Banner Examen micologic

Examen micologic

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Examenul micologic reprezintă o analiză de laborator prin care sunt identificaţi dermatofiții, aceştia fiind fungi capabili să producă o serie de probleme infecţioase ale pielii şi organelor anexe: firele de păr şi unghiile.

Dermatofiţii au capacitatea de a descompune keratina, abilitate metabolică care le permite să supravieţuiască în ambient şi să producă unele afecţiuni superficiale, cu localizare tegumentară, piloasă sau unghială, la om şi la animale.

Examenul micologic înseamnă identificarea agenţilor etiologici care determină afecţiuni infecţioase, dermatofitoze, considerate ca fiind boli comune dar, în acelaşi timp, fiind printre cele mai uşor transmisibile patologii. Stabilirea diagnosticului de certitudine este foarte importantă deoarece tratamentul este de lungă durată şi, uneori, cu potenţial toxic.

Dermatofiţii responsabili de producerea acestor infecţii sunt fungi grupaţi în trei genuri: Trichophyton, Microsporum şi Epidermophyton şi sunt identificaţi prin examenul micologic.

Analiza este din ce în ce mai importantă datorită creşterii numărului de infecţii provocate de dermatofiţi odată cu intensificarea numărului de pacienţi imunocompromişi şi a utilizării frecvente a terapiilor imunosupresoare şi a antibioticelor cu spectru larg.

banner

Când este recomandat examenul micologic?

Testarea este recomandată, în general, când se suspicionează o afectare micotică a epidermei, firului de păr sau a unghiilor şi în cazul existenţei unei surse de contaminare.

Examenul micologic al pielii analizează micoze cutanate, dermatomicoze, care au un aspect inelar, marginea inelului fiind zona de infecţie activă, progresivă, vindecarea producându-se în zona centrală a inelului; în funcţie de zona corpului afectată, pot fi:

  • tinea corporis (corp);
  • tinea cruris (zona inghinală);
  • tinea barbae (barbă);
  • tinea pedis (picior) – frecvente;
  • tinea manum (mână).

Examenul micologic al unghiei se realizează atunci când există onicomicoze (afecţiuni ale unghiilor):

  • onicomicoză subunghială distală;
  • onicomicoză subunghială proximală;
  • leuconichie superficială;
  • onicodistrofie totală;

Afecţiunile firului de păr (pilomicoze) care necesită un examen micologic sunt:

  • tinea capitis;
  • tinea faciei.

Procedura de recoltare

Recoltarea sau prelevarea probelor biologice este foarte importantă pentru diagnosticul diverselor micoze superficiale sau interne; se recomandă să fie făcute de personal instruit, iar cantitatea/volumul prelevatului să fie suficient de mare pentru a permite efectuarea examenului microscopic direct şi a cultivării pe medii de cultură adecvate.

Recoltarea se efectuează înainte de toaleta locală, fără ca pacientul să fi luat antifungice, situaţie în care se va amâna testarea cu 2-3 săptămâni. De asemenea, înainte de analiză nu se aplică pe leziuni creme sau soluţii speciale.

Firele de păr se recoltează cu ajutorul unei pense, de preferat în lumină UV, în recipiente sterile fără mediu de transport; acestea nu trebuie ţinute la frigider până ajung în laborator.

Fragmentele inghinale se recoltează de la nivelul joncţiunii ţesutului sănătos cu cel afectat, prin raclarea cu o chiuretă sterilă sau prin cupare, cu ajutorul unei foarfece.

Scuamele tegumentare se recoltează prin raclarea zonei active a leziunii, de obicei periferică, cu ajutorul unei chiurete sterile sau prin ştergere apăsată şi repetată cu un tampon steril preumezit în ser fiziologic steril.

Probele biologice astfel recoltate nu vor fi ţinute la frigider şi vor fi transportate la laborator pentru a fi procesate.

În laborator, procesarea probelor include examenul microscopic direct şi cultivarea probelor pe medii de cultură adecvate.

Pentru examinarea microscopică se pot realiza frotiuri colorate Gram sau cu albastru de metil ori se efectuează preparate extemporanee (între lamă şi lamelă) cu tuş de India sau lactofenol şi albastru de anilină.

Cultivarea produsului biologic pe medii de cultură adecvate (exemplu: agar Sabouraud îmbogăţit cu cloramfenicol şi cicloheximidă) se realizează la temperatura de 30 de grade Celsius timp de minimum şapte zile, putând fi examinate chiar şi la 14-30 de zile.

Interpretare rezultate

Se vor comunica atât rezultatele obţinute la examenul microscopic, cât şi rezultatele obținute la cultură.

Un examen micologic complet necesită corelarea rezultatelor de la microscopie directă cu cel de la cultură.

Culturile vor fi supravegheate până la comunicarea unui rezultat negativ iar, în cazul unui rezultat pozitiv, se va preciza genul din care face parte dermatofitul izolat.

Interferenţe şi limite

Pot apărea rezultate fals negative în cazul folosirii de pacient a antifungicelor sau a cremelor şi soluţiilor speciale, aplicate pe leziuni înainte de recoltare.

Pot să apară discordanţe între examenul microscopic şi cultură atunci când mediul folosit favorizează dezvoltarea dermatofiţilor.

Rezultat pozitiv

Un rezultat pozitiv înseamnă că au fost identificaţi dermatofiţi fie la examenul microscopic, fie la cultură, fie la ambele.

Rezultat negativ

Un rezultat negativ înseamnă cu nu au fost identificaţi dermatofiţi nici la examenul microscopic, nici la cultură.

Bibliografie

  1. “Tratat de Microbiologie Clinica Dumitru Buiuc Marian Negut Ed a II A.” Scribd, 2023, ro.scribd.com

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu