Glosar analize

 

Examenul coproparazitologic

Informații generale

Examenul coproparazitologic consta în examinarea materiilor fecale pentru evidentierea unor elemente parazitare (ouă, chisturi de paraziți, a proglotelor sau a paraziților în întregime). Efectuarea acestei examinări se recomandă atunci când există simptomatologie digestivă sau un sindrom alergic.

Un examen coproparazitologic poate fi făcut simultan cu unul coprobacteriologic numit coprocultură. Cele două examene de laborator sunt total diferite, dar rezultatele pot fi complementare și pot ajuta la elucidarea diagnosticului: examenul coproparazitologic identifică paraziții, iar prin coprocultură se evidențiază bacteriile patogene.

Un examen coproparazitologic poate să identifice paraziții care au ciclul evolutiv în intestin și care elimină ouă, proglote (fragmente de paraziți) sau paraziți prin materii fecale. Astfel de paraziți pot fi:

  • protozoare: Giardia, entamoeba spp., blastocystis hominis;
  • helminți: ascaris, oxiur (enterobius vermicularis), tenii, strongiloides,etc.

Helminţii (viermii intestinali) pot obstrua intestinul, pot determina sângerări sau pot interfera cu absorbţia intestinală a substanţelor nutritive. Larvele pot disemina în zone extraintestinale şi fie pot induce o inflamație, fie pot duce la distrugerea țesuturilor, producând simptome locale în funcție de organul în care ajung.

Giardia lamblia este parazitul cel mai frecvent depistat la examenul coproparazitologic. El reprezintă un organism unicelular (protozoar), prevăzut cu flageli care îi asigură mobilitatea formelor vegetative. Din cauza multiplicării sale extrem de rapide, numărul elementelor parazitare poate depăşi 1 milion/cm.

Consecinţele infestării sunt tulburări de digestie şi absorbţie intestinală, cu spolierea treptată a organismului gazdă de substanţele nutritive necesare. Parazitul poate acoperi mucoasa duodeno-jejunală pe suprafeţe întinse, constituind adevărate bariere mecanice care reduc şi mai mult capacitatea de absorbţie a substanțelor nutritive şi a vitaminelor. La examenul coproparazitologic se observă formele chistice ale acestui parazit, foarte rar formele vegetative.

Pentru majoritatea parazitozelor intestinale se indică efectuarea unui examen de control după trei săptămâni de la terminarea tratamentului pentru infecții cu protozoare și după 1- 2 săptămâni pentru infecțiile cu helminți.
De asemenea, chiar și în cazul unui rezultat negativ la examenul coproparazitologic, mai ales dacă există simptome, se recomandă repetarea testului după trei zile.

Când este recomandat examenul coproparazitologic

Un examen coproparazitologic poate fi recomandat în cazul în care medicul bănuieşte că afecțiunea gastrointestinală este provocată de un parazit.

Simptome care pot indica prezența unui parazit intestinal:

  • scăderi în greutate inexplicabile;
  • constipație o perioadă mai lungă;
  • dureri abdominale fără cauză aparentă;
  • febră în unele cazuri;
  • dureri de cap;
  • balonare.

Un examen coproparazitologic la copii este indicat și în absența simptomelor, dacă în colectivitate (școală, grădiniță) au fost identificate astfel de cazuri. La depistarea unui caz dintr-o familie se recomandă testarea întregii familii.

Examenul este recomandat și în situația în care pacientul are simptomele unei afecțiuni gastrointestinale și a călătorit recent într-o țară în care astfel de infecții sunt răspândite.

Procedura de recoltare

Materiile fecale pentru examenul coproparazitologic se recoltează de către pacient într-un recipient special, de unică folosință, curat, numit coprorecoltor. Acest recipient nu trebuie să conțină mediu de transport.

Recoltarea se face din probă de scaun emis spontan, din trei locuri diferite sau se alege o porțiune reprezentativă (cu mucozități, striuri de sânge, consistență mai moale etc.), prelevându-se o cantitate cât încape în lingurița coprorecoltorului (1-3g).

Probă recoltată trebuie dusă la laborator în cel mai scurt timp posibil. Ea poate sta la temperatura camerei maximum o oră fără ca examenul de laborator să fie viciat (formele vegetative pot fi alterate).

Înainte de realizarea examenului coproparazitologic se recomandă evitarea alimentelor care pot afecta probă din materiile fecale. Spre exemplu, fructele care au coajă groasă care nu se digeră în totalitate.

În cazul bebelușilor, proba recoltată trebuie să fie atent strânsă cu lingurița coprorecoltorului, fără a se amesteca cu urina.

