, G, and D Karapinar. “A Review of a Diagnostic Tool: Galactomannan.” Journal of Immunological Sciences, vol. 2, no. 5, 2018, pp. 38–42, www.immunologyresearchjournal.com
  3. Maertens, Johan, et al. “Screening for Circulating Galactomannan as a Noninvasive Diagnostic Tool for Invasive Aspergillosis in Prolonged Neutropenic Patients and Stem Cell Transplantation Recipients: A Prospective Validation.” Blood, vol. 97, no. 6, 15 Mar. 2001, pp. 1604–1610, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov , https://doi.org/10.1182/blood.v97.6.1604

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu