Banner Examen parazitologic picătură groasă (diagnostic microscopic malarie)

Examen parazitologic picătură groasă (diagnostic microscopic malarie)

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Examenul parazitologic al sângelui în picătura groasă reprezintă o metodă de diagnostic microscopic pentru unele boli parazitare cum sunt malaria, babetsiozele, filariozele și altele, cea mai frecventă parazitoză diagnosticată prin această metodă fiind malaria.

Testul este destinat evidențierii parazitului în sângele uman prin efectuarea frotiului sangvin și a picăturii groase, aceasta din urmă fiind o metodă de concentrare a numărului de paraziți. Prin examenul parazitologic picătură groasă se identifică, în afară de genul parazitului și specia acestuia, determinare cu mare importanță în stabilirea corectă a tratamentului.

Malaria este o boală parazitară tropicală gravă, cauzată de parazitul Plasmodium, transmisă omului de femela țânțarului Anopheles. Evoluția malariei este una ciclică, caracterizată prin accese febrile ce apar la intervale regulate de timp, anemie, hepatosplenomegalie, iar, în cazuri grave, pot să apară leziuni severe ale sistemului nervos sau ale rinichilor.

Parazitul Plasmodium, ajuns în organismul uman prin înțepatură țânțarului Anopheles infectat sau, mai rar, posttransfuzional, se localizează la nivelul hematiilor (celulele roșii din sânge), unde se înmulțește și produce modificări caracteristice hematiilor. Pe baza acestor modificări observate la microscopul optic, în cadrul examenului parazitologic al sângelui, se identifică parazitul și specia acestuia. Se examinează microscopic morfologia hematiei parazitate: mărimea, forma, granulațiile și morfologia parazitului: inel, amibă, rozetă, gametocit.

banner

Când este recomandat examenul parazitologic cu picatură groasă?

Examenul parazitologic al sângelui în picătura groasă este recomandat a se efectua la:

  • pacienți sosiți din zonele endemice (zone tropicale și subtropicale) care manifestă febră pe parcursul a doi ani din momentul sosirii;
  • pacienți cu sindrom febril și istoric de malarie;
  • pacienți cu stări febrile periodice;
  • pacienți cu febră apărută pe parcursul a trei luni de la o transfuzie de sânge; 
  • pacienți cu febră, hepatomegalie și/sau splenomegalie, anemie fără o etiologie clară.

Procedura de recoltare

Recoltarea sângelui pentru diagnosticul de malarie se face imediat ce a apărut suspiciunea de boală, momentul optim de recoltare fiind în timpul sau înaintea accesului febril.
Se recoltează sânge capilar, obținut prin înțeparea pulpei degetului și se efectuează două frotiuri subțiri și două picături de sânge gros.
Se recomandă să fie făcute mai multe frotiuri la un interval de 6-8 ore, pe perioadă de 3 zile.
Nu se recoltează sânge pe substanțe anticoagulante (EDTA, heparină) deoarece acestea pot altera morfologia parazitului.

Interpretare rezultate

Valorile de referință sunt:

Plasmodium vivax - absent
Plasmodium malariae - absent
Plasmodium falciparum - absent
Plasmodium ovale - absent

Interferențe și limite

Există câteva situații ce pot afecta rezultatele analizei:

  • un singur examen negativ nu exclude posibilitatea infestării cu parazitul Plasmodium;
  • recoltarea sângelui pe anticoagulante modifică morfologia parazitului și duce la rezultate fals negative;
  • pacienții diagnosticați cu Hemoglobinopatie S sunt protejați față de malarie, parazitul Plasmodium fiind distrus în hematiile pacientului cu această boală.

Rezultat pozitiv

Evidențierea parazitului Plasmodium în hematiile din picătura groasă și frotiul de sange reprezintă un rezultat pozitiv pentru diagnosticul de malarie. Se descriu atât morfologia hematiei parazitate, cât și morfologia parazitului (inel, amibă, rozetă, gametocit), determinându-se în acest fel și specia de Plasmodium: Plasmodium vivax, malariae, falciparum sau ovale.

Rezultat negativ

Un rezultat repetat negativ indică absența parazitului Plasmodium în hematiile pacientului și, prin urmare, infirmă diagnosticul microscopic de malarie.

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu