Descriere: 

Ciclosporina este un imunosupresant de origine fungică. Este un polipeptid lipofil, având ca mecanism de acțiune suprimarea activității celulelor T și a răspunsului imun mediat de aceste celule. Această acțiune se obține prin legarea ciclosporinei de ciclofilină, rezultând un complex inhibitor al calcineurin-fosfatazei, substanță necesară pentru activitatea factorilor de transcripție în supraregularea producției de citokine inflamatoare (interleukina-2).
Se administrează oral sau intravenos pentru a preveni respingerea de organ după transplant (reacția graft-versus-host în transplant de măduvă, rinichi, inimă și ficat). Se mai utilizează în tratamentul artritei reumatoide, al psoriazisului, al bolii Crohn, al sindromului nefrotic. Se administrează și sub formă de unguent oftalmic sau picături oftalmice în keratoconjunctivita seacă (sindrom Sjögren). 
Între pacienți, există variații considerabile în privința absorbției, a timpului de înjumătățire și alți parametri farmacokinetici. 
Ciclosporina are o rază de acțiune restrânsă, acompaniată de frecvente efecte adverse: diverse forme de nefro-, neuro- și hepatotoxicitate, creșterea riscului de carcinom cu celule scuamoase, susceptibilitate crescută la infecții virale și fungice. Frecvent apare hipertensiunea arterială (prin vasoconstricție renală și retenția de sodiu), rezultând evenimente cardiovasculare grave. Printre alte efecte adverse se numără hipertrofia gingivală, convulsiile, ulcerul peptic, pancreatita, febra, voma, diareea, hipercolesterolemia, dispneea. Ciclosporina are de asemeni frecvente interacțiuni cu antibiotice, antifungice și alte imunosupresante.
Pentru motivele menționate mai sus, este foarte indicată determinarea celei mai mici doze eficiente, respectiv monitorizarea periodică a nivelului sanguin atins în timpul tratamentului cu ciclosporină. Sursa: http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/35143; http://www.lab-cerba.com/index.php/en/medical-skills/67; https://en.wikipedia.org/wiki/Ciclosporin

Recomandari: 

Monitorizarea nivelului de ciclosoprina in timpul tratamentului imunosupresant.

Interval de referinta / um: 
150-400 ng/ml
Interpretare valori mari: 

Valori crescute se pot intalni in situatia in care specimenul se recolteaza in alt moment de cat C0.

Interferente analitice: 

Recoltarea se face chiar inaintea administrarii urmatoarei doze de ciclosporina (C0).

Executant: 
CERBA
Proba lucru / Pregatire transport lab executant: 

Vac. EDTA capac mov necentrifugat

Informatii recoltare: 

Stabilirea momentului de recoltare pentru analizele tip TDM (terapeutic drug monitoring) trebuie sa tina cont de timpul de injumatatire si perioada de echilibru specifice fiecarui medicament; pentru monitorizare se recomanda recoltarea la aceeasi ora, inainte de administrarea urmatoarei doze.