Informații generale
Deoxipiridinolina în urină poate reflecta reabsorbția osoasă sistemică, medicul specialist putând recomanda dozarea acesteia pentru evaluarea tratamentului osteoporozei.
Deoxipiridinolina (DPD) se formează în timpul maturării colagenului de tip 1, ce reprezintă nu mai puțin de 90% din matricea organică a osului. Legăturile încrucișate ale colagenului matur de tip 1 de la nivelul oaselor se realizează între piridinolină (PYD) și deoxipiridinolină (DPD). În timpul reabsorbției osoase, aceste molecule ajung să fie eliberate în circulație, ca mai apoi să fie excretate în urină, fără alt metabolism.
Reabsorbția osoasă este un proces complex în care osteoclastele, sau celulele care pot distruge țesutul osos, sintetizează și secretă substanțe acide și neutre ce dezintegrează fibrele de colagen în fragmente mai mici. Deoxipiridinolina, împreună cu piridinolina, se poate întâlni în urină atât sub formă de fragmente libere, dar și sub formă de peptide legate. Deoxipiridinolina se găsește la nivelul organismului doar în oase și dentină, urmând ca piridinolina să se întâlnească și în ligamente, cartilaje, sau la nivelul vaselor.
Osteoporoza este o boală care afectează sistemul osos, prin slăbirea oaselor și creșterea riscului de fracturi osoase. Boala se dezvoltă lent, de-a lungul anilor, adesea fără a prezenta o simptomatologie specifică. Primul stadiu al osteoporozei este reprezentat de osteopenie, atunci când densitatea osoasă începe să scadă și este mult mai mică comparativ cu densitatea osoasă pe care ar fi trebuit să o prezinte pacientul la vârsta respectivă. Diagnosticul osteoporozei, în foarte multe dintre cazuri, ajunge să se pună abia după ce pacientul a suferit una sau mai multe fracturi osoase.
Când este recomandată determinarea deoxipiridinolinei (DPD)
Determinarea deoxipiridinolinei poate fi recomandată de medicul specialist în următoarele situații:
- pentru evaluarea ratei reabsorbției osoase;
- femeilor la menopauză și postmenopauză, ca urmare a scăderii estrogenilor;
- pacienților cu turnover osos crescut;
- pentru monitorizarea tratamentelor în osteoporoză sau alte afecțiuni osoase.
Procedura recoltare
Determinarea deoxipiridinolinei se realizează dintr-o probă de urină colectată într-un recipient steril, utilizat pentru recoltare. Este foarte importantă toaletarea zonei, atât la femei, cât și la bărbați, pentru a nu contamina proba.
Interpretare rezultate
Intervalul de referință* pentru deoxipiridinolină este 22 - 95 µg/g.
* Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și acestea pot să difere de la un laborator la altul.
Bibliografie
- “Deoxypyridinoline (DPD), Urine - Diagnostic Tests | Diagnostiki Athinon’.” Athenslab.gr, 2023, https://athenslab.gr
- Carlson, Kristina, et al. Evaluation of Bone Disease in Multiple Myeloma: A Comparison between the Resorption Markers Urinary Deoxypyridinoline/Creatinine (DPD) and Serum ICTP, and an Evaluation of the DPD/Osteocalcin and ICTP/Osteocalcin Ratios. Vol. 62, no. 5, 24 Apr. 2009, pp. 300–306, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, https://doi.org/10.1111/j.1600-0609.1999.tb01906.x
- Masaki H, Miki T. Nihon Rinsho. 2004; 62 Suppl 2:354-357.
- GN, Kent. “Standardization of Marker Assays--Pyridinoline/Deoxypyridinoline.” Scandinavian Journal of Clinical and Laboratory Investigation. Supplementum, vol. 227, 2023, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
- Carlson, Kristina, et al. Evaluation of Bone Disease in Multiple Myeloma: A Comparison between the Resorption Markers Urinary Deoxypyridinoline/Creatinine (DPD) and Serum ICTP, and an Evaluation of the DPD/Osteocalcin and ICTP/Osteocalcin Ratios. Vol. 62, no. 5, 24 Apr. 2009, pp. 300–306, https://onlinelibrary.wiley.com , https://doi.org/10.1111/j.1600-0609.1999.tb01906.x
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.