Informații generale
Ficatul reprezintă unul dintre cele mai importante organe din corp, având multiple funcțiuni precum sintetizarea proteinelor, asigurarea digestiei, producerea sucul biliar și funcții de detoxifiere. Atunci când ficatul nu funcționează în mod corect, pot apărea dureri, greață sau senzații de balonare care pot indica existenţa unor boli de natură hepatică sau non-hepatică.
Pentru a identifica în mod corect natura afecțiunilor este necesară efectuarea unor analize de sânge recomandate de medic, iar una dintre aceste analize este aspartataminotransferaza (TGO/GOT/ASAT/AST).
Aspartataminotransferaza împreună cu alaninaminotransferaza (TGP/GPT/ALT/ALAT) sunt cele mai frecvente enzime solicitate într-un laborator de analize medicale. Aceste enzime sunt parte din metabolismul aminoacizilor, iar aspartataminotransferaza se găsește în mușchi și ficat, având rolul de a transforma proteinele în energie.
Aspartataminotransferaza intervine atât în procesele de anabolism proteic (asimilație a proteinelor), cât și în cele de catabolism proteic (dezasimilație a proteinelor).
Pe scurt, aspartataminotransferaza este o analiză care determină evaluarea funcției hepatice și a afecțiunilor ce pot apărea la nivelul ficatului.
Concentrații crescute de aspartataminotransferază se găsesc în:
- celulele hepatice (hepatocite), celule cu activitate metabolică complexă, fiind localizată atât în citoplasmă cât și la nivelul mitocondriilor celulare;
- celulele miocardului;
- rinichi;
- mușchi.
Aspartataminotransferaza (se găsește și în alte țesuturi și fluide ale organismului (dar nu în urină, cu excepția situațiilor patologice de leziuni renale). Distrugerea acestor celule și țesuturi în urma unor leziuni conduce la eliberarea în circulația sangvină a aspartataminotransferazei (TGO/GOT/AST/ASAT), ceea ce determină creșterea concentrației acesteia în sânge, fiind astfel folosită pentru diagnosticul și monitorizarea bolilor hepatice, a infarctului miocardic acut, dar și a altor boli.
Când este recomandată aspartataminotransferaza
Analiza aspartataminotransferaza (TGO/GOT/AST/ASAT) face parte din setul de analize de screening uzuale, creșteri ale acesteia în sânge putând să apară chiar înainte de apariția simptomelor și semnelor clinice.
Aspartataminotransferaza (TGO/GOT/AST/ASAT) este recomandată în:
- diagnosticul și monitorizarea bolilor hepatice;
- în infarctul miocardic acut;
- angina severă;
- hepatite (virale, medicamentoase, alcoolice);
- necroza hepatică;
- neoplasm hepatic;
- alcoolism;
- boli musculare;
- convulsii;
- arsuri severe;
- pancreatite;
- șoc toxic;
- accident vascular cerebral;
- traumatisme;
- monitorizarea terapiei cu medicamente hepatotoxice;
- consum de droguri;
- greață, dureri abdominale, apariția icterului.
Aspartataminotransferaza face parte din analizele necesare pentru testul FIBROMAX (dezvoltat de BioPredictive) sau mai nou NASH Fibrotest (introdus din martie 2021).
Acest test neinvaziv, solicitat din ce în ce mai mult în ultimul timp, reprezintă o alternativă ușor de realizat la puncția hepatică (o investigație invazivă) și oferă informații din care rezultă gradul de fibroză hepatică, de necroză și inflamație hepatică, precum și informații legate de steatoza hepatică și afectarea hepatică alcoolică.
Procedura recoltare
Această analiza se efectuează din sânge recoltat prin puncție venoasă, fără o pregătire prealabilă specială a pacientului. Recomandarea este ca recoltarea să fie făcută dimineața, a jeun (pe nemâncate).
Se recoltează sânge venos în vacutainer fără aditiv, de preferat cu gel separator (dop galben), dar și fără gel separator (dop roșu). La maximum două ore de la recoltare, proba de sânge este centrifugată, iar din serul astfel obținut analiza este efectuată imediat. Serul poate fi şi stocat la 4 - 8 °C timp de câteva zile.
Interpretare rezultate
Intervalele de referință (valorile normale) pentru aspartataminotransferază (TGO/GOT/AST/ASAT) variază în funcție de vârsta pacientului, dar și de metoda de lucru a laboratorului:
Vârstă | Valori |
0 - 6 luni | 0 - 84 U/L |
6 luni - 1 an | 0 - 89 U/L |
1 - 3 ani | 0 - 56 U/L |
3 - 12 ani | 0 - 51 U/L |
> 12 ani | 0 - 34 U/L |
Raportul De Ritis reprezintă proporția TGO/TGP și are următoarele valori:
- TGO/TGP < 1 - valoare normală;
- TGO/TGP > 1 - în afecțiuni hepatice cu necroză;
- TGO/TGP > 2 - în hepatite alcoolice;
- TGO/TGP > 3 - în ciroza biliara primitive.
În cazul valorilor critice mai mari de 1000 U/L este necesar să se informează pacientul sau medicul trimițător în cel mai scurt timp pentru instituirea măsurilor necesare de tratament.
Investigarea funcției și structurii hepatice începe prin simple analize de laborator, așa cum este și aspartataminotransferaza (TGO/GOT/AST/ASAT), modificări ale valorilor normale putând să apară chiar înainte de apariția simptomelor și semnelor clinice specifice.
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
