Banner Raport albumină/creatinină

Raport albumină/creatinină

Află informații utile despre această analiză:

 • Când este recomandată
 • Care este procedura de recoltare
 • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Testul care calculează raportul albumină/creatinină reprezintă o analiză de laborator uzuală care arată dacă există sau nu o cantitate crescută de proteine în urină, ceea ce ar putea indica existența unei disfuncționalități în organism.

Proteinele care se găsesc frecvent în urină sunt albumina (în cea mai mare proporție), globulinele plasmatice și o formă de proteină pe care o secretă doar rinichii – glicoproteina Tamm Horsfall. Mai puțin de 3% dintre noi au un nivel ridicat de proteine urinare fără să existe o disfuncționalitate fiziologică.

În mod obișnuit, numărul de proteine crește atunci când organismul a suferit o traumă, cum ar fi o arsură sau o lovitură puternică, când pancreasul nu funcționează corect, când există o tumoră în organism, când s-a instalat o problemă la nivelul rinichilor sau o infecție în tractul urinar, la pacienții cu diabet sau cu tensiune arterială crescută.

Albumina este o proteină care, în mod normal, se găsește în sânge, iar apariția ei în urină indică o problemă de sănătate. Atunci când albumina apare în urină se numește albuminurie sau proteinurie.

Creatinina este produsul metabolic al creatinei și fosfocreatinei, ambele regăsindu-se în mușchi. Creatinina este eliminată din sânge prin filtrare glomerulară, mai exact întreaga cantitate de creatinină filtrată se elimină în urină și, de aceea, concentrația creatininei reflectă concentrația urinară per ansamblu.

Un raport albumină/creatinină din urină estimează excreția urinară a albuminei în 24 de ore, fără să mai fie necesară ca probă biologică de laborator colectarea urinei la 24 de ore.

Aceasta este și diferența majoră între testul care arată raportul albumină/creatinină și determinarea nivelului de proteine urinare, analiză care se realizează frecvent dintr-o probă din urina colectată la 24 de ore, ceea ce poate fi mai complicat pentru pacient.

Un raport anormal albumină/creatinină arată o disfuncționalitate la nivelul rinichilor. Rinichii sunt cei care ne ajută să păstrăm în sânge elemente de care avem nevoie (precum proteinele) și să excretăm ceea ce nu este necesar sau benefic organismului (toxine sau cantități de apă suplimentară).

Dacă rinichii sunt sănătoși, o cantitate foarte mică de proteine ajunge în urină, în caz contrar, proteinele ajung într-o măsură mai mare în urină. Albumina poate să fie detectată în urină și în faze incipiente ale bolilor de rinichi. În mod frecvent, pacienții cu diabet și tensiune arterială ridicată efectuează această analiză pentru a vedea dacă boala afectează sau nu funcționarea rinichilor.

Probă Raport albumină/creatinină Medlife

Când este recomandată determinarea raportului albumină/creatinină

Determinarea raportului albumină/creatinină este necesară pentru diagnosticarea și monitorizarea bolilor renale. În cazul pacienților cu diabet sau tensiune arterială, raportul albumină/creatinină este un test de rutină ce poate fi efectuat cel puțin o dată pe an, la recomandarea medicului, pentru a vedea dacă boala deja diagnosticată afectează funcționarea organelor.

Testul este indicat și în screeningul și monitorizarea preeclampsiei și a bolilor vasculare generalizate.

La pacienții cu diabet, nivelul ridicat de zahăr din sânge pune presiune pe activitatea rinichilor, iar aceștia nu mai reușesc să filtreze sângele. Ca urmare, un număr mai mare de proteine ajunge în urină, deci și de albumină. În acest caz, pacientul poate avea următoarele simptome:

 • urinări frecvente;
 • senzație permanentă de sete și foame;
 • oboseală permanentă;
 • vedere încețoșată;
 • vasele de sânge de la nivelul rinichilor se inflamează (glomerulonefrită).

Pacienții cu tensiune arterială mare pot avea o rețea a capilarelor de la nivelul rinichilor puțin dezvoltată, ceea ce duce la excreția unui număr semnificativ de proteine.

În cele mai multe cazuri, pacientul nu are semne și simptome ale tensiunii arteriale crescute, dar atunci când acestea apar se manifestă ca dureri de cap, sângerări nazale, respirație cu probleme.

În cazul în care un raport albumină/creatinină arată valori crescute ale proteinelor în urină dintr-o probă emisă spontan, determinarea poate fi repetată pentru a vedea dacă rezultatul a fost sau nu tranzitoriu, influențat și de o serie de factori externi. Raportul albumină/creatinină nu rămâne constant de-a lungul unei zile, el poate să varieze.

