Banner Dehidroepiandrosteron-sulfat (DHEA-S)

Dehidroepiandrosteron-sulfat (DHEA-S)

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Dehidroepiandrosteronul (DHEA) este un hormon steroid alcătuit din 19 atomi de carbon care, împreună cu forma sulfatată (DHEAS) și androstendionul, formează androgenii secretați de glandele suprarenale. Dehidroepiandrosteronul (DHEA), împreună cu forma sa sulfatată (DHEAS), reprezintă unii dintre cei mai abundenți hormoni steroizi din corpul uman, alături de testosteron și progesteron.

Dehidroepiandrosteronul este un hormon inert din punct de vedere biologic, produs din colesterol în zona reticulară a corticosuprarenalei. Rolul lui este de precursor al hormonilor androgeni activi biologici și al estrogenilor. Colesterolul este transformat în pregnenolon sub acțiunea colesterol-desmolazei. Pregnenolonul are două căi de metabolizare: în 17-hidroxi-pregnenolon (sub acțiunea 17α-hidroxilazei), respectiv în progesteron (sub acțiunea 3β-hidroxisteroid-dehidrogenazei).

La nivelul glandei suprarenale, ficatului, rinichilor și intestinului subțire, DHEA este transformat reversibil in DHEA-S. Este posibil ca forma sulfatată a DHEA să fie forma circulantă de rezervă pentru DHEA. În țesuturile periferice, DHEA este convertit în androgeni activi (testosteron și dihidrotestosteron) și estrogeni. Valorile serice ale DHEA scad odată cu vârsta, fiind asociate cu modificările ce apar în țesuturile cardiovasculare, funcția neuronală, metabolism sau fertilitate, pentru persoanele de vârstă înaintată. Pe lângă acestea, atât DHEA cât și DHEAS, mai îndeplinesc și funcție de liganzi pentru anumiți receptori hepatici și pot fi mediatori ai căilor de semnalizare circulară.

Probă Dehidroepiandrosteron-sulfat (DHEA-S) Medlife

Când este recomandată determinarea DHEA-S

Determinarea DHEA/ DHEA-S este recomandată în:

  • Diagnosticul diferențial al hirsutismului și virilității;
  • Suspiciune de tumori corticosuprarenale, în special maligne;
  • Hiperplazie corticosuprarenală congenitală.

Procedura recoltare

Procedura presupune recoltarea de sânge venos de la pacient, cu condiția ca acesta să se prezinte la analiza DHEA/ DHEA-S pe nemâncate. Este necesar un minim de 0.5 ml de sânge pentru ca rezultatul să fie relevant. O cauză de respingere a probei este hemolizarea specimenului.

Interpretare rezultate

Concentrația serică de DHEA scade după naștere și apoi începe să crească în jurul vârstei de 7 – 9 ani la băieți, respectiv 6 – 7 ani la fete, continuând să crească până în decada 3 de vârstă. După această perioadă începe să scadă, ajungând ca la vârsta de 80 de ani să aibă 20% din valoarea de la vârsta de 25 de ani.

Vârstă și sex Valori de referință
Masculin/Feminin (0-2 luni) 1110 – 1565 µg/dl
Masculin/Feminin (2-6 luni) 25 – 599 µg/dl
Masculin/Feminin (6-12 luni) 6 - 184 µg/dl
Masculin/Feminin (1-6 ani) 3 – 17 µg/dl
Masculin/Feminin (6-10 ani) 5 – 159 µg/dl
Feminin (10-14 ani) 8.6 - 169.8 µg/dl
Feminin (14 - 19 ani) 61.2 - 493.6 µg/dl
Feminin (19-24 ani) 238 – 539 µg/dl
Feminin (24-34 ani) 95.8 - 511.7 µg/dl
Feminin (34-44 ani) 74.8 - 410.2 µg/dl
Feminin (44-54 ani) 56.2 - 282.9 µg/dl
Feminin (54-64 ani) 29.7 - 182.2 µg/dl
Feminin (>64 ani) 33.6 - 78.9 µg/dl
Masculin (10-14 ani) 16.6 - 242.7 µg/dl
Masculin (14-19 ani) 45.1 – 385 µg/dl
Masculin (19-24 ani) 238.4 - 439.3 µg/dl
Masculin (24-34 ani) 167.9 - 591.9 µg/dl
Masculin (34-44 ani) 139.7 - 484.4 µg/dl
Masculin (44-54 ani) 136.2 - 447.6 µg/dl
Masculin (54-64 ani) 48.6 - 361.8 µg/dl
Masculin (>64 ani) 228.5 - 283.6 µg/dl

Interferențe și limite

O serie de medicamente și hormoni pot modifica valoarea plasmatică a DHEA/ DHEA-S. Chiar dacă modificările nu sunt atât de mari încă să aibă importanță clinică, în astfel de cazuri rezultatele se interpretează cu prudență.

