Banner Carboxihemoglobina

Carboxihemoglobina

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Determinarea carboxihemoglobinei este recomandată în cazul suspiciunii de intoxicație cu monoxid de carbon sau clorură de metilen.

Carboxihemoglobina este un complex stabil ce se formează în eritrocite atunci când hemoglobina este expusă la monoxidul de carbon inhalat, care prezintă o afinitate de legare de 200 de ori mai mare decât oxigenul. Legându-se cu hemoglobina în locul oxigenului, produce asfixiere.

Intoxicația cu monoxid de carbon este principala cauză a otrăvirilor letale la nivel mondial. Aceasta poate fi observată în cazuri de incendii, accidente industriale, sisteme de încălzire și în inhalarea gazelor de evacuare a mașinii.

Afinitatea de legare a monoxidului de carbon de hemoglobină dezactivează capacitatea oxigenului de legare, fapt ce cauzează multiple efecte dăunătoare asupra metabolismului celular, utilizării oxigenului, sistemului cardiovascular și proceselor neurocognitive.

Oxidul de carbon este un produs secundar al arderii, rezultat din oxidarea incompletă a carbonului la molecula de CO în loc de molecula de dioxid de carbon (CO2) care este produsă atunci când oxidarea este completă. Monoxidul de carbon este un gaz inodor, insipid și incolor. Mirosurile de la gazele care conțin monoxid de carbon, cum ar fi evacuarea autovehiculelor, sunt rezultatul altor produse secundare de hidrocarburi ale arderii. Timpul de înjumătățire al monoxidului de carbon este 4-6 ore. Acesta se poate reduce semnificativ prin administrare de O2.

Monoxidul de carbon este produs și endogen, în timpul metabolismului normal. Aproximativ 0,4 ml de monoxid de carbon sunt produși în fiecare oră aproape exclusiv din catabolismul proteinelor care conțin fier (hemoglobină, mioglobină, citocromi).

Probă Carboxihemoglobina Medlife

Când este recomandată determinarea carboxihemoglobinei

Determinarea carboxihemoglobinei este recomandată de medicul specialist în cazul suspiciunii de intoxicație cu monoxid de carbon sau clorură de metilen, dar și în monitorizarea tratamentului intoxicației cu monoxid de carbon.

Semnele și simptomele asociate cu toxicitatea monoxidului de carbon sunt notoriu nespecifice și includ: dureri de cap, amețeli, greață, sincopă, convulsii, vărsături, stare mentală alterată, dureri în piept, palpitații, tahicardie, tahipnee, dispnee, vedere încețoșată.

Procedura recoltare

Determinarea carboxihemoglobinei se realizează dintr-o probă de sânge recoltată à jeun (pe nemâncate) sau postprandial.

Nu este necesară o altă pregătire prealabilă a pacientului.

Interpretare rezultate

Laboratorul MedLife utilizează metoda spectrofotometrică pentru a determina cantitatea de carboxihemoglobină. Valorile de referinţă* sunt:

  • Nefumători: <2% din hemoglobina totală;
  • Fumători: < 5% din hemoglobina totală.

Se recomandă interpretarea rezultatelor analizei în context clinic, coroborarea cu alte investigații paraclinice și urmărirea în dinamică.

* Valorile de referință sunt date de aparatură, metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot să difere de la un laborator la altul.


Interferențe și limite

Unele studii susțin că măsurarea spectrofotometrică a carboxihemoglobinei poate fi supusă interferențelor (obținându-se valori fals crescute) la sugari (0-12 luni) din cauza prezenței hemoglobinei fetale.


Valori crescute

O valoare crescută a carboxihemoglobinei indică o intoxicație cu oxid de carbon.

Pulsoximetria este inadecvată pentru a determina acest tip de intoxicație, întrucât carboxihemoglobina poate fi interpretată greșit ca oxihemoglobină.

Nivelurile de carboxihemoglobină nu se corelează întotdeauna cu severitatea clinică, în special la pacienții cu expuneri prelungite, la nivel scăzut, care au ca rezultat concentrații tisulare extrem de mari de monoxid de carbon.


Valori scăzute

Un nivel scăzut de carboxihemoglobină nu exclude o expunere semnificativă la monoxidul de carbon în anumite circumstanțe.

De exemplu, din cauza întârzierii de la încetarea expunerii la monoxid de carbon la măsurarea carboxihemoglobinei și/sau la administrarea intervalului de oxigen, un pacient intoxicat cu oxid de carbon poate prezenta un nivel de carboxihemoglobină ușor crescut sau chiar normal.

Bibliografie

  1. Palmeri, Renata, and Vikas Gupta. “Carboxyhemoglobin Toxicity.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 21 Apr. 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov
  2. Hampson NB. “Carboxyhemoglobin: A Primer for Clinicians.” Undersea & Hyperbaric Medicine : Journal of the Undersea and Hyperbaric Medical Society, Inc, vol. 45, no. 2, 2018, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  3. Vaillancourt, Lucie, et al. “Interférence de l’Hémoglobine Fœtale Dans La Quantification de La Carboxyhémoglobine Par Spectrophotométrie.” ResearchGate, Taylor & Francis, Dec. 2015, www.researchgate.net
  4. Graydon, R.D, et al. “Toxicology Emergencies.” ResearchGate, unknown, 2007, www.researchgate.net

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu