Informații generale
Imunoglobulinele sau benzile oligoclonale reprezintă proteine defensive cu acțiune asupra inflamațiilor de la nivelul sistemului nervos central. Atunci când apar leziuni la nivelul corpului, ele eliberează o serie de proteine, fiecare având un rol specific. Imunoglobulinele sunt proteine activate ca anticorpi, iar în funcție de tipul anticorpilor se poate determina inflamația sau afecțiunea care există la nivelul corpului.
Determinarea benzilor oligoclonale este legată de procesul numit electroforeză. Acest proces include separarea proteinelor în funcție de mărimi și de încărcătură electrică. Separarea proteinelor implică determinarea unui model de benzi pe baza căruia poate fi indicat tipul proteinelor. Electroforeza se poate realiza atât din ser, cât și din lichid cefalorahidian.
Atunci când se realizează electroforeza pe lichid cefalorahidian, sunt evidențiate benzile și proteinele anormale pentru ca, în funcție de modelul de așezare a benzilor, de dimensiunea și de numărul proteinelor să poată fi stabilit un diagnostic.
Modelul benzilor este constituit din cinci diviziuni care includ albumina, alfa 1, alfa 2, gamma și beta. Benzile oligoclonale au legătură cu diviziunea gamma, iar anomaliile pot fi observate în funcție de așezarea modelelor și de producerea unor celule inmunocompetente clonate care eliberează anticorpi.
Benzile oligoclonale se folosesc pentru verificarea anticorpilor, pentru a monitoriza afecțiunea și evoluția acesteia.
Când este recomandată determinarea benzilor oligoclonale
Determinarea de benzi oligoclonale în lichid cefalorahidian și în ser se recomandă pentru diagnosticarea următoarelor afecțiuni ale sistemului nervos central:
- meningită - inflamația meningelui care acoperă măduva spinării și creierul;
- neurosifilis - sau sifilisul cerebral, cauzat de infectarea cu Treponema pallidum;
- tumori;
- scleroză multiplă.
Procedura recoltare
Determinarea analizei de benzi oligoclonale (IgG ser + IgG celalorahidian) se realizează, așadar, din lichid cefalorahidian (LCR) și din ser.
Recoltarea lichidului cefalorahidian se face prin puncție lombară, acesta fiind depozitat într-un recipient steril.
Recoltarea serului se face prin puncție venoasă, într-un vacutainer fără anticoagulant.
Este necesară analiza benzilor oligoclonale din ser și din lichidul cefalorahidian, deoarece proteinele prezente în lichidul cefalorahidian provin din ser, astfel că pacienții ce suferă de leucemii, limfoame sau boli autoimune și inflamatorii pot prezenta benzi oligoclonale și în ser, dar și în lichidul cefalorahidian. Analiza ambelor lichide este recomandată pentru un diagnostic cu o specificitate crescută.
Interpretare rezultate
Rezultatele analizei se exprimă sub formă de titru, cu mențiunea absent/ prezent, astfel:
- Rezultatele normale pentru LCR sunt exprimate sub forma - benzi oligoclonale absente în lichid cefalorahidian.
- Rezultatele normale pentru ser sunt exprimate sub forma - benzi oligoclonale absente în ser.
Bibliografie
- Trbojevic-Cepe, Milica. “Detection of Oligoclonal Ig Bands: Clinical Significance and Trends in Methodological Improvement.” EJIFCC, vol. 15, no. 3, 2004, pp. 86–94, www.ncbi.nlm.nih.gov
- Brändle, Simone M., et al. “Distinct Oligoclonal Band Antibodies in Multiple Sclerosis Recognize Ubiquitous Self-Proteins.” Proceedings of the National Academy of Sciences, vol. 113, no. 28, 20 June 2016, pp. 7864–7869, www.pnas.org, 10.1073/pnas.1522730113
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.