Descriere: 

Cuprul (Cu) este un oligoelement esențial pentru buna funcționare a multor organe (oase, țesut conjunctiv, creier, inimă) și procese metabolice (prin proteine și metaloenzime). Este, de asemenea, implicat în formarea eritrocitelor, în absorbția și utilizarea fierului, în metabolismul colesterolului și al glucozei. Cuprul este un stimulant al sistemului imun pentru combaterea infecțiilor, pentru repararea țesuturilor deteriorate, și ajută în neutralizarea radicalilor liberi.
Homeostazia cuprului este un proces complex, prin care se asigură nivelul micronutrientului necesar îndeplinirii tuturor funcțiilor în organism. Acest metal este esențial pentru organism datorită faptului că se poate comporta atât ca acceptor, cât și ca donor de proton. Fiind componentul cuproenzimelor, este implicat în reacții redox esențiale în diferite procese metabolice, cum este respirația mitocondrială, sinteza de melanină, sau polimerizarea colagenului. Totodată, este parte integrantă a Cu-Zn-superoxid-dismutazei, o enzimă antioxidantă, și este cofactor al ceruloplasminei, astfel având rol în homeostazia fierului.
Cele mai importante surse alimentare de cupru sunt fructele de mare, organele (ficat), cerealele integrale, leguminoasele (fasole, linte), ciocolata, nucile, lămâile, stafidele.

Recomandari: 

Investigarea bolii Wilson si a bolilor hepatice obstructive

Interval de referinta / um: 
15-70 mcg/24 h
Interpretare valori mici: 

Malnutriție, hipoproteinemie, malabsorbție, sindrom nefrotic.

Interpretare valori mari: 

Boala Wilson, boala Menkes, hemocromatoză, ciroza biliară, tireotoxicoză, diferite infecții și boli maligne, în caz de administrare de contraceptive sau estrogeni și în sarcină

Interferente analitice: 

In caz de administrare de materiale de contrast cu continut de bariu, se amana recoltarea 96 de ore.

Executant: 
ToxiMed
Proba lucru / Pregatire transport lab executant: 

Esantion urina 24h in eprubeta demineralizata (Grivita) + volum specificat

Informatii recoltare: 

Esantion din urina de 24 de ore cu volumul urinar scris pe urocultor.