Medicamente și hormoni care scad concentrația plasmatică a DHEA/ DHEA-S: insulina, contraceptivele orale, corticosteroizi, carbamazepina, clomipramina, imipramina, fenitoin, statine, colestiramine, levodopa, dopamina, bromocriptina, uleiul de pește, vitamina E.

Medicamente și hormoni care cresc concentrația plasmatică de DHEA/ DHEA-S: metformin, troglitazona, prolactina, danazol, blocanți de canale de calciu, neuroleptice, nicotina.

Nu exista ghiduri care să reglementeze terapia substitutivă cu DHEA/ DHEA-S, iar eficacitatea terapiei cu DHEA/ DHEA-S este încă în studiu. Totuși, acest hormon este utilizat în special ca supliment nutritiv, în ciuda efectelor hiperandrogenice.
Aceasta practica este mai des întâlnită la femei în postmenopauză, când nivelul plasmatic al DHEA/ DHEA-S este peste limita superioară a intervalului de referință.

Valori scăzute

Valori scăzute ale DHEA/ DHEA-S se întâlnesc în:

  • Adenoame secretante de cortizol;
  • Insuficiență corticosuprarenală.

Valori crescute

Valori crescute ale DHEA/ DHEA-S se întâlnesc în:

  • Sindromul ovarului polichistic
  • Carcinom corticosuprarenal secretant de androgeni
  • Sindrom Cushing secundar (hipofizar)
  • Tumori ectopice secretante de ACTH
  • Pubertate precoce

Bărbații sunt, de regulă, asimptomatici la creșteri ale concentrației plasmatice a DHEA/DHEAS. Totuși, prin conversia periferică a androgenilor corticosuprarenali în estrogeni, pot să apară ușoare creșteri ale concentrației acestora.

La femeile adulte, androstendionul corticosuprarenal și cel produs prin conversia periferică a DHEA contribuie substanțial la producția totală de androgeni. În faza foliculară a ciclului menstrual, precursorii suprarenali asigura 2/3 din producția de testosteron și 1 / 2 din cea de dihidrotestosteron.

În faza ovulatorie crește contribuția ovarului la formarea testosteronului, astfel încât doar 40% din testosteron provine din precursorii suprarenali. La femei, hipersecreția de steroizi androgeni se manifestă prin acnee, hirsutism, alopecie, dismenoree, oligoovulație, anovulație, infertilitate, virilizare.

La fete, în perioada prepubertară sau pubertară, excesul de androgeni suprarenali poate produce pubertate precoce heterosexuală.

La pacientele cu nivele crescute de testosteron și hirsutism și/sau semne de virilitate, determinarea DHEA/DHEAS permite diferențierea cauzei, ovariană sau suprarenală. DHEA/DHEAS crescut apare doar în cazurile de disfuncții corticosuprarenale (tumori producătoare de steroizi, hiperplazie bilaterală, sindrom Cushing secundar, hiperplazie corticosuprarenală congenitală).

În hiperplazia corticosuprarenală congenitală, în funcție de deficitul enzimatic asociat, se produc fie acumulări de DHEA/DHEAS și 17-OH-progesteron, fie DHEA/DHEAS mărit asociat cu creșteri de 11-deoxicorticosteron.

Tumorile corticosuprarenale tind să sintetizeze androgeni, DHEA în cantități semnificativ mai mari decât toți ceilalți steroizi. Cu cât este mai mare concentrația de DHEA/DHEAS raportat la ceilalți corticosteroizi, cu atât crește suspiciunea unei afecțiuni maligne la nivelul glandelor suprarenale. Unele tumori corticosuprarenale produc steroizi cu activitate biologică redusă, astfel încât simptomatologia tip Cushing nu este evidentă.

Bibliografie

  1. “Blood Test: Dehydroepiandrosterone-Sulfate (DHEA-S) (for Parents) - Nemours KidsHealth.” Kidshealth.org, 2022, https://kidshealth.org
  2. “Dehydroepiandrosterone and Dehydroepiandrosterone Sulfate - Health Encyclopedia - University of Rochester Medical Center.” Rochester.edu, 2022, www.urmc.rochester.edu

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu