Banner Determinare mutații în gena PAI-1

Determinare mutații în gena PAI-1

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Testul pentru determinarea mutațiilor din gena PAI-1 poate fi recomandat de medicul specialist pentru diagnosticarea deficitului de inhibitor de plasminogen de tip 1, dar și pentru monitorizarea trombozei, deoarece creșterea nivelului de PAI-1 reprezintă un factor de risc major în tromboza venoasă și arterială.

PAI-1 inhibă serina, proteină secretată ca răspuns inflamator. La nivelul trombocitelor se găsesc cantități mari de PAI-1, acesta fiind secretat în momentul în care sunt prezente leziuni vasculare, pentru a ajuta în formarea cheagurilor de fibrină.

PAI-1 este un reactant de fază acută ce se găsește în organism sub mai multe forme, el fiind inhibitorul primar al activatorului de plasminogen tisular (tPA). Valorile crescute sunt asociate cu o funcție fibrinolitică deficitară. Fiind un produs de celulele endoteliale și hepatocite, activitatea lui este asociată cu reacțiile inflamatorii din organism.

Două polimorfisme de la nivelul inhibitorul activatorului plasminogenului pot induce creșterea valorilor. Prin procesele de inserție sau deleție, în poziția 675 se pot găsi 4, respectiv 5 nucleotide de guanine (componentă principală a nucleotidelor din ADN și ARN). Prezența alelei 4G poate fi asociată cu tromboza venoasă, la care se pot adăuga avorturile spontane precoce, dar și infarctul miocardic.

Alela PAI-1 4G este moștenită, adesea fiind recomandată consilierea genetică a pacientului, dar și a familiei acestuia, atunci când acesta prezintă polimorfism homozigot.

Identificarea de mutaţii în această genă este importantă pentru pacienţii care au prezentat un episod de tromboembolism venos sau pentru pacientele ce prezintă pierderi de sarcini.

Nivelurile de PAI-1 pot crește chiar și de șase ori în timpul celui de-al treilea trimestru de sarcină, lucru ce poate fi și mai evidențiat în sarcinile preeclamptice.

Probă Determinare mutații în gena PAI-1 Medlife

Când este recomandată determinarea mutaţiilor genetice din gena PAI 1?

Medicul specialist poate recomanda determinarea mutațiilor din gena PAI-1 în următoarele situații:

  • în determinarea riscului de boală veno-ocluzivă, dar și pentru monitorizarea acestei afecțiuni;
  • în tromboza arterială sau venoasă;
  • în diagnosticul și monitorizarea fibrinolizei;
  • în caz de avort spontan sau sarcină preeclamptică;
  • în boli coronariene și afecțiuni cardiovasculare.

Procedura recoltare

Analiza anticorpilor mutaţiilor genetice din gena PAI -1 se realizează dintr-o probă de sânge venos recoltată à jeun (pe nemâncate), într-un vacutainer ce conține EDTA. Proba este analizată prin tehnica PCR. Cauzele de respingere a probei pot include hemoliza, contaminarea bacteriană sau cu diferite substanțe, contaminarea cu heparină sau prezența cheagurilor de fibrină.

Interpretare rezultate

Rezultatele testului vor arăta prezența sau absența mutațiilor din gena PAI -1. Atunci când sunt prezente mutații, rezultatul apare sub forma:

  • genotip homozigot 4G/4G;
  • genotip homozigot 5G/5G;
  • genotip heterozigot 4G/5G.

Pacienții cu genotipului homozigot 4G/4G, care prezintă numeroși factori de risc congenitali sau dobândiți, sunt mult mai predispuși la a dezvolta o boală cardiovasculară.

Interferenţe şi limite

Valorile PAI-1 din sânge pot fi influențate de diferiți factori, cum ar fi glucoza sau insulina, de aceea este recomandată analizarea testelor prin metoda PCR. Recoltarea necorespunzătoare poate duce la activarea trombocitelor și eliberarea PAI-1. Contaminarea cu heparină sau prezența cheagurilor de fibrină pot, de asemenea, să influențeze starea rezultatelor.

Rezultat pozitiv

Prezența mutațiilor genei PAI-1 în organism pot duce la instalarea trombozei, dar și a bolii veno-ocluzive. Mutații ale PAI-1 se pot întâlni și în afecțiuni maligne, hepatice, șoc septic, obezitate, dar și boli cardiovasculare.

Polimorfismul heterozigot 675 4G/5G, împreună cu mutația protrombinică, scăderea activității proteinelor C sau S, factorul V Leiden, dar și cu creșteri ale factorului VIII, pot induce apariția trombozei venoase sau arteriale.

Mutaţia PAI-1 675 4G/5G a fost descrisă ca fiind factorul de risc independent de a dezvolta infarct miocardic şi complicaţii în urma tratamentului infarctului miocardic, urmând ca mutaţia din poziţia A-844G să fie descrisă ca fiind implicată în trombofilie prin creşterea riscului la purtătorii de factor V Leiden.

Rezultat negativ

Absența mutațiilor din gena PAI -1 pot exclude apariția trombozei venoase sau arteriale, dar și a avortului spontan.

Bibliografie

  1. “PAI1 - Overview: Plasminogen Activator Inhibitor Antigen, Plasma.” @Mayocliniclabs, 2017, www.mayocliniclabs.com
  2. “GenoType PAI-1 | Detection of Polymorphisms in PAI-1 Gene.” Hain-Lifescience.de, 2023, www.hain-lifescience.de
  3. WP;Parker, Fay. “Human Plasminogen Activator Inhibitor-1 (PAI-1) Deficiency: Characterization of a Large Kindred with a Null Mutation in the PAI-1 Gene.” Blood, vol. 90, no. 1, 2013, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  4. Flevaris, Panagiotis, et al. “Plasminogen Activator Inhibitor Type I Controls Cardiomyocyte Transforming Growth Factor-β and Cardiac Fibrosis.” Circulation, vol. 136, no. 7, 15 Aug. 2017, pp. 664–679, www.ahajournals.org 10.1161/circulationaha.117.028145

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu