Descriere: 

Corticosteroid-binding globulin (transcortina sau serpina A6) (CBG), o alpha 2 globulina, este principala proteina de transport pentru cortizol si corticosteron. In conditii bazale 90% din cortizolul plasmatic este legat CBG, restul gasindu-se in forma libera sau legat de albumina. CBG are o mare afinitate pentru cortizol dar capacitatea sa de legare este limitata. Este complet saturata la o concentratie plasmatica a cortizolului de 20 nicrogr / 100 ml. In afara de cortizol si alti hormoni sunt legati de CBG: cortizon, deoxicorticosteron, corticosteron, aldosteron, progesteron, testosteron, estradiol.

CBG este sintetizata in ficat si are rol important in reglarea actiunii glucocorticoizilor. Rolul sau fiziologic este de a preveni variatiile rapide ale nivelului de cortizol plasmatic. CBG restrange activitatea cortizolului prin impiedicarea atingerii organelor tinta. Cortizolul legat de CBG este protejat de inactivarea rapida de catre ficat si de excretia de catre rinichi si este foarte probabil inactiv.

CBG participa in raspunsul organismului la stres: IL-6 stimuleaza secretia de cortizol si inhiba transcriptia genei CBG ceea ce duce la o crestere a fractiunii libere, active a cortizolului. In arsuri, sepsis, chirurgie cardiaca, concentratia CBG scade foarte mult concomitent cu cresterea IL-6.

Concentratia si capacitatea de legare a CBG este independenta de ACTH si nu este modificata in insuficienta corticosuprarenaliana sau in sdr Cushing.

O crestere puternica a nivelului de CBG poate fi indusa de estrogeni in sarcina sau dupa administrarea de estrogeni sau contraceptive orale. (aceasta crestere este concomitenta cu cresterea nivelului plasmatic de cortizol).

Nivelul CBG este scazut in hiperinsulinemie (sinteza sa este inhibata de insulina), sdr. nefrotic, boli hepatice severe, malnutritie, la nou nascuti.

Anomalii genetice pot conduce la cresteri sau scaderi ale nivelului de CBG. Au fost identificate 3 variante genetice care reduc afinitatea si/sau nivelul de CBG.

Recomandari: 

Dozarea CBG este utila in evaluarea concentratiilor neexplicate de cortizol.

Interpretare valori mici: 

Nivelul CBG este scazut in hiperinsulinemie (sinteza sa este inhibata de insulina), sdr. nefrotic, boli hepatice severe, malnutritie, la nou nascuti, anomalii genetice.

Interpretare valori mari: 

Valori crescute ale nivelului de CBG se intalnesc in sarcina, terapia cu estrogeni, hepatite acute/cronice, anomalii genetice.