Banner Exsudat lingual

Exsudat lingual

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Flora normală a cavității bucale include prezența nutrienților, a resturilor epiteliale și a secrețiilor. Toate acestea fac ca gura să fie un habitat favorabil pentru o mare varietate de bacterii. Bacteriile orale includ streptococi, lactobacili, stafilococi și corinebacterii, cu un număr mare de anaerobi.

Flora cavității bucale suferă modificări pe parcursul vieții. La naștere, cavitatea bucală este compusă exclusiv din țesuturile moi ale buzelor, obrajilor, limbii și palatului, care sunt menținute umede de secrețiile glandelor salivare. În momentul nașterii, cavitatea bucală este sterilă, dar se colonizează rapid din mediul înconjurător, în special de la mamă - chiar de la prima hrănire.

Streptococcus salivarius este dominant și poate constitui 98% din flora bucală totală până la apariția dinților. Erupția dinților în primul an duce la colonizarea de către S. mutans și S. sanguis. Aceste bacterii necesită o suprafață neepitelială pentru a se coloniza și persistă atât timp cât rămân dinții.

Alte tulpini de streptococi aderă puternic la gingii și obraji, dar nu și la dinți. Complexitatea florei bucale continuă să se dezvolte odată cu trecerea timpului, iar bacteroidele și spirochetele colonizează în jurul pubertății.

Exsudatul este un fluid care se scurge din vasele de sânge în țesuturile din apropiere. Acest fluid este format din celule, proteine și materiale solide. Exsudatul poate curge din tăieturi sau din zonele de infecție sau inflamație. Pacienții care prezintă boala oculară numită retinopatie diabetică formează exsudate în retină.

Infecțiile fungice reprezintă contaminarea cavității orale cu bacterii dăunătoare, iar exsudatul lingual este analiza prin care se identifică bacteriile și se diagnostichează afecțiunea.

În cazul micozelor, acestea pot produce leziuni bucale, iar infecțiile fungice necandidozice au, de asemenea, potențialul de a produce leziuni grave ale cavității bucale, țesuturilor periorale și, uneori, sinusurilor paranazale, orbitei și bazei craniene.

Leziunile orofaciale cauzate de principalele micoze sistemice pot fi observate ocazional izolat, dar sunt, de obicei, asociate cu leziuni în altă parte, în principal în tractul respirator. Leziunile bucale asociate cu aceste infecții fungice profunde sunt cronice și progresează pentru a forma ulcere profunde cronice solitare, cu potențial de distrugere, invazie locală și diseminare sistemică. Ele pot imita alte infecții și neoplasme maligne.

Probă Exsudat lingual Medlife

Când este recomandat exsudatul lingual

Analiza de exsudat lingual este utilizată, de obicei, pentru a identifica prezența infecțiilor fungice.

Răspândirea infecțiilor orale este, în general, limitată de bariere anatomice sau planuri tisulare, de exemplu mușchi și oase. Gura este o sursă importantă de microorganisme și orice infecție cauzată de aceste organisme ar trebui să reprezinte un motiv pentru realizarea exsudatului lingual, în așa fel încât să se confirme sau infirme suspiciunile.

Trebuie luată în considerare posibilitatea unei surse orale pentru orice infecție de origine necunoscută. Infecțiile bucale rămân adesea asimptomatice, dar pot duce, totuși, la bacteriemie, în ciuda absenței simptomelor evidente.

Procedurile orale minore, inclusiv periajul dinților, precum și procedurile dentare invazive, de exemplu îndepărtarea tartrului dentar, tratamentul radicular și intervenția chirurgicală, pot duce la bacteriemie chiar și în cazul unui pacient sănătos.

În plus, o infecție orală poate oferi medicului indicii pentru diagnosticarea unei boli sistemice. De exemplu, candidoza orală, în absența oricărei alte explicații, ar putea sugera infecția cu virusul imunodeficienței umane într-un stadiu în care numărul de celule CD4+ este încă mare și boala este încă asimptomatică. Cu ajutorul acestui test se pot depista diferite boli infecțioase.

Se recomandă efectuarea exsudatului lingual dacă se remarcă:

  • Fisuri sau ulcerații superficiale;
  • Roșeață a limbii;
  • Dureri.

Procedura recoltare

Recoltarea exsudatului lingual se face cu ajutorul unui tampon steril, prin intermediul căruia sunt prelevate probe de la nivelul limbii. Tehnica de exsudat lingual presupune obținerea unui specimen care se introduce în recipientul pentru transport.

Principala regulă este ca pacientul să nu mănânce și să nu se spele pe dinți cu 3-4 ore înainte de recoltare, în așa fel încât să nu afecteze rezultatul. Prin exsudat lingual se pot depista candidozele de orice tip.

Interpretare rezultate

În urma recoltării exsudatului lingual se pot identifica infecții cu diferite bacterii. În funcție de rezultat, medicul specialist va indica tratamentul necesar pentru eliminarea infecției de la nivelul cavității orale.

Interferențe și limite

Administrarea unui tratament cu antibiotic poate să influențeze rezultatul analizei, la fel ca tratamentul antimicotic. De asemenea, levurile pot să fie afectate de temperaturi extreme, motiv pentru care interpretarea probelor se recomandă să fie făcută în maxim 2 ore de la recoltare.

Valori scăzute

Cavitatea bucală este populată în mod normal de ciuperci, cunoscute și ca bacterii bune. Atunci când acestea nu sunt prezente într-o cantitate suficientă, pot să apară:

  • Gingivita;
  • Degradarea dinților;
  • Halena;
  • Boala parodontală.

Valori crescute

Una dintre cele mai întâlnite infecții la pacienți este candidoza orală. În urma exsudatului lingual, candida poate să fie identificată în cantități mai mari decât este normal, iar simptomele includ:

  • Pete albe pe obrajii interiori, limbă, cerul gurii și gât;
  • Roșeață sau durere;
  • Senzație asemănătoare bumbacului în gură;
  • Pierderea gustului;
  • Durere în timpul masticației sau al deglutiției.

Bibliografie

  1. “The Normal Bacterial Flora of Humans.” Textbookofbacteriology.net, 2020, www.textbookofbacteriology.net
  2. Valdebran, Manuel. “Noncandidal Fungal Infections of the Mouth: Background, Pathophysiology, Etiology.” Medscape.com, Medscape, 8 Nov. 2021, https://emedicine.medscape.com
  3. “Exudate.” Biology Articles, Tutorials & Dictionary Online, 7 Oct. 2019, www.biologyonline.com
  4. “Medical Definition of Exudate.” MedicineNet, MedicineNet, 29 Mar. 2021, www.medicinenet.com
  5. Rautemaa, R., et al. “Oral Infections and Systemic Disease—an Emerging Problem in Medicine.” Clinical Microbiology and Infection, vol. 13, no. 11, Nov. 2007, pp. 1041–1047, www.clinicalmicrobiologyandinfection.com, 10.1111/j.1469-0691.2007.01802.x
  6. Scheld, W. Michael. “Introduction to Microbial Disease.” Goldman’s Cecil Medicine, 2012, pp. 1761–1762, www.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1016/b978-1-4377-1604-7.00286-4

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu