cell

Calculator analize

Cupru urinar

Cuprul (Cu) este un oligoelement esențial pentru buna funcționare a multor organe (oase, țesut conjunctiv, creier, inimă) și procese metabolice (prin proteine și metaloenzime). Este, de asemenea, implicat în formarea eritrocitelor, în absorbția și utilizarea fierului, în metabolismul colesterolului și al glucozei. Cuprul este un stimulant al sistemului imun pentru combaterea infecțiilor, pentru repararea țesuturilor deteriorate, și ajută în neutralizarea radicalilor liberi.
Homeostazia cuprului este un proces complex, prin care se asigură nivelul micronutrientului necesar îndeplinirii tuturor funcțiilor în organism. Acest metal este esențial pentru organism datorită faptului că se poate comporta atât ca acceptor, cât și ca donor de proton. Fiind componentul cuproenzimelor, este implicat în reacții redox esențiale în diferite procese metabolice, cum este respirația mitocondrială, sinteza de melanină, sau polimerizarea colagenului. Totodată, este parte integrantă a Cu-Zn-superoxid-dismutazei, o enzimă antioxidantă, și este cofactor al ceruloplasminei, astfel având rol în homeostazia fierului.
Cele mai importante surse alimentare de cupru sunt fructele de mare, organele (ficat), cerealele integrale, leguminoasele (fasole, linte), ciocolata, nucile, lămâile, stafidele.

Interpretarea rezultatelor pentru analiza Cupru urinar

Interpretare valori mari:

Boala Wilson, boala Menkes, hemocromatoză, ciroza biliară, tireotoxicoză, diferite infecții și boli maligne, în caz de administrare de contraceptive sau estrogeni și în sarcină

Interpretare valori mici:

Malnutriție, hipoproteinemie, malabsorbție, sindrom nefrotic.

Interferente analitice la analiza Cupru urinar

In caz de administrare de materiale de contrast cu continut de bariu, se amana recoltarea 96 de ore.

Recomandari pentru analiza Cupru urinar

Investigarea bolii Wilson si a bolilor hepatice obstructive

Informații recoltare

Esantion din urina de 24 de ore cu volumul urinar scris pe urocultor.

Interval de referință

15-70 mcg/24 h

Executant

ToxiMed

Proba lucru / Pregatire transport

Esantion urina 24h in eprubeta demineralizata (Grivita) + volum specificat

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.