Interpretare rezultate

Rezultatul examenului coproparazitologic indică prezența sau absența paraziților. În cazul identificării unui parazit se va indica forma găsită (ou, chist, formă vegetativă).

Interferențe și limite

Analiza nu detectează paraziți care nu se elimina prin materii fecale (de exemplu Toxoplasma Gondii sau Trichomonas vaginalis).

În cazul în care înainte de realizarea examenului coproparazitologic pacientul a folosit antiacide, antidiareice, uleiuri minerale sau medicamente antimicrobiene, rezultatul poate să fie unul fals-negativ.

Rezultat pozitiv

Chiar și în cazul unui rezultat pozitiv obținut la examenul coproparazitologic pentru un anumit parazit, nu există o certitudine legată de faptul că parazitul depistat provoacă simptomele pacientului. Din acest motiv, rezultatul analizei trebuie interpretat de medic în context clinic.

Cel mai des, examenul coproparazitologic identifică prezența în probă recoltată a Giardia lamblia (duodenalis / intestinalis), parazitul care provoacă Giardioza. Boala se transmite pe cale digestivă prin mâini murdare (fecal-orală), prin consum de fructe și legume nespălate sau prin apă contaminată cu forma chistică a parazitului. Copiii de vârstă preșcolară sunt în cele mai multe dintre cazuri pacienții la care se identifică acest parazit pe care îl transmit foarte ușor în familie. Transmiterea este posibilă cu ușurință din pricina faptului că un număr redus de chisturi, mai puțin de 10, pot infecta o nouă gazdă. În plus, chisturile pot supraviețui în apă rece chiar și câteva săptămâni. La adulți, infecția dă în foarte puține cazuri semne și simptome. Dacă acestea apar, se manifestă ca disconfort abdominal și episoade diareice.

Rezultat negativ

Examenul pentru Giardia poate fi negativ în stadiile precoce ale infestării, în infestări cronice şi la pacienţii care elimină ciclic parazitul.

Un rezultat negativ nu indică precis absența paraziților. Unii paraziți intestinali nu elimină continuu larve, ouă, chisturi și de aceea se recomandă să fie analizate trei probe diferite în decurs de trei zile.

Bibliografie
  1. van Gool, T., et al. “Triple Faeces Test: An Effective Tool for Detection of Intestinal Parasites in Routine Clinical Practice.” European Journal of Clinical Microbiology and Infectious Diseases, vol. 22, no. 5, May 2003, pp. 284–290,www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov , 10.1007/s10096-003-0919-1
  2. Branda, J. A., et al. “A Rational Approach to the Stool Ova and Parasite Examination.” Clinical Infectious Diseases, vol. 42, no. 7, 1 Apr. 2006, pp. 972–978, www.academic.oup.com, 10.1086/500937

Alte analize

Informații generale Testarea genetică permite identificarea unor modificări la nivel de cromozomi, la nivel de gene sau proteine. Rezultatele testelor genetice pot să co...

Informații generale Testul anti-factor Xa (anti-Xa) este un test funcțional care facilitează măsurarea inhibiției catalizate de antitrombină (AT) a factorului Xa de că...

Informații generale Antibiograma  reprezintă  o analiză de laborator ce oferă informații despre sensibilitatea unei bacterii la un anumit antibiotic. Scopul ...

Informații generale Corpul nostru produce anticorpi ca răspuns la o infecție virală sau bacteriană. Acest lucru se întâmplă de fiecare dată când organismul este atacat...

Informații generale Vitamina A este numele unui grup de retinoizi liposolubili, fiind vorba despre retinol, retinină și esteri retinilici. Despre vitamina A trebuie șt...

Informații generale O secreție mamară patologică, apărută în afara perioadei de sarcină și de alăptare, are, în majoritatea cazurilor, semnificație benignă, însă nu tr...

Informații generale Cariotipul este un test care are ca principal scop identificarea și evaluarea mărimii, formei și numărului de cromozomi dintr-un eșantion de celule...

Informații generale Determinarea anticorpilor anti-Helicobacter Pylori IgG are scopul de a identifica existența bacteriei Helicobacter Pylori (H. Pylori) în organism, ...

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.

Pentru stabilirea unei programări necesare pentru efectuarea analizelor medicale, vă rugăm să apelați numărul de Call Center (021) 9646 . Pentru interpretare rezultate analize medicale, vă recomandăm să solicitați o programare la unul dintre medicii noștri.

Glosar analize

Pentru programarea la testul PCR SARS-COV-2 vă rugăm să accesați acest link.


Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


©2022 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.