Banner Beta 2-Microglobulina serică

Beta 2-Microglobulina serică

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Beta 2-microglobulina poate fi măsurată în ser și plasmă și poate funcționa ca un marker tumoral pentru mai multe tipuri de malignități solide și hematologice, inclusiv mielom multiplu și limfom de tip Hodgkin și non-Hodgkin.

Valoarea sa de prognostic pre- și post-tratament a fost examinată în numeroase studii, niveluri ridicate ale beta 2-microglobulinei fiind corelate cu scăderea duratei de viață. La pacienții la care se efectuează hemoliza de lungă durată, o concentrație mare de beta 2-microglobulină serică duce la depozitarea acesteia în articulațiile scheletice și la formarea plăcilor de amiloid.

Nivelul anormal de microglobulină în sânge sau uree este asociat cu unele inflamații acute și cronice, disfuncții hepatice sau renale, unele infecții virale și multiple afecțiuni maligne.

Beta 2-microglobulina (β2-m) este o proteină sintetizată de toate celulele nucleate, prezentă în majoritatea fluidelor biologice, inclusiv în ser, urină și lichid sinovial. Ea este importantă în imunitate, prin reglarea recunoașterii imune a gazdei a antigenelor self (proprii) și non-self.

Probă Beta 2-Microglobulina serică Medlife

Când este recomandată determinarea beta 2-microglobulinei serice

Determinarea beta 2-microglobulinei serice este recomandată pentru:

  • Monitorizarea evoluției și a terapiei în mielomul multiplu, limfomul Hodgkin și non-Hodgkin, leucemia limfatică cronică;
  • Monitorizarea progresiei infecției cu HIV;
  • Detectarea episoadelor de reject după un transplant sau monitorizarea funcției renale;
  • Detectarea infecției incipiente cu CMV;
  • A se face distincția dintre tulburările renale și glomerulare.

Creșterea beta 2-microglobulinei a fost observată la pacienții cu: insuficiență renală, boli autoimune și infecțioase, boli maligne (inclusiv mielom multiplu, limfom, tumori solide). De asemenea, nivelul acestei proteine este unul dintre cei mai importanți factori de prognostic independenți și predictori de supraviețuire pentru unele tipuri de cancer.

Determinarea beta 2-microglobulinei este un bun indicator atât în monitorizarea evoluției bolii, cât și în evaluarea rezultatelor tratamentului, nivelul seric al proteinei fiind direct proporțional cu activitatea limfocitelor și cu stadiul avansat al bolii.

Procedura recoltare

Determinarea beta 2-microglobulinei se realizează dintr-o probă de sânge venos recoltată à jeun (pe nemâncate).

Interpretare rezultate

Valorile de referință* ale beta 2-microglobulinei, atât pentru bărbați, cât și pentru femei se situează în intervalul 1.09 – 2.53 mg/L, indiferent de vârstă.

* Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot diferi de la un laborator la altul.

Interferențe și limite

Serul intens hemolizat, lipemic sau puternic contaminat bacterian se respinge deoarece interferează cu rezultatul obținut.

Valori scăzute

Valorile scăzute ale microglobulinei serice nu sunt relevante şi nu sunt considerate indicatori.

Valori crescute

Nivelurile beta 2-microglobulinei cresc în bolile autoimune precum: boala Crohn, sindromul Sjögren, lupusul eritematos sistemic și artrita reumatoidă, dar și în timpul infecției cu anumite virusuri, inclusiv citomegalovirusul și virusul imunodeficienței umane (HIV).

Mai mult, amiloidoza asociată cu hemodializa este însoțită de niveluri serice ridicate ale beta 2-microglobulinei, iar în cazuri rare concentrația beta 2-microglobulinei în lichidul cefalorahidian este utilizată pentru evaluarea bolilor sistemului nervos central. În leucemia limfatică cronică, nivelul seric al proteinei crește proporțional cu stadiul bolii, iar în limfomul non-Hodgkin o concentrație crescută de beta 2-microglobulină serică împreună cu o valoare mare a lactat dehidrogenazei (LDH) sunt asociate cu remisiunea bolii.

Pentru pacienții cu limfom Hodgkin, valoarea concentrației serice a beta 2-microglobulinei reprezintă un factor important în evaluarea evoluției bolii, iar în cazul mielomului multiplu, valoarea proteinei reprezintă cel mai valoros factor de prognostic.

Bibliografie

  1. Karlsson. “Beta 2-Microglobulin in Clinical Medicine.” Scandinavian Journal of Clinical and Laboratory Investigation. Supplementum, vol. 154, 2021, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  2. Li, Ling, et al. “The Implication and Significance of Beta 2 Microglobulin.” Chinese Medical Journal, vol. 129, no. 4, 20 Feb. 2016, pp. 448–455, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 10.4103/0366-6999.176084
  3. Li, Ling, et al. “The Implication and Significance of Beta 2 Microglobulin.” Chinese Medical Journal, vol. 129, no. 4, 20 Feb. 2016, pp. 448–455, www.ncbi.nlm.nih.gov, 10.4103/0366-6999.176084
  4. Nomura, Takeo, et al. “β2-Microglobulin-Mediated Signaling as a Target for Cancer Therapy.” Anti-Cancer Agents in Medicinal Chemistry, vol. 14, no. 3, Feb. 2014, pp. 343–352, www.ncbi.nlm.nih.gov, 10.2174/18715206113139990092
  5. Toth. “Beta-2 Microglobulin as a Diagnostic Parameter in Non-Hodgkin Lymphoma: A Comparative Study with FDG-PET.” Anticancer Research, vol. 33, no. 8, 2013, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  6. Yoo, Changhoon, et al. “Serum Beta-2 Microglobulin in Malignant Lymphomas: An Old but Powerful Prognostic Factor.” Blood Research, vol. 49, no. 3, 2014, p. 148, www.ncbi.nlm.nih.gov/, 10.5045/br.2014.49.3.148

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu