Banner Antigen carcinoembrionar (CEA)

Antigen carcinoembrionar (CEA)

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Antigenul carcinoembrionic/ carcinoembrionar (CEA) este o proteină oncofetală care se dezvoltă în organism, în perioada embrionară și în cea fetală, la nivelul pancreasului și al tractului gastrointestinal. După naștere, producția de antigen carcinoembrionar scade extrem de mult, ceea ce face ca analiza CEA să indice valori scăzute în cazul adulților fără probleme de sănătate.

Antigenul carcinoembrionar este o proteină detectabilă în sângele unei persoane sănătoase la valori < 3 ng/mL.

Antigenul carcinoembrionic/ carcinoembrionar (CEA) apare într-o cantitate mai mare atunci când este produs de celule canceroase. Așadar, analiza poate să indice doar prezența cancerului, însă nu și tipul acestuia.

Analiza antigenului carcinoembrionar este utilă în monitorizarea pacienților cu cancer colorectal, ovarian și de sân, dar și pentru monitorizarea unor afecțiuni benigne de ficat sau boli inflamatorii ale intestinului. Analiza e recomandată, de asemenea, pentru monitorizarea unui tratament, dar poate fi făcută și după o intervenție chirurgicală pentru o patologie asociată cu posibila prezență a acestui antigen.

Antigenul carcinoembrionar este, așadar, un marker tumoral, care poate indica prezența cancerului, a modului în care organismul a răspuns la un tratament oncologic, dar poate fi folosit și ca prognostic al anumitor boli.

Probă Antigen carcinoembrionar (CEA) Medlife

Când este recomandată analiza antigenului carcinoembrionar (CEA)

Antigenul carcinoembrionar este utilizat ca marker tumoral pentru monitorizarea pacienților după rezecția chirurgicală a tumorii sau ca răspuns la tratamentul anticancer, precum și pentru stabilirea prognosticului. Este folosit, de asemenea, în monitorizarea pacienților cu diferite neoplazii:

  • cancer gastric;
  • neoplasm colorectal;
  • neoplasm mamar;
  • neoplasm pulmonar;
  • neoplasm pancreatic;
  • neoplasm ovarian;
  • neoplasm hepatobiliar.

Procedura recoltare

Detectarea valorii antigenului carcinoembrionar se poate face dintr-o probă de sânge recoltată a jeun (pe nemâncate), dar și din puncție aspirativă de lichid pleural sau lichid cerebrospinal.

Atenție: nu există intervale de referință pentru analiza CEA în cadrul altor probe biologice recoltate în afara celor de sânge.

Medicul curant va interpreta în context clinic valorile rezultatelor obținute din lichid pleural sau lichid cerebrospinal, în vederea unei bune conduite terapeutice.

Fumatul poate crește nivelul CEA, astfel că medicul poate recomanda pacientului să renunțe la fumat pentru o perioadă scurtă de timp înainte de testare.

Interpretare rezultate

Intervalul biologic de referință pentru antigenul carcinoembrionar are valori distincte pentru fumători și nefumători.

Valori normale antigen carcinoembrionar (CEA):

  • <3.0 ng/mL: pentru nefumători;
  • <5.0 ng/mL: pentru fumători.

Un rezultat antigen carcinoembrionar (CEA) cu valori normale nu ridică niciun fel de suspiciuni clinice, la fel cum valorile scăzute nu sunt corelate cu posibile afecțiuni.

Interferențe și limite

Antigenul carcinoembrionar (CEA) nu trebuie folosit în scop de screening.

La fumători, pot fi întâlnite creșteri ușoare sau moderate (rar peste 10 ng/mL). În schimb, sunt numeroase forme de cancer care nu produc creșteri ale concentrației serice de CEA.

Valorile obținute pot varia din cauza diferențelor de tehnică și de sensibilitate ale metodelor de recoltare și analiză. Pentru monitorizarea unei afecțiuni maligne se recomandă utilizarea aceleiași tehnici pe tot parcursul administrării tratamentului.

Valori scăzute

Ag carcinoembrionar (CEA) cu valori scăzute nu are nicio relevanță clinică.

Valori crescute

Un rezultat crescut al antigenului carcinoembrionar se întâlnește în:

  • afecțiuni maligne: cancer colorectal, cancer gastric, cancer pancreatic, cancer pulmonar, cancer mamar metastazat, cancer ovarian, cancer cervical, cancer renal, cancer medular tiroidian, neuroblastom, leucemie;
  • afecțiuni benigne: sarcină, insuficiență renală cronică, boala fibrochistică a sânului, colita ulcerativă, polipoza rectală, ciroză (în special alcoolică), pancreatită, boala Crohn, colecistite, BPOC (boala pulmonară obstructivă cronică), emfizem pulmonar, bronșită, afecțiuni pulmonare infecțioase.

După remisia clinică, nivelul de CEA revine la normal. Persistența antigenului carcinoembrionar după remiterea clinică a valorilor crescute poate sugera recurența unei afecțiuni neoplazice.

Bibliografie

  1. NHS Choices. Carcinoembryonic Antigen (CEA) Test. 2022, www.nhs.uk
  2. Watson, Stephanie. “What Is the CEA Test?” WebMD, WebMD, 3 Oct. 2016, www.webmd.com
  3. “CEA - Overview: Carcinoembryonic Antigen (CEA), Serum.” Mayocliniclabs.com, 2018, www.mayocliniclabs.com/

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu