Banner Beta 2-microglobulină urinară

Beta 2-microglobulină urinară

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Beta 2-microglobulina (β2-m) este o proteină structurală neglicozilată sintetizată de toate celulele nucleate. Este prezentă și în majoritatea fluidelor biologice, inclusiv în ser, urină și lichid sinovial și formează o mică subunitate invariabilă a lanțului ușor al antigenului de clasă I al complexului major de histocompatibilitate (CMH), cunoscut și ca antigen leucocitar uman (HLA), pe suprafața celulelor nucleate.

Beta 2-microglobulina urinară este un biomarker precoce și sensibil al leziunii renale acute. Această proteină este filtrată la nivelul glomerulului și este reabsorbită și catabolizată de celulele tubulare renale proximale, nefiind detectată în mod normal în urină. O reducere a filtrării glomerulare determină o creștere exponențială a β2-m în sânge. Atunci când nivelurile serice sunt foarte crescute, β2-m se depozitează sub formă de amiloid (proces întâlnit în special la pacienții care sunt supuși dializei un timp îndelungat și care cauzează o boală rară, cu manifestare sistemică sau localizată, denumită amiloidoză).

β2-m urinară este un marker al leziunii tubulointerstițiale și prezice riscul de a dezvolta boală renală în stadiu terminal în nefropatia membranoasă idiopatică.

Prin compararea nivelurilor serice și urinare ale beta 2-microglobulinei este posibilă determinarea cauzei infecției renale: glomerulară sau tubulară. Deoarece, în mod normal, în urină sunt prezente doar cantități mici de beta 2-microglobulină, concentrațiile acesteia cresc în urină din cauza incapacității tubilor renali de a o reabsorbi, în timp ce în sânge cantitatea acestei proteine crește din cauza incapacității glomerulilor de a o filtra.

Probă Beta 2-microglobulină urinară Medlife

Când este recomandată determinarea beta microglobulinei urinare

Determinarea beta 2-microglobulinei urinare nu este o analiză de rutină pentru investigarea bolilor renale, însă determinarea acestei proteine, atât din sânge, cât și din urină, poate fi solicitată în cazul pacienților care prezintă simptome asociate disfuncțiilor renale. Unele simptome includ: edem în jurul ochilor sau la nivelul feței, încheieturilor sau gleznelor, urină de culoare nespecifică, oboseală, slăbiciune, greață.

În rare cazuri, concentrațiile de β2-m urinară pot fi testate la pacienții care au suferit un transplant de rinichi sau care au fost expuși unor concentrații crescute de metale grele, cum ar fi cadmiu sau mercur.

Determinarea beta 2-microglobulinei poate fi solicitată și pentru evaluarea aminoglicozidelor și ciclosporinelor, dar și pacienților care suferă de pielonefrită, sindrom Fanconi sau boală Wilson.

Procedura recoltare

Determinarea beta 2-microglobulinei se realizează dintr-o probă de urină spontană (preferabil prima urină de dimineață).

Interpretare rezultate

Valorile normale, atât pentru bărbați, cât și pentru femei sunt mai mici de 0.2 mg/L, indiferent de vârstă.

Interferențe și limite

Anomaliile β2-m urinare indică tulburări de filtrare renală sau de reabsorbție. Disfuncții ale glomerulilor renali determină creșterea beta 2-microglobulinei în sânge și scăderea cantității acestei proteine în urină, în timp ce disfuncții la nivelul tubilor renali determină creșterea nivelului urinar și scăderea nivelului seric de β2-m.

O excreție urinară a β2-m poate fi întâlnită și la gravidele care prezintă infecții urinare de tract superior (pielonefrită cu leziuni tubulointerstițiale).

La pacienții care suferă de nefrotoxicitate cauzată de administrarea de aminoglicozide s-a observat că excreția beta 2-microglobulinei urinare crește de cel puțin cinci ori față de valoarea inițială, scăzând rapid la valori normale după administrarea medicamentului. În unele cazuri a fost observată creșterea microglobulinei înainte de creșterea concentrațiilor de creatinină serică.

La persoanele expuse cu metale grele, în special cadmiu, s-a observat o creștere direct proporțională a beta 2-microglobulinei serice și urinare cu durata expunerii, dar și cu tipul produșilor cu care s-a venit în contact.

Bibliografie

  1. Abdul M., Hoosein N. (2000, July). Changes in beta-2 microglobulin expression in prostate cancer. In Urologic Oncology: Seminars and Original Investigations (Vol. 5, No. 4, pp. 168-172). Elsevier.
  2. Argyropoulos, C. P., Chen, S. S., Ng, Y. H., Roumelioti, M. E., Shaffi, K., Singh, P. P., & Tzamaloukas, A. H. (2017). Rediscovering beta-2 microglobulin as a biomarker across the spectrum of kidney diseases. Frontiers in medicine, 4, 73.
  3. Li L., Dong M., Wang X. G. (2016). The implication and significance of beta 2 microglobulin: a conservative multifunctional regulator. Chinese medical journal, 129(04), 448-455.
  4. Shin JR, Kim SM, Yoo JS, Park JY, Kim SK, Cho JH, Jeong KH, Lee TW, Ihm CG. Urinary excretion of β2-microglobulin as a prognostic marker in immunoglobulin A nephropathy. Korean J Intern Med. 2014 May;29(3):334-40. Epub 2014 Apr 29. PMID: 24851068; PMCID: PMC4028523.
  5. Wibell L. The serum level and urinary excretion of beta2-microglobulin in health and renal disease. Pathol Biol (Paris). 1978 Sep;26(6):295-301. PMID: 83568.
  6. Prof. Lothar Thomas. “Clinical Laboratory Diagnostics 2020.” Clinical-Laboratory-Diagnostics-2020.com, Laboratory & Diagnosis 2020, 2020, www.clinical-laboratory-diagnostics-2020.com

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu