cell

Calculator analize

Deoxipiridinolina (DPD)

Oasele sunt in mod constant supuse unui proces metabolic numit remodelare. Aceasta include un proces de degradare, resorbtia osoasa, mediata de actiunea osteoclastelor si un proces de constructie, formarea osoasa, mediata de actiunea osteoblastelor. Aproximativ 90% din matricea organica a osului este colagenul de tip I care este reticulat de molecule specifice ce-i asigura rigiditate si rezistenta. Legaturile incrucisate ale colagenului matur de tip I in os sunt legaturile incrucisate cu piridiniu, piridinolina (PYD) si deoxipiridinolina (DPD).

Compusii de piridiniu, piridinolina si deoxipiridinolina, se formeaza in timpul maturarii extracelulare a colagenului fibrilar si se elibereaza la degradarea colagenului matur. DPD se formeaza prin actiunea enzimatica a lisiloxidazei asupra aminoacidului lizina. DPD este eliberat in circulatie in timpul procesului de resorbtie osoasa, este excretat nemetabolizat in urina si nu este afectat de dieta, facandu-l potrivit pentru evaluarea resorbtiei.

Masurarea PYD si DPD nu este influentata de degradarea colagenului nou sintetizat. In timp ce PYD se gaseste in cartilaje, oase, ligamente si vase, DPD se gaseste numai in os si dentina. Raportul PYD / DPD in urina este similar cu raportul acestor doua substante in os ceea ce sugereaza ca amandoua deriva predominant din oase. PYD si DPD sunt prezente in urina ca fragmente libere (40%) sau peptide legate (60%). Formele libere pot fi detectate direct prin tehnici imunologice.

DPD a fost descris ca un marker al turnoverului osos in cancerul de san metastatic. Intr-un studiu raportul DPD / creatinina din urina a fost determinat prin testul imunologic enzimatic in probele de urina la 116 femei cu cancer mamar. Raportul DPD / creat a fost semnificativ mai mare la pacientii cu metastaze osoase comparativ cu cei fara metastaze. La pacientii cu metastaze osoase, ratele de DPD / creat din urina au fost mai mari la cei cu leziuni multiple comparativ cu cei cu leziuni solitare, iar valorile au reflectat si raspunsul terapeutic. Monitorizarea raportului DPD / creat din urina a aratat ca o crestere a fost corelata cu progresia bolii. Pacientii cu boala osoasa stabila in timpul terapiei eficiente au prezentat o diminuare semnificativa a raportului DPD / creat in urina comparativ cu cei cu progresia bolii osoase. In concluzie raportul DPD / creat al urinei poate fi util pentru detectarea metastazelor osoase si evaluarea raspunsului lor la terapie.

Recomandari pentru analiza Deoxipiridinolina (DPD)

Depistarea deoxipiridinolinei (DPD) in urina este utilizata pentru a masura rata reabsorbtiei osoase la indivizii sanatosi si la cei cu risc crescut de a face boli osoase metabolice.

Nivele semnificativ crescute de DPD se gasesc la femei in postmenopauza datorita deficitului de estrogen si la pacienti care au un turnover osos crescut.

Deoxipiridinolina poate fi utilizata pentru monitorizarea terapiei cu bifosfonati in osteoporoza, detectarea metastazelor osoase si monitorizarea raspunsului lor la terapie.

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.