Banner Coprocultura pentru Campylobacter spp

Coprocultura pentru Campylobacter spp

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Coprocultura pentru Campylobacter spp este recomandată atunci când se suspectează o campilobacterioză.

Coprocultura reprezintă un test de laborator în care sunt analizate probe de materii fecale, cu scopul de a identifica diferiți patogeni, cum ar fi bacterii și virusuri. Coprocultura pentru Campylobacter spp poate oferi informații în legătură cu prezența sau absența antigenului de Campylobacter în proba analizată.

Bacteriile Campylobacter sunt bacterii Gram-negative, de dimensiuni reduse, ce cauzează boala diareică sau campilobacterioza. Campylobacter coli, Campylobacter jejuni și Campylobacter lari sunt principalele trei specii de Campylobacter ce pot infecta omul.

O infecție cu Campylobacter spp poate apărea atunci când sunt consumate alimente infestate cu bacteria. Cele mai comune alimente prin care ne putem infesta cu Campylobacter spp sunt reprezentate de: carne de pui, legume și fructe, apă netratată, produse lactate nepasteurizate, dar și din fructele de mare. Există situații în care pacienții sunt infectați în urma contactului cu materiile fecale ale unui animal infectat la rândul său cu Campylobacter spp.

Proba Coprocultura pentru Campylobacter spp

Când este recomandată determinarea coproculturii pentru Campylobacter spp

Determinarea coproculturii pentru Campylobacter spp poate fi recomandată de medicul specialist atunci când este suspectată o campilobacterioză. Deoarece speciile de Campylobacter sunt foarte răspândite în mediul înconjurător, este foarte ușor ca o persoană să fie infectată. Campylobacter spp se pot întâlni în alimentele ce provin din păsările de curte, bovine, porcine, ovine, chiar și struți sau crustacee.

Măsurile de prevenție pentru infecția cu Campylobacter spp includ prepararea termică a cărnii și evitarea consumului de apă din zone nesigure, la care se adaugă spălatul regulat pe mâini. Este recomandat ca ustensilele de bucătărie să fie spălate cu apă fierbinte după fiecare manevrare a cărnii crude.

Persoanele vârstnice, copiii, dar și persoanele ce prezintă imunitate scăzută se pot infecta mult mai ușor.

Debutul simptomelor specifice unei infecții cu Campylobacter spp are loc în primele 2 - 5 zile de la contact, însă există cazuri în care acest interval de timp este mărit de la 1 la 10 zile. Simptomatologia campilobacteriozei include:

Procedura recoltare

Pentru determinarea coproculturii pentru Campylobacter spp este necesară o probă recoltată din scaun, care va fi apoi analizată în laborator.

Analiza se efectuează din materii fecale proaspăt emise, în maximum trei ore de la recoltare (de preferat). Dacă acest lucru nu este posibil, proba va fi păstrată la o temperatură de 2-8°C, timp de cel mult trei zile.

Interpretare rezultate

Rezultatul testului pentru coprocultura pentru Campylobacter spp se prezintă sub forma Pozitiv/Negativ.


Interferențe și limite

Nerespectarea normelor de igienă în timpul recoltării probei de scaun și contaminarea bacteriană a probei pot influența rezultatul testului. De asemenea, este necesar ca proba să fie conservată la temperatura de 2-8°C, în cazul în care nu este lucrată imediat ce ajunge la laborator.


Rezultat pozitiv

Un rezultat pozitiv al coproculturii pentru Campylobacter spp sugerează o infecție cu patogenul. Aceste infecții sunt foarte contagioase, mai ales atunci când pacientul prezintă un sistem imunitar slăbit. Diareea, febra, prezența crampelor, vărsăturile și starea de rău reprezintă principalele simptome ce ar trebui sa ne îndrepte către un medic specialist. Netratată, campilobacterioza poate duce la complicații cum ar fi eritem nodos sau Sindromul Guilliain-Barré.

Dacă rezultatul testul este pozitiv, se poate realiza și o antibiogramă pentru a se analiza rezistența la antibiotice a bacteriei.


Rezultat negativ

Un rezultat negativ al coproculturii pentru Campylobacter spp exprimă absența patogenului în proba analizată. Dacă simptomatologia este prezentă însă rezultatul testului este negativ, medicul specialist poate recomanda repetarea testului sau realizarea unor investigații suplimentare.

Bibliografie

  1. World. “Campylobacter.” Who.int, World Health Organization: WHO, May 2020, www.who.int
  2. Pavvin Padungton, and John B Kaneene. Campylobacter Spp. In Human, Chickens, Pigs and Their Antimicrobial Resistance. Vol. 65, no. 2, 1 Jan. 2003, pp. 161–170, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, https://doi.org/10.1292/jvms.65.161
  3. Kaakoush, Nadeem O, et al. Global Epidemiology of Campylobacter Infection. Vol. 28, no. 3, 1 July 2015, pp. 687–720, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, https://doi.org/10.1128/cmr.00006-15
  4. Cemil Kürekci, et al. Characterization of Campylobacter Spp. Strains Isolated from Wild Birds in Turkey. Vol. 12, 18 Aug. 2021, www.ncbi.nlm.nih.gov, https://doi.org/10.3389/fmicb.2021.712106

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu