Banner Determinarea factorului Rh

Determinarea factorului Rh

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Analiza Rh este un test de sânge care stabilește dacă pacientul are Rh negativ sau pozitiv și care se realizează frecvent în timpul sarcinii, pentru a vedea dacă mama și fătul au același Rh sau acesta este diferit, fapt care ar putea să ducă la complicații în sarcină.

Grupele de sânge sunt: 0 (I), A (II), B (III), AB (IV), iar sistemul Rh cuprinde două grupe: pozitiv și negativ. Rh-ul este determinat prin prezența sau absența unor antigene specifice, cel mai important fiind antigenul D.

Rh mamă Rh tată Rh copil
Rh pozitiv Rh pozitiv Rh pozitiv
Rh negativ Rh negativ Rh negativ
Rh pozitiv Rh negativ Rh pozitiv sau Rh negativ
Rh negativ Rh pozitiv Rh pozitiv sau Rh negativ

Atenția în sarcină este sporită atunci când părinții au Rh diferit.

Probă Determinarea factorului Rh Medlife

Când este recomandată determinarea factorului Rh

Stabilirea Rh-ului este importantă în sarcină dar și pentru posibilele transfuzii de sânge. Persoanele cu Rh negativ pot dona atât pentru persoanele cu Rh negativ, cât și pentru cele cu Rh pozitiv, în vreme ce persoanele cu Rh pozitiv pot dona exclusiv indivizilor cu Rh pozitiv.

Societatea de Obstetrică - Ginecologie şi Colegiul Medicilor din România au stabilit că determinarea Rh și, implicit, determinarea anticorpilor anti-Rh (D) trebuie efectuată la toate gravidele la prima vizită medicală prenatală. Rh-ul fătului se poate determina neinvaziv printr-un test specific făcut din sângele mamei.

Procedura recoltare

Determinarea Rh nu necesită pregătiri speciale. Analiza se realizează dintr-o probă de sânge care poate să fie recoltată a jeun (pe nemâncate) sau post prandial (după masă).

Interpretare rezultate

Interpretarea rezultatelor prespune determinarea existenței sau inexistenței antigenului D pe suprafața eritrocitelor.

Interferențe și limite

În anumite situații, este posibil ca medicul să recomande retestarea. Acest lucru se întâmplă dacă la analiza Rh s-au obținut rezultate slab pozitive sau dacă serul folosit ca metodă de control indică un rezultat discordant.

Un rezultat fals-pozitiv poate rezulta din mai multe cauze:

  • formarea de rulouri/ fișicuri (lucru observat la pacienții cu mielom multiplu);
  • contaminarea reactivului sau utilizarea unor reactivi cu procent ridicat de proteină sau alți aditivi cu greutate moleculară mare.

Rezultate fals-negative pot apărea atunci când:

  • se utilizează suspensii de eritrocite diluate incorect;
  • reactivul este deteriorat;
  • nu sunt respectate instrucțiunile producătorului.

Probele puternic hemolizate sunt respinse de laborator.

Rezultat pozitiv

Dacă pe suprafața eritrocitelor este determinat antigenul D, Rh-ul va fi pozitiv.

Rezultat negativ

Dacă pe suprafața eritrocitelor antigenul D lipsește, Rh-ul este negativ.

În cazul femeilor însărcinate, cu Rh negativ, medicul poate recomanda și determinarea de anticorpi specifici.

Dacă mama are Rh-ul negativ iar fătul Rh pozitiv în cursul primei sarcini, la contactul hematiilor mamei cu hematiile din sângele fetal, care prezintă antigenul D, se pot produce anticorpi anti-D în sângele matern. La o sarcină următoare, acești anticorpi anti-D vor afecta un făt Rh pozitiv, prin trecerea din sângele matern în cel fetal, distrugându-i acestuia hematiile. Se instalează astfel anemia hemolitică fetală cu eritroblastoză fetală (apariția în circulație a formelor imature de hematii, în mod compensator). Severitatea acestor fenomene depinde de momentul instalării izoimunizării și de amploarea ei. După naștere, procesul de distrugere a hematiilor nou-născutului continuă.

Femeile însărcinate cu Rh negativ sunt sfătuite să-și anunțe medicul ginecolog atunci când apar sângerări pentru a putea lua măsuri preventive.

Bibliografie

  1. “Rhesus (Rh) Factor: Incompatibility, Complications & Pregnancy.” Cleveland Clinic, 2018, https://my.clevelandclinic.org
  2. Sandler, S. Gerald, et al. “New Laboratory Procedures and Rh Blood Type Changes in a Pregnant Woman.” Obstetrics & Gynecology, vol. 119, Feb. 2012, pp. 426–428, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  3. Harrod KS, Hanson L, VandeVusse L, Heywood P., “Rh negative status and isoimmunization update: a case-based approach to care.”, Journal of Perinat al and Neonatal Nursing, vol 17, no 3, Septembrie 2003, pag 166 10.1097/00005237-200307000-00002. PMID: 12959478

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu