cell

Calculator analize

CYFRA 21-1

Citokeratinele sunt proteine de sustinere care, impreuna cu filamentele de actina si microtubulii, formeaza citoscheletul celular; constituie un element caracteristic al celulelor epiteliale normale si maligne. Citokeratinele includ 20 de polipeptide diferite si au fost recunoscute histopatologic ca fiind filamente intermediare suplimentare in diferentierea tesuturilor fiziologice si patologice.(3) Cyfra 21-1 este fragmentul solubil al citokeratinei 19. Studii recente au facut legatura intre valori crescute ale CYFRA 21-1 si cancerul pulmonar cu celule scuamoase, altul decat cel cu celule mici (non-small cell lung cancer-NSCLC), cancerul de san si cancerul de vezica urinara. In cancerul pulmonar cu celule scuamoase NSCLC, CYFRA 21-1 se coreleaza cu masa tumorala, stadiul bolii, rata de supravietuire si evolutia postchirurgicala respectiv postchimioterapie. Pentru cancerul de san, sensibilitatea markerului este de 60%, 64,2% si 89% pentru cazurile de stadiu IV de boala, recurente, respectiv metastaze. Intr-un studiu asupra cancerului cu celule scuamoase din zona capului si gatului (Kuropkat, 2002), valori crescute ale CYFRA 21-1 postchimioterapie si postchirurgicale au fost corelate cu existenta metastazelor la distanta (1).

Interpretarea rezultatelor pentru analiza CYFRA 21-1

Interpretare valori mari:

Valori crescute se intalnesc in: • Afectiuni maligne: cancerul pulmonar (altul decat cel cu celule mici) si carcinomul scuamos bronsic, cancerul de san in special cu metastaze, cancerul de vezica urinara, carcinoame cu celule scuamoase din regiunea cap-gat • Afectiuni benigne: revarsate seroase cronice sau acute, afectiuni cutanate sistemice (pemfigus, psoriazis), afectiuni hepatice cronice, ciroza hepatica, insuficienta renala.

Interpretare valori mici:

Fara semnificatie clinica

Interferente analitice la analiza CYFRA 21-1

Cyfra 21-1 nu trebuie utilizata in screening-ul cancerului pulmonar la pacienti asimptomatici sau la cei cu risc crescut (mari fumatori). Deoarece cytokeratina 19 nu prezinta specificitate de organ, valori crescute pot fi intalnite in toate tumorile solide. Totusi in aceste situatii detectarea markerului nu ofera un beneficiu superior determinarii celorlalte antigene tumorale, al caror rol a fost demonstrat in tumorile respective.

Recomandari pentru analiza CYFRA 21-1

Dozarea de CYFRA 21-1 este recomandata in primul rand in suspiciunea, diagnosticul diferential si monitorizarea evolutiei in cancerul pulmonar altul decat cel cu celule mici (NSCLC)(5). Utilizat ca marker secundar in cancerul de san pentru stabilirea prognosticului de boala, impreuna cu CEA si CA 15-3 (6) .Utilizat si in monitorizarea evolutiei bolii la pacientii cu cancer de vezica urinara(5).

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.