Informații generale
Cortizolul este un hormon secretat de cortexul suprarenal. Funcțiile acestui hormon sunt multiple - cortizolul se ocupă de reglarea nivelului de glucoză din sânge și al insulinei, apare atât în procesele antiinflamatorii, cât și imunosupresive. În plus, are un rol important în controlul tensiunii arteriale și în metabolism, ajută la degradarea carbohidraților, lipidelor și proteinelor. La gravide, nivelul cortizolului poate fi unul ridicat.
Reglarea acestui hormon se realizează cu ajutorul hormonului adrenocorticotrop (ACTH) secretat de glanda pituitară, care apare în organism ca răspuns al secreției hormonului care eliberează corticotropină (CRH), produsă de hipotalamus. Cortizolul seric inhibă atât sinteza de CRH, cât și pe cea de ACTH, astfel încât organismul să aibă exact cantitatea necesară pentru a funcționa optim.
Determinarea cortizolului din sânge este o analiză de laborator utilizată frecvent, cu un spectru larg de recomandări, dar care are o arie restrânsă de diagnostice cu care se corelează în mod direct.
În perioadele în care organismul este supus stresului constant, reglarea nivelului de cortizol este direct legată de funcționarea în parametrii normali a sistemului cardiovascular, a metabolismului și a sistemului imunitar. Din acest motiv, afecțiuni ale acestor sisteme în condiții de stres pot fi legate de un nivel de cortizol prea scăzut.
Aproximativ 90% din cortizolul din sânge este legat de proteine, de albumină și transcortin (CBG), iar restul de 10% circulă liber, nelegat, și este considerat o rezervă de cortizol a organismului.
Când este recomandată determinarea cortizolului seric
Determinarea nivelului de cortizol seric este recomandată în cazurile în care medicul dorește să evalueze felul în care funcționează glandele corticosuprarenale, hipofiza sau hipotalamusul, în funcție de simptomele pe care le prezintă pacientul.
Cel mai des, determinarea nivelului de cortizol este recomandată pentru diagnosticarea bolilor care sunt strâns legate de niveluri în afara valorilor normale de cortizol: boala Cushing, care este însoțită de creșterea semnificativă a cortizolului și boala Addison, care este însoțită de scăderea substanțială a nivelului de cortizol.
Diagnosticul clinic al sindromului Cushing este dificil de realizat, deoarece simptomele pe care le prezintă pacienții sunt comune cu o serie de alte afecțiuni: letargie, depresie, hipertensiune, obezitate, hirsutism, tulburări menstruale.
În cazul bolii Cushing, cele mai comune semne sunt creșterea în greutate fără explicație și obezitatea. La pacienții cu această patologie, țesutul adipos se depune în special în zona trunchiului și a feței, mai ales în jurul obrajilor și a tâmplei, dând un aspect de lună plină feței pacientului. Pacienții cu sindrom Cushing prezintă în multe cazuri și miopatie, osteoporoză, tegumente subțiate și echimoze.
În cazul bolii Addison, pacientul are o stare generală de rău, oboseală permanentă, nu are poftă de mâncare, pierde în greutate, are senzație de greață și vărsături, dureri abdominale și episoade diareice care alternează cu cele de constipație, pilozitatea axilară și pubiană este diminuată, dispare apetitul sexual, iar la femei menstrele devin sporadice.
Determinarea nivelului de cortizol din organism este recomandată și pacienților care trec prin perioade de stres intens, pentru a vedea care este efectul acestuia asupra organismului și ce dezechilibre se pot produce.
Determinarea nivelului de cortizol le este recomandată și sportivilor de performanță, dar și persoanelor care fac mișcare fizică intensă în mod regulat, pentru că hormonul are rol și în reglarea nivelului de electroliți din organism, ceea ce influențează hidratarea.
Procedura recoltare
Analiza nu necesită pregătiri speciale. Determinarea nivelului de cortizol seric se face dintr-o probă de sânge recoltată a jeun (pe nemâncate).
Pe parcursul zilei, secreția de cortizol nu este constantă. În mod normal, între 5:00 și 10:00 dimineața nivelul este crescut, chiar și la organismul sănătos, iar seara și noaptea, între orele 20:00 și 4:00, nivelul scade în mod fiziologic. Din acest motiv, în cele mai multe cazuri, pacienților le este recomandată măsurarea dublă a cortizolului, în două momente diferite ale zilei.
Recoltarea ideală se face la 8:00 dimineața și la ora 23:00. În cazul în care determinarea nu se poate face pe parcursul nopții, cea de-a doua probă poate fi luată de la pacient la ora 16:00 sau ora 18:00.
Pentru pacienții la care se face diagnosticarea diferențială între sindromul Cushing și o eventuală tumoră la nivelul glandei suprarenale sau a creierului, medicul poate recomanda ca recoltarea probei biologice pentru determinarea nivelului de cortizol să fie făcută după administrarea unui medicament care scade valoarea cortizolului.
Există și posibilitatea administrării unor medicamente care cresc nivelul de cortizol, tot în scop diagnostic.
Interpretare rezultate
Pentru că nivelul de cortizol din organism variază în mod fiziologic de-a lungul celor 24 de ore, valorile normale pentru cortizol au fost stabilite în funcție de momentul recoltării. Valori de referință au fost stabilite și în funcție de tratamentul prescris de medic înainte de recoltarea probei biologice.
Valorile de referință* ale nivelului de cortizol seric:
- Dimineața (7:00 - 10:00): 172 - 497 nmol/L;
- După-amiaza (16:00 - 20:00): 71.1 - 286 nmol/L;
- După administrarea unui medicament care crește nivelul de cortizol: >20 mg/dL (>552 nmol/L) sau o creștere de cel puțin trei ori față de nivelul de referință aferent orei de recoltare;
- După administrarea unui medicament care scade nivelul de cortizol: <5 mg/dL (<138 nmol/L) sau <50% față de nivelul de referință aferent orei de recoltare.
*Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot diferi de la un laborator la altul.
Bibliografie
- “What Is a Cortisol Test?” WebMD, WebMD, 6 Feb. 2017, www.webmd.com/
- “CORT - Overview: Cortisol, Serum.” Mayocliniclabs.com, 2018, www.mayocliniclabs.com/
- Culnan, Derek, et al. “Significance of the Hormonal, Adrenal, and Sympathetic Responses to Burn Injury.” Total Burn Care, 2018, pp. 248-258.e6, www.sciencedirect.com/, 10.1016/b978-0-323-47661-4.00023-x
- Chan, Sharon, and Miguel Debono. “Review: Replication of Cortisol Circadian Rhythm: New Advances in Hydrocortisone Replacement Therapy.” Therapeutic Advances in Endocrinology and Metabolism, vol. 1, no. 3, Aug. 2010, pp. 129–138, www.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1177/2042018810380214. Accessed 6 Apr. 2022.
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.