Procedura recoltare

Determinarea raportului albumină/creatinină nu necesită pregătiri speciale. Analiza se realizează dintr-o probă de urină emisă spontan, de preferat este ca această probă biologică să provină din jetul de dimineață al pacientului. Pacientul va evita exercițiile fizice înainte de recoltare.

Interpretare rezultate

Un raport mediu crescut al albuminei/creatininei, mai ales dacă este determinat după testări repetate, poate fi o indicație pentru apariția unei boli renale.

Dacă este constatată o creștere semnificativă a albuminei în urină se poate suspiciona o boală renală într-o formă severă. Dacă nivelul albuminei nu poate fi detectat în urină, funcția renală a pacientului este una normală.

Nivelul albuminei în urină este exprimat în urma determinării de laborator ca AER = Albumin Excretion Rate (rata de excreție a albuminei). Valorile de referință ce indică un nivel normal al AER este <30 mg/24h, determinare făcută dintr-o probă de urină emisă spontan.

Pentru AER a fost aleasă o valoare ≥30 mg/24h ce persistă mai mult de 3 luni, ca indicator al bolii cronice de rinichi. Se consideră că această valoare este aproximativ echivalentă cu un raport albumină/creatinină (Albumin to Creatinine ratio = ACR) ≥30 mg/g, calculat într-o probă de urină spontană. 

Această valoare este relevantă la adulți pentru a stabili cum funcționează rinichii. În cazul copiilor, alte determinări de laborator, cum ar fi proteinele totale din urină, sunt considerate mult mai eficiente pentru a stabili cum funcționează rinichii.

Raportul albumină/creatinină poate arăta și severitatea afecțiunii renale, dacă aceasta există. Au fost stabilite, pe lângă valoarea de referință, și valori care pot indica afectarea renală, astfel:

 • raportul albumină/creatinină <30 mg/g indică albuminurie normală sau ușor crescută;
 • raportul albumină/creatinină între 30 mg/g și 300 mg/g indică albuminurie moderată (posibilă afecțiune incipientă a unei boli de rinichi);
 • raportul albumină/creatinină >300 mg/g indică albuminurie severă (posibilă afecțiune avansată la nivelul rinichilor).

Un rezultat al raportului albumină/creatinină cu valori crescute peste 30 mg/g trebuie reconfirmat prin alte determinări, iar rezultatul testelor este interpretat de medic în context clinic.

Interferențe și limite

Pentru că efortul fizic duce la creșterea proteinelor în urină, pacientul trebuie să aibă activitate fizică scăzută înainte de realizarea acestui test de laborator. Pot duce la albuminurie tranzitorie: infecțiile urinare, hematuria, sarcina, febra, inflamațiile.

Unele medicamente produc creșteri ale raportului albumină/creatinină: gentamicină, amikacină, norfloxacin. Alte medicamente pot duce la scăderea raportului albumină/creatinină: antiinflamatoarele, unele antihipertensive (IECA) și diureticele.

Valori scăzute

Valorile scăzute ale raportului albumină/creatinină sunt interpretate ca fiind normale. Dacă determinarea acestui raport este făcută pentru monitorizarea bolii renale, o valoare scăzută indică eficiența tratamentului administrat, un prognostic favorabil pacientului.

Valori crescute

Valoarea raportului albumină/creatinină trebuie interpretată în context clinic. Un nivel extrem de crescut al acestui raport indică, în cele mai multe cazuri, existența unei boli cronice de rinichi. Pentru formularea unui diagnostic de certitudine sunt necesare și alte teste și investigații.

O creștere ușoară a raportului albumină/creatinină poate să fie cauzată de factori externi sau poate fi explicată de momentul recoltării probei și/sau de activitatea fizică a pacientului.

În cazul pacienților cu diabet și tensiune arterială, creșterea raportului albumină/creatinină, chiar și cu valori reduse, reprezintă un semnal de alarmă și necesită repetarea testului după cel puțin o săptămână și monitorizarea funcției renale.

Bibliografie

 1. NHS Choices. Urine Albumin to Creatinine Ratio (ACR). 2022, www.nhs.uk/
 2. Nah, Eun-Hee, et al. “Comparison of Urine Albumin-To-Creatinine Ratio (ACR) between ACR Strip Test and Quantitative Test in Prediabetes and Diabetes.” Annals of Laboratory Medicine, vol. 37, no. 1, 1 Jan. 2017, pp. 28–33, www.ncbi.nlm.nih.gov, 10.3343/alm.2017.37.1.28
 3. ‌McTaggart, Malcolm P., et al. “The Diagnostic Accuracy of a Urine Albumin-Creatinine Ratio Point-of-Care Test for Detection of Albuminuria in Primary Care.” American Journal of Kidney Diseases, vol. 60, no. 5, Nov. 2012, pp. 787–794, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1053/j.ajkd.2012.05.009

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu