Descriere: 

Carboxihemoglobina (HbCO) este un complex format în eritrocite, din hemoglobină (Hb) și monoxid de carbon (CO). CO se formează și în cursul proceselor metabolice normale. Dar expunerea suplimentară deja la cantități mici de CO scad oxigenizarea corpului, deoarece HbCO se formează mai ușor și cu legături mai strânse decât oxihemoglobina (HbO2). Legăturile dintre Hb și CO fiind mai strânse, eliberarea monoxidului de carbon este mai lentă, astfel concentrația hemoglobinei ocupate crește, concomitent cu scăderea oxigenizării țesuturilor, având loc sufocarea.
Eritrocitele care conțin HbCO în loc de HbO2, sunt mai puțin elastice, trecând mai greu de vasele strâmte, și se formează tromboembolii. Fumatul, care crește nivelul de carboxihemoglobină, cauzează tromboze prin acest mecanism. Fumatul în timpul sarcinii dăunează fătului, nu numai prin vasoconstricția produsă la nivel placentar, dar și prin faptul că hemoglobina fetală leagă mai ușor CO.
Expunerea la cantități mai mici de CO, cu formare 20% HbCO, se manifestă prin cefalee, greață, vomă, oboseală, amețeală, inconștiență, tahicardie, tahipnee. Expunerea la cantități mai mari, cu legarea majorității Hb de către CO, rezultă prin moarte.
Timpul de injumătățire al monoxidului de carbon este 4-6 ore. Acesta se poate reduce semnificativ prin administrare de O2.

Recomandari: 

Verificarea toxicitatii la cazurile cu expunere la monoxid de carbon.

Interval de referinta / um: 
Nefumatori: <2% Fumatori: < 5%
Interpretare valori mari: 

Toxic: > 20%

Executant: 
TOXIMED
Proba lucru / Pregatire transport lab executant: 

v mov EDTA necentrifugat / pinguin