Banner Cetonurie

Cetonurie

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Testul pentru determinarea cetonuriei se recomandă persoanelor diagnosticate cu diabet zaharat şi în monitorizarea terapiei pentru cetoacidoză diabetică.

Cetonuria reprezintă o afecțiune cauzată de prezența unui nivel ridicat de cetone sau corpi cetonici în urină. Persoanele diabetice, în special cele cu diabet de tip 1, dar și gravidele, sunt frecvent diagnosticate cu această afecţiune.

Corpii cetonici sunt molecule acide sintetizate de ficat în urma procesului de descompunere a proteinelor sau a grăsimilor. Organismul îi utilizează pentru a elibera energie atunci când cantitatea de glucoză este redusă. Cetonele rezultate în urma metabolizării grăsimilor sunt eliminate în urină.

Cetoacidoza diabetică reprezintă o boală gravă pe care o pot dezvolta persoanele ce suferă de diabet. Această afecțiune se instalează atunci când organismul nu mai poate să sintetizeze cantități suficiente de insulină (hormon secretat de pancreasul endocrin, cu rol major în metabolismul glucidelor). Insuficiența insulinei determină organismul să utilizeze alte surse pentru a produce energia necesară tuturor activităților, astfel că acesta descompune grăsimile, fapt ce duce la acumularea corpilor cetonici în sânge. Dacă nu este tratată, această acumulare determină cetoacidoza diabetică sau acidoza diabetică.

Probă Cetonurie Medlife

Când este recomandată determinarea cetonuriei

Pe lângă monitorizarea bolnavilor cu diabet, cetonuria este recomandată şi în caz de hipoglicemie, acidoză, dar și în sarcină.

Valori crescute ale cortizolului și ale adrenalinei pot, de asemenea, să inducă cetonurie.

Corpii cetonici în urină la copii pot fi reprezentativi pentru cetoacidoza diabetică, dar și pentru consumul exagerat de alimente pe bază de proteine. Ei mai pot fi determinați și de afecțiuni precum pancreatită sau sindromul vărsăturilor acetonemice, însă pot apărea și ca urmare a consumului de antibiotice sau a unei intoxicații alimentare. Pentru a se evita prezența cetocelor în urina copiilor, este recomandat ca în dieta acestora să fie incluse ovăzul, supele, multe lichide, și să se excludă preparatele pe bază de zahăr și băuturile acidulate.

Creșterea cantității de corpi cetonici în urină poate avea diferite cauze, cum ar fi:

  • febră;
  • vărsături;
  • stres fiziologic;
  • diabet;
  • exerciții fizice intense;
  • post prelungit;
  • consum excesiv de alcool, medicamente diuretice sau droguri.

Simptomatologia cetonuriei include:

  • senzație de sete și deshidratare;
  • urinare frecventă;
  • hiperglicemie;
  • vărsături;
  • oboseală.

Procedura recoltare

Testarea pentru cetonurie nu presupune niciun risc, iar pacientul nu necesită o pregătire specială în prealabil, ci trebuie doar să urmeze indicaţiile oferite de medic pentru recoltare. Înaintea testării, medicul specialist poate recomanda întreruperea tratamentului cu anumite medicamente ce pot influența rezultatul analizei. Printre acestea se pot număra insulina, medicamentele diuretice sau corticosteroizii.

Testarea pentru cetonurie se realizează dintr-o probă aleatorie de urină, fiind o modalitate utilă de screening pentru această afecțiune. Urina este colectată într-un recipient curat, uscat și steril. Este recomandat ca pacientul să toaleteze foarte bine zona organelor genitale, cu apă și săpun, pentru a nu contamina proba cu celulele aflate la nivelul pielii.

Interpretare rezultate

Intervalul de referință* pentru cetonurie este cuprins între 0-50 mg/L.

*Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și acestea pot să difere de la un laborator la altul.

Interferenţe şi limite

Valori fals pozitive ale testului pentru cetonurie pot apărea pe bază de stres sau anxietate, dar și la probele de urină foarte pigmentate.

Valori scăzute

Valorile scăzute ale cetonuriei nu prezintă semnificație clinică.

Valori crescute

Valori crescute ale testului pot indica prezența cetonuriei în organism. Rezultatele trebuie interpretate de medicul specialist în context clinic.

Bibliografie

  1. “SKETC - Overview: Ketones, Urine.” Mayocliniclabs.com, 2020, www.mayocliniclabs.com
  2. “What Is Ketonuria?” WebMD, WebMD, 7 June 2021, www.webmd.com
  3. Iftikhar, Noreen. “Ketonuria: What You Need to Know.” Healthline, Healthline Media, 24 May 2018, www.healthline.com
  4. Comstock, John P, and Alan J Garber. “Ketonuria.” Nih.gov, Butterworths, 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu