cell

Calculator analize

Beta2 Microglobulina

β2-microglobulina (β2M) - este un peptid constituent al complexului antigenic leucocitar uman (HLA) cu rol in regenerarea celulara si formarea celulelor CD8.

Este prezenta in fluidul extracelular in concentratii crescute in cazul tumorilor solide si in afectiuni limfoproliferative (leucemie limfocitara cronica cu celule B, limfoame non-Hodgkin, mielom multiplu).

Concentratiile serice ale β2M se coreleaza foarte bine cu activitatea limfocitelor ceea ce face din aceasta molecula un marker bun pentru punerea in evidenta a malignizarii limfocitelor de tip B si pentru evaluarea raspunsului la tratament (1)

Datorita faptului ca β2M este excretata la nivel glomerular si apoi partial absorbita in tubii renali, prin compararea nivelurilor serice ale acestui peptid cu cele urinare, este posibila determinarea cauzei disfunctiei renale: glomerulara sau tubulara. In afectiunile glomerulare, nivelele sanguine sunt crescute iar cele urinare sunt scazute, in timp ce in bolile tubulare - β2M prezinta valori crescute in urina si foarte scazute in plasma.

In intoxicatia cu glicozide, nivelele β2M cresc rapid, chiar si inaintea cresterii nivelelor creatininei (4) β2M are tendinta sa isi modifice structura prin pliere ducand la formarea amiloidului; acest lucru sta la baza dezvoltarii amiloidozei secundare la pacientii dializati (1)

Interpretarea rezultatelor pentru analiza Beta2 Microglobulina

Interpretare valori mari:

Un nivel crescut al beta-2-microglobulinei in sange se intalneste in:

  • • Afectiuni maligne: limfoame non-hodgkiniene, leucemie limfatica cu celule B, mielom multiplu;

  • • Afectiuni benigne: dializa renala, boala renala cronica, rejectul de transplant renal, infectii virale, inflamatia cronica.

In afectiunile glomerulare, nivelele sanguine sunt crescute iar cele urinare sunt scazute, in timp ce in bolile tubulare Beta 2 Microglobulina prezinta valori crescute in urina si foarte scazute in plasma.

 

Interpretare valori mici:

In afectiunile glomerulare, nivelele sanguine sunt crescute iar cele urinare sunt scazute, in timp ce in bolile tubulare Beta2 Microglobulina prezinta valori crescute in urina si foarte scazute in plasma.

Interferente analitice la analiza Beta2 Microglobulina

Evaluarea valorilor de Beta2-microglobulina in ser este strict dependenta de functia renala.

Recomandari pentru analiza Beta2 Microglobulina

Ca marker tumoral, dozarea Beta 2-microglobulinei serice este recomandata in diagnosticul, evaluarea prognosticului si a raspunsului la tratament in mielomul multiplu si in afectiuni limfoproliferative: leucemie limfocitara cronica cu limfocite B, limfom non-Hodgkin.

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.