Informații generale
Examenul coproparazitologic consta în examinarea materiilor fecale pentru evidentierea unor elemente parazitare (ouă, chisturi de paraziți, a proglotelor sau a paraziților în întregime). Efectuarea acestei examinări se recomandă atunci când există simptomatologie digestivă sau un sindrom alergic.
Un examen coproparazitologic poate fi făcut simultan cu unul coprobacteriologic numit coprocultură. Cele două examene de laborator sunt total diferite, dar rezultatele pot fi complementare și pot ajuta la elucidarea diagnosticului: examenul coproparazitologic identifică paraziții, iar prin coprocultură se evidențiază bacteriile patogene.
Un examen coproparazitologic poate să identifice paraziții care au ciclul evolutiv în intestin și care elimină ouă, proglote (fragmente de paraziți) sau paraziți prin materii fecale. Astfel de paraziți pot fi:
- protozoare: Giardia, entamoeba spp., blastocystis hominis;
- helminți: ascaris, oxiur (enterobius vermicularis), tenii, strongiloides,etc.
Helminţii (viermii intestinali) pot obstrua intestinul, pot determina sângerări sau pot interfera cu absorbţia intestinală a substanţelor nutritive. Larvele pot disemina în zone extraintestinale şi fie pot induce o inflamație, fie pot duce la distrugerea țesuturilor, producând simptome locale în funcție de organul în care ajung.
Giardia lamblia este parazitul cel mai frecvent depistat la examenul coproparazitologic. El reprezintă un organism unicelular (protozoar), prevăzut cu flageli care îi asigură mobilitatea formelor vegetative. Din cauza multiplicării sale extrem de rapide, numărul elementelor parazitare poate depăşi 1 milion/cm.
Consecinţele infestării sunt tulburări de digestie şi absorbţie intestinală, cu spolierea treptată a organismului gazdă de substanţele nutritive necesare. Parazitul poate acoperi mucoasa duodeno-jejunală pe suprafeţe întinse, constituind adevărate bariere mecanice care reduc şi mai mult capacitatea de absorbţie a substanțelor nutritive şi a vitaminelor. La examenul coproparazitologic se observă formele chistice ale acestui parazit, foarte rar formele vegetative.
Pentru majoritatea parazitozelor intestinale se indică efectuarea unui examen de control după trei săptămâni de la terminarea tratamentului pentru infecții cu protozoare și după 1- 2 săptămâni pentru infecțiile cu helminți.
De asemenea, chiar și în cazul unui rezultat negativ la examenul coproparazitologic, mai ales dacă există simptome, se recomandă repetarea testului după trei zile.
Când este recomandat examenul coproparazitologic
Un examen coproparazitologic poate fi recomandat în cazul în care medicul bănuieşte că afecțiunea gastrointestinală este provocată de un parazit.
Simptome care pot indica prezența unui parazit intestinal:
- scăderi în greutate inexplicabile;
- constipație o perioadă mai lungă;
- dureri abdominale fără cauză aparentă;
- febră în unele cazuri;
- dureri de cap;
- balonare.
Un examen coproparazitologic la copii este indicat și în absența simptomelor, dacă în colectivitate (școală, grădiniță) au fost identificate astfel de cazuri. La depistarea unui caz dintr-o familie se recomandă testarea întregii familii.
Examenul este recomandat și în situația în care pacientul are simptomele unei afecțiuni gastrointestinale și a călătorit recent într-o țară în care astfel de infecții sunt răspândite.
Procedura recoltare
Materiile fecale pentru examenul coproparazitologic se recoltează de către pacient într-un recipient special, de unică folosință, curat, numit coprorecoltor. Acest recipient nu trebuie să conțină mediu de transport.
Recoltarea se face din probă de scaun emis spontan, din trei locuri diferite sau se alege o porțiune reprezentativă (cu mucozități, striuri de sânge, consistență mai moale etc.), prelevându-se o cantitate cât încape în lingurița coprorecoltorului (1-3g).
Probă recoltată trebuie dusă la laborator în cel mai scurt timp posibil. Ea poate sta la temperatura camerei maximum o oră fără ca examenul de laborator să fie viciat (formele vegetative pot fi alterate).
Înainte de realizarea examenului coproparazitologic se recomandă evitarea alimentelor care pot afecta probă din materiile fecale. Spre exemplu, fructele care au coajă groasă care nu se digeră în totalitate.
În cazul bebelușilor, proba recoltată trebuie să fie atent strânsă cu lingurița coprorecoltorului, fără a se amesteca cu urina.
Interpretare rezultate
Rezultatul examenului coproparazitologic indică prezența sau absența paraziților. În cazul identificării unui parazit se va indica forma găsită (ou, chist, formă vegetativă).
Bibliografie
- van Gool, T., et al. “Triple Faeces Test: An Effective Tool for Detection of Intestinal Parasites in Routine Clinical Practice.” European Journal of Clinical Microbiology and Infectious Diseases, vol. 22, no. 5, May 2003, pp. 284–290,www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov , 10.1007/s10096-003-0919-1
- Branda, J. A., et al. “A Rational Approach to the Stool Ova and Parasite Examination.” Clinical Infectious Diseases, vol. 42, no. 7, 1 Apr. 2006, pp. 972–978, www.academic.oup.com, 10.1086/500937
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.