Descriere: 

Diareea cu Campylobacter jejuni este o afectiune frecventa in special la sugarul si copilul cu varsta de pana la 5 ani, care are o incidenta crescuta in sezonul cald.
Aceasta boala este o boala infectioasa, fiind determinata de un bacil Gram negativ nesporulat, cu forma de S, care colonizeaza intestinul multor animale de casa, se gaseste in apa contaminata sau in produsele animaliere.
Calea cea mai frecventa este consumul de lapte nepasteurizat, de carne de pasare insuficient tratata termic (gratar, pastrama de pui) sau prin contactul direct cu fecalele animalelor infectate (rar). Frecvent se intampla ca mama sa manipuleze biberonul sau suzeta sugarului dupa ce a pus mana pe carnea cruda de pui.Boala debuteaza la aproximativ 2-5 zile dupa expunere, de obicei cu febra, crampe abdominale, varsaturi si scaune diareice apoase, frecvent cu striuri de sange, acesta fiind si principalul simptom care alarmeaza familia.

 

Recomandari: 

Suspiciune clinica de enterocolita

Interval de referinta / um: 
Campylobacter spp. = Absent
Interpretare valori mici: 

Un rezultat negativ pentru Campylobacter nu exclude o alta etiologie infectioasa.

Interpretare valori mari: 

Un rezultat pozitiv indica Campylobacter spp. ca si agent etiologic al infectiei.

Executant: 
GRIVITA
Informatii recoltare: 

 Prelevarea din scaun emis spontan – este de preferat şi se indică în toate formele de diaree acută când emisia de materii fecale este frecventă. Volumul recoltei trebuie să fie de minim 5 ml sau 3-5 cm3, dacă scaunul este format.Transportul probelor şi prelucrarea lor se face în maxim 1 h, dacă au fost recoltate în recipiente fără mediu de transport (cu transport la temperatura camerei), sau pot fi păstrate până la 24 h la temperatura camerei, dacă s-au recoltat în recipiente ce conţin mediu de transport Cary-Blair, ce asigură o bună viabilitate a patogenilor intestinali bacterieni.