Descriere: 

Carbamazepin este un medicament folosit pentru tratamentul epilepsiei (convulsii parțiale, convulsii generalizate tonico-clinice) și al durerii neuropate (neuralgie trigeminală).
Cele mai frecvente efecte adverse sunt greața și somnolența. Cele mai grave efecte adverse sunt erupțiile cutanate (sindromul Stevens-Johnson, necroliza epidermală toxică), insuficiența măduvei osoase, gândurile suicidale, confuzia.
Consumul de alcool concomitent cu administrarea de carbamazepin duce la deprimarea crescută a sistemului nervos central.
Carbamazepin este un inductor al CYP450, enzime ce metabolizează multe medicamente, astfel scade valoarea lor serică la nivele subterapeutice. Acest grup de medicamente include warfarina, lamotrigina, fenitoina, teofilina, acidul valproic, anticoncepționalele orale, benzodiazepinele. Interferențe medicamentoase, care duc la nivele serice crescute ale carbamazepinei, sunt cele cu eritromicina, cimetidina, propoxifen, blocanți ai canalelor de calciu. Interferențe care duc la nivele serice scăzute  sunt fenobarbital, fenitoin, primidonă.
Acidul valproic și valnoctamida inhibă epoxid-hidrolaza microsomală, enzima responsabilă cu degradarea carbamazepinei până la metaboliți inactivi. În acest fel, se acumulează metabolitul activ al carbamazepinei (carbamazepin-10,11-epoxid), și îi prelungește efectul.
Sucul de grapefruit crește biodisponibilitatea carbamazepinei, prin inhibarea enzimelor CYP3A4 din peretele intestinal și ficat. Sipmtomele toxice sunt: respiratie neregulata, iritabilitate musculara si hiperreflexe, urmate de hiporeflexe, tahicardie, hipotensiune, confuzie, si coma in cazuri toxice severe; cu cat nivelul sanguin este mai mare, cu atat sunt mai severe simptomele.

Recomandari: 

Monitorizarea concentratiei terapeutice

Interval de referinta / um: 
4.0-12.0 mcg/mL
Interpretare valori mari: 

Toxic: >15 mcg/mL

Executant: 
SYNLAB
Informatii recoltare: 

Stabilirea momentului de recoltare pentru analizele tip TDM (terapeutic drug monitoring) trebuie sa tina cont de timpul de injumatatire si perioada de echilibru specifice fiecarui medicament; pentru monitorizare se recomanda recoltarea la aceeasi ora, inainte de administrarea urmatoarei doze.