Informații generale
Creatinina este un aminoacid, produsul metabolic al creatinei și fosfocreatinei, care este prezent în special în mușchi. Nivelul de creatinină diferă de la individ la individ, în funcție de sex, vârstă, masa musculară și alimentație.
În mod firesc, creatinina se găsește în sânge și este eliminată din organism prin urină. Nivelul de creatinină urinară este un indicator precis al funcției renale. Atunci când rinichii funcționează normal, creatinina este preluată din sânge, filtrată și excretată prin urină. De aceea, testul de creatinină urinară la 24 de ore arată cu exactitate dacă rinichii își îndeplinesc funcțiile în mod optim sau dacă există probleme de filtrare glomerulară.
Creatinina urinară este calculată din urina din 24 de ore pentru că, pe parcursul acestui interval de timp, nivelul de creatinină rămâne constant la fiecare individ.
Când este recomandată creatinina urinară
Creatinina urinară este un test recomandat pacienților care prezintă semne și simptome ale unei afecțiuni renale. Determinarea creatininei din urină este utilizată în principal pentru calcularea clearance-ului de creatinină cu rol în aprecierea ratei de filtrare glomerulară. Creatinina urinară trebuie determinată împreună cu creatinina serică și clearance-ul la creatinină pentru a estima funcția renală.
Deși bolile cronice de rinichi nu prezintă, în cele mai multe cazuri, semne și simptome, uneori ele se pot manifesta astfel:
- stări de oboseală permanentă;
- dificultăți de concentrare;
- pierderea apetitului alimentar;
- probleme legate de somn;
- picioare și glezne inflamate;
- mâncărimi ale pielii;
- inflamarea pielii din jurul ochilor;
- creșterea frecvenței urinărilor nocturne.
Determinarea nivelului de creatinină în urină poate fi recomandată și pentru:
- verificarea funcției renale la pacienții cu diabet, hipertensiune arterială și alte afecțiuni care pot duce la funcționarea anormală a rinichilor;
- monitorizarea unei afecțiuni renale și a schemei de tratament;
- monitorizarea funcției renale la pacienții care iau medicamente care au ca efect secundar afectarea renală;
- monitorizarea funcției renale la pacienții care au trecut prin transplant de rinichi.
Pacienții cu tensiune arterială mare pot avea o rețea a capilarelor de la nivelul rinichilor puțin dezvoltată. În cazul pacienților cu diabet zaharat, nivelul ridicat de zahăr din sânge pune presiune pe activitatea rinichilor și aceștia nu mai reușesc să filtreze sângele în integralitate.
Procedura recoltare
Determinarea nivelului de creatinină în urină nu necesită pregătiri speciale. Analiza se realizează dintr-o probă de urină recoltată din urina strânsă în 24 ore.
Prima urină de dimineață nu este folosită, dar următoarele emisii vor fi adunate într-un vas special, până la urinarea din următoarea dimineață care va fi și ea colectată. Întreaga cantitate colectată în intervalul celor 24 de ore va fi măsurată. Această urină trebuie păstrată la o temperatură constantă de 2-8 grade Celsius.
În dimineața următoare, după măsurarea cantității, urina strânsă va fi omogenizată (se agită ușor recipientul în care este colectată) și se va transfera o cantitate de aproximativ 100 ml într-un recipient steril conceput special pentru depozitarea unei astfel de probe biologice (urocolector). Proba biologică pentru analiză trebuie transportată la laborator în scurt timp. În perioada în care este păstrată, înainte de transport, proba trebuie să stea la aceeași temperatură de 2-8 grade Celsius precum urina colectată la 24 de ore.
Interpretare rezultate
Pentru că nivelul de creatinină din organism depinde de sex, vârstă, masă musculară și dieta pacientului, rezultatul trebuie interpretat de un medic specialist. După vârsta de 40 ani, nivelul de creatinină în urină începe să scadă în mod fiziologic.
Pentru femei a fost setată valoarea aflată în intervalul 800 – 1600 mg/24 ore, iar pentru bărbați în intervalul 800 – 1800 mg/24 ore.
Pentru stabilirea unui diagnostic de certitudine, nivelul de creatinină urinară este corelat cu rezultatul altor determinări de laborator, efectuate la recomandarea medicului.
Valorile pentru creatinină urinară aflate în afara intervalului de referință pot indica funcționarea deficitară a rinichilor.
Bibliografie
- Shahbaz, Hassan, and Mohit Gupta. “Creatinine Clearance.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 26 July 2021, www.ncbi.nlm.nih.gov
- Kampmann, JP, and JM Hansen. “Glomerular Filtration Rate and Creatinine Clearance.” British Journal of Clinical Pharmacology, vol. 12, no. 1, July 1981, pp. 7–14, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1111/j.1365-2125.1981.tb01848.x
- Berlyne, G.M., et al. “ENDOGENOUS-CREATININE CLEARANCE and GLOMERULAR-FILTRATION RATE.” The Lancet, vol. 284, no. 7365, Oct. 1964, pp. 874–876, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1016/s0140-6736(64)90735-4
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
