Banner Catecolamine urinare

Catecolamine urinare

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Medicul specialist poate recomanda determinarea catecolaminelor urinare pentru ca pacientul să nu treacă prin stresul cauzat de recoltarea unei probe de sânge în identificarea unor afecțiuni precum feoromocitomul sau paragangliomul.

Catecolaminele, și anume dopamina, epinefrina și norepinefrina, sunt hormoni derivați din tirozină, în urma unor reacții și conversii enzimatice. Catecolaminele îndeplinesc funcții multiple în organism, printre care de neurotransmițători ai sistemului nervos central, în metabolismul glucozei, contractlitate cardiacă, tonus vascular, dar și tonusul mușchilor netezi intestinali sau bronșici.

Catecolaminele sunt sintetizate în medulosuprarenală ca răspuns la stresul fizic sau emoțional, fiind mai apoi eliberate în sânge. După finalizarea acțiunii lor, atât catecolaminele, cât și metaboliții acestora sunt eliminate prin urină. În mod normal, în organism se găsesc cantități reduse de catecolamine, însă anumite afecțiuni precum feoromocitomul sau paragangliomul pot duce la creșterea acestora.

Adrenalina sau epinefrina este un hormon sintetizat atunci când organismul simte emoții puternice (frică sau stres) cu scopul de a-l pregăti pentru orice pericol iminent. Hipersecreția de adrenalină poate determina apariția feocromocitomului, o tumoare rară a celulelor ce produc catecolamine, de la nivelul medulosuprarenalei.

Noradrenalina sau norepinefrina este un hormon cu multiple funcții, însă cea mai importantă este aceea neurotransmițător. Ca neurotransmițător, norepinefrina crește vigilența, intervine în reglarea ciclului somn-veghe și în contractarea vaselor de sânge. Eliberarea de noradrenalină în situații de stres are efecte diverse asupra organelor, cum ar fi dilatarea pupilelor, redirecționarea fluxului sanguin către mușchi, precum și transformarea glicogenului stocat în ficat în glucoză, cu scopul de a asigura mai multă energie.

Dopamina este un hormon cu dublă funcție, fiind produsă la nivelul creierului. Asemenea adrenalinei și noradrenalinei, dopamina intervine pentru a stimula organismul atunci când se află în situații de stres. Ca neurotransmițător, aceasta este implicată în comportament, cunoaștere, în menținerea dispoziției, dar și în învățare. Cunoscută și sub numele de „hormonul fericirii”, dopamina îndeplinește un rol major în procesul de recompensă și motivație, cantități mari de dopamină fiind eliberate de creier ca răsplată în urma unor activități realizate cu succes.

Probă Catecolamine urinare Medlife

Când este recomandată determinarea catecolaminelor urinare

Determinarea catecolaminelor urinare poate fi recomandată de medicul specialist în următoarele situații:

  • diagnosticul feocromocitomului;
  • diagnosticul paragangliomului;
  • monitorizarea pacienților cu neuroblastom și tumori asociate.

Simptomatologia feocromocitomului poate include:

Simptomatologia neuroblastomului poate include:

  • dureri la nivelul abdomenului sau toracelui;
  • creșterea tensiunii arteriale;
  • febră;
  • umflarea membrelor inferioare;
  • pierdere în greutate;
  • modificări ale formei sau dimensiunii ochilor;
  • diaree sau balonare.

Procedura recoltare

Determinarea catecolaminelor urinare se realizează dintr-o probă de urină colectată pe parcursul a 24 de ore, depozitată într-un recipient special pentru colectarea urinei. Este foarte importantă toaletarea zonei, atât la femei, cât și la bărbați, pentru a nu fi contaminată proba.

Interpretare rezultate

Valorile de referință* ale catecolaminelor urinare sunt:

  • Adrenalină: < 0.10 µmol / 24h
  • Dopamină: < 3.00 µmol / 24h
  • Noradrenalină: < 0.50 µmol / 24h

*Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot să difere de la un laborator la altul.


Interferențe și limite

Orice modificare fizică sau patologică poate influența concentrația catecolaminelor. Modificări ale hormonilor pot fi cauzate de stres, disconfort, zgomot puternic, cofeină sau nicotină.

Medicamente precum inhibitorii de monaminoxidază, lidocaina, opioidele sau medicamentele vasodilatatoare pot, de asemenea, influența acuitatea rezultatelor.

Și anumite alimente pot duce la creșteri sau scăderi ale catecolaminelor urinare. Printre acestea se numără bananele, citricele, ciocolata, vanilia, băuturile pe bază de cafeină sau cafeaua.


Valori crescute

Valori crescute ale catecolaminelor urinare se pot întâlni în:

  • neuroblastom;
  • feoromocitom;
  • anxietate;
  • paragangliom.

Interpretarea rezultatelor trebuie să se facă în context clinic de medicul specialist. Acesta poate recomanda realizarea unor teste suplimentare, cum ar fi dozarea catecolaminele serice, dozarea acidului vanilmandelic sau dozarea acidului homovanilic.


Valori scăzute

Valorile scăzute ale catecolaminelor urinare nu prezintă semnificație clinică.

Bibliografie

  1. Jacques W.M. Lenders, et al. “Biochemical Diagnosis of Pheochromocytoma.” JAMA, vol. 287, no. 11, 20 Mar. 2002, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/ , https://doi.org/10.1001/jama.287.11.1427
  2. Clinic, Cleveland. “Adrenaline: Where the Hormone Is Located & What It Does.” Cleveland Clinic, 2022, https://my.clevelandclinic.org
  3. Endocrine Society. “Adrenal Hormones.” Endocrine.org, Endocrine Society, 24 Jan. 2022, www.endocrine.org
  4. Getinet Ayano. “Dopamine: Receptors, Functions, Synthesis, Pathways, Locations and Mental Disorders: Review of Literatures.” ResearchGate, unknown, 2016, www.researchgate.net
  5. Carey, Elea. “Catecholamine Urine Test.” Healthline, Healthline Media, 2 Aug. 2017, www.healthline.com

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu