Descriere: 

Osteoporoza se caracterizeaza pin scaderea masei tesutului osos normal mineralizat, datorita unui dezechilibru intre resorbtia si mineralizarea osoasa. Consecinta cea mai frecventa este aparitia fracturilor la traumatisme minore.Descresterea progresiva a masei osoase apare fiziologic cu inaintarea in varsta, datorita scaderii activitatii osteoblastelor (datorita deficitului de estrogeni) si mai rar a cresterii activitatii osteoclastelor.

Mai mult de 90% din matricea organica a osului este alcatuita din colagenul de tip I, care este sintetizat preferential la acest nivel.Βeta-CrossLaps este un produs de degradare al colagenului de tip I, fiind un fragment C terminal al triplului helix al colagenului. Apare in faza incipienta a degradarii colagenului de tip I; de aceea este un marker specific si stabil al resorbtiei osoase.

Frecventa testarii la pacientii sub tratament antiresorbtiv:
- inainte de initierea tratamentului (concentratia bazala);
- la 3 luni (reducerea concentratiei cu minimum 35-55% indica succes terapeutic);
- continuarea monitorizarii la fiecare 6-12 luni.
 

Recomandari: 

Osteoporoza : monitorizarea terapiei antiresorbtive (tratament de substitutie hormonala, bifosfonati, calcitonina, modulatori selectivi ai receptorilor de estrogeni) si estimarea riscului de fracturi (marker de electie).

Limite/interferente

Interpretarea rezultatelor la pacientii cu disfunctii renale trebuie efectuata cu prudenta (se poate produce o diminuare a excretiei markerului si o crestere in consecinta a nivelului seric al acestuia).

Interferente analitice:

  • Pot produce interferente cu unele componente ale kit-ului si conduce la rezultate neconcludente urmatoarele:
  •  tratamentul cu biotina in doze mari (>5 mg/zi); de aceea se recomanda ca recoltarea de sange sa se faca dupa minimum 8 ore de la ultima administrare;
  •  titrurile foarte crescute de anticorpi anti-streptavidina si anti-ruteniu;
  • -anticorpii monoclonali proveniti de la soarece administrati la unii pacienti in scop diagnostic sau terapeutic.
Interpretare valori mari: 

Valoarea Beta-CrossLaps este peste limita considerata normala si se asociaza cu degradarea colagenului de tip I - osteoporoza - (marker specific si stabil al resorbtiei osoase).

bibliografie: 

1. Biochimie clinica. Implicatii practice, Ed 2 Minodora Dobreanu, Ed. Medicala 2010

2.Medscape